2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A magyarok akarnak a legkevésbé elszakadni a valóságtól a mozikban

A magyarok akarnak a legkevésbé elszakadni a valóságtól a mozikban
A magyarok akarnak a legkevésbé elszakadni a valóságtól, amikor moziba mennek - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet 23 országban, 24 ezer felnõtt körében végeztek. Nemzetközi átlagban a megkérdezettek 42 százaléka azért ül moziba, hogy - ha csak néhány órára is - elszakadjon a sivár valóságtól, a mindennapok robotjától. Az egyes országok között azonban nagy a szórás. Legnagyobb arányban (67 százalék) a törökök akarnak megszabadulni a valóságtól a moziban, õket követik az indiaiak, a dél-koreaiak és az ausztrálok 67, 61, illetve 52 százalékkal - közölte a Reuters/Ipsos felmérés eredményét.
A másik véglet Magyarország, ahol csak a válaszolók 24 százaléka jelezte, hogy számára a mozi elszakadást jelent a valóságtól. Hasonlóan alacsony az elszakadási törekvés a hollandoknál és a mexikóiaknál (26-26 százalék), valamint a svédeknél és a németeknél (29, illetve 30 százalék).

John Wright, az Ipsos intézet alelnöke szerint a valóságtól való jelentõs elszakadási törekvést az magyarázza, hogy a filmek tulajdonképpen "celluloid könyvekként" funkcionálnak. Míg az elõzõ generációk izgalmas vagy romantikus regények lapjait forgatva álmodoztak, a mai fiatalabb nemzedék a moziban éli át ugyanezt.

A felmérés szerint a mozi álomvilág szerepét tekintve kicsi a különbség nõk és férfiak, vagy az eltérõ jövedelmû emberek között. A 35 évnél fiatalabbak között viszont magasabb, 49 százalékos az aránya azoknak, akik a mozikba menekülnek a valóság elõl, a 35-54 éves korosztálynál ez az arány csak 36 százalék.

Az Ipsos alelnöke rámutatott: a fiatalok odavannak a technikai újdonságokért. Az okos mobiltelefonok, az internet, a kézben hordható elektronikus készülékek elterjedésével úgy érzik, egy sokdimenziós valóság aktív résztvevõi egy részben saját maguk alkotta, másokkal megosztható, fel- és letölthetõ világban.