2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bill Clinton ingébe törölte a kezét George W. Bush Haitin - kínos videóval :D

Bill Clinton ingébe törölte a kezét George W. Bush Haitin - kínos videóval :D
Kínos médiabotrány árnyékolta be két amerikai exelnöknek a földrengés sújtotta Haitin tett közös látogatását: George W. Bush Port-au-Prince-ben, egy tömeg közepén állva, több kézfogás után Bill Clinton ingébe törölte a kezét. Az eredetileg a BBC kamerája által rögzített incidenst a világhálón számos orgánum, a többi között az amerikai NBC, vagy az olasz Corrire della Sera is közzétette. A Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel online kiadása emlékeztet rá, hogy Bush, miután elõször találkozott utódával, Barack Obamával, egy segítõjével fertõtlenítõt permeteztetett a kezére.
Az esettel kapcsolatban hivatalos magyarázat nem hangzott el. A világmédiában keringõ találgatások között felmerült, hogy Bill Clinton talán baráti vállon veregetésnek vélte Bush cselekedetét.

A két korábbi elnök a hét elején látogatott Haitire, hogy ezzel is hangsúlyozza: az Egyesült Államok nem feledkezik meg a földrengés pusztította országról.

A két politikus a fõvárosban találkozott René Préval haiti elnökkel, és felkereste a helyi Mars-mezõn felépült sátor- és bódévárost, ahol mintegy 60 ezer, januárban hajléktalanná vált ember lakik szûkös körülmények között.

Bush ekkor járt elõször Haitiban, Clinton viszont az ENSZ különleges haiti megbízottjaként két év alatt már ötször volt ott. Látogatásukat a figyelem felkeltésének a céljával a március 31-re New Yorkba összehívott adományozói konferencia elé idõzítették, amelytõl Haiti kormánya 11,5 milliárd dollárt remél az újjáépítésre.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök kérésére Bush és Clinton vállalta a gyûjtés irányítását. A Clinton-Bush Haiti Alap már 37 millió dollárt kapott, köztük Obamától is 200 ezret a Nobel-békedíjjal járó összegbõl.

Haitit, s ezen belül fõként Port-au-Prince környékét január 12-én rázta meg a hatalmas földrengés, amelynek becslések szerint 230 ezer halálos áldozata volt, és 1,3 millió ember maradt hajlék nélkül. Nagy részük még mindig sátrakban és kunyhókban lakik, noha már közeledik az áradásokkal kísért esõs évszak.