2024.04.19. - Emma

Oscar-jelölések: érdekességek és reagálások

Oscar-jelölések: érdekességek és reagálások
Az Amerikai Filmakadémia kedden jelentette be idei Oscar-jelöltjeit. A listából számos érdekesség kibogarászható, például, hogy a Fel! csupán a második animációs film, amelynek az Oscar-díj történetében sikerült bekerülnie a legjobb film kategória jelöltjei közé. Az elsõ Oscar-jelölt rajzfilm a Szépség és a Szörnyeteg volt, amely végül a zenei kategóriák díjával távozott az 1992-es ceremóniáról. Meryl Streep egyedülálló rekordját megõrizve továbbra is a legtöbb jelöltséget szerzett színésznõ Hollywoodban.
Idén a Julie és Julia - Két nõ egy recept címû konyhai vígjátékban nyújtott fergeteges alakításával jutott be a legjobb színésznõk kategóriájába. Ezzel tizenhatra emelkedett nevezései száma. Mögötte jóval lemaradva Katharine Hepburn és Jack Nicholson áll, akik 12-12 jelölést kaptak pályafutásuk során. Hepburn ugyanakkor az elnyert Oscarok számában csúcstartó: összesen négyszer tüntette ki a filmakadémia, míg Nicholson három, Streep pedig két szobrot kapott.

A fehér szalag címû dráma, Michael Haneke alkotása a kilencedik fekete-fehér produkció, amelyet 1967. óta operatõri díjra jelöltek. Az osztrák rendezõ német színekben jutott be az elsõ világháború elõestéjén játszódó filmjével a legjobb külföldi film kategória jelöltjei közé. 1967 elõtt külön díjazta a filmakadémia a fekete-fehér és a színes filmek operatõri munkáját, ám azt követõen összevonták a két kategóriát. Az utóbbi években Az ember, aki ott sem volt és a Jó estét, jó szerencsét! kapott jelölést ebben a mezõnyben.

Sandra Bullock nemcsak a legjobb színésznõ kategória Oscar-jelölését tudhatja magáénak, hétfõn a legrosszabb nõi alakítás Arany Málna-díjára is jelölték. Igaz, az Oscart a The Blind Side címû sportdráma fõszerepe hozhatja meg neki, az év legrosszabb filmszínésznõje díjat pedig az All About Steve címû vígjáték.

Az Oscar-jelölésrõl értesülve mindenesetre kijelentette, hogy nevetségesnek tartja azt a felfogást, miszerint a jelölések valamiféle vetélkedést szítanának a színészek között. Szerinte szó sincs efféle küzdelemrõl, sõt õ éppenséggel szerencsésnek tartja magát, hogy manapság dolgozhat, hiszen hosszú ideig nem volt könnyû sora a színésznõknek a hollywoodi filmvilágban.

Morgan Freeman, aki Nelson Mandelát alakítja az Invictus címû Clint Eastwood-filmben, Rómában tudta meg, hogy jelölték a legjobb színész kategóriában. Mint mondta, ez az ötödik jelölése, de erre a legbüszkébb. Ugyanakkor szomorúan fogadta, hogy maga produkció nem jutott be a legjobb film tíz jelöltje közé.

Lee Daniels, a Precious címû harlemi kamaszdráma rendezõje csupán a második afroamerikai rendezõ, aki a legjobb rendezõ kategóriában jelölést kapott. John Singelton volt az úttörõ, akinek Fekete vidék címû krimijével 1992-ben sikerült betörnie az öt jelölt közé.

"82 év után ez az elsõ film egy afroamerikai rendezõtõl, amit a legjobb film díjára jelöltek. Hát nem óriási? Annyira izgalmas" - lelkesedett Daniels.

Az Oscar-jelölteket a legtöbb kategóriában, például a rendezõk, a színészek és az írók mezõnyében az Amerikai Filmakadémia megfelelõ szakmai szervezetei választják ki. A filmakadémia teljes, 5800 tagot számláló tagsága szavaz a legjobb film díjára való jelölésrõl, és a teljes tagság dönt voksaival a kategóriák gyõzteseirõl.

A 82. Oscar-díjátadásra március 7-én kerül sor a hollywoodi Kodak Színházban. A szórakoztató ceremóniát, amelyet idén Steve Martin és Alec Baldwin vezet, az ABC televízió közvetíti.