2024.04.19. - Emma

Több százmillió a hagyatéka a csavargónak

Több százmillió a hagyatéka a csavargónak
Nem tudták, hogy van saját otthona és, hogy pénzügyi zsenivé képezte magát. Egy csavargó, aki éhbérért konzervdobozokat és fém italos dobozokat gyûjtött, táplálékát pedig a szemétbõl kotorta ki, halálakor titokzatos módon 1 millió fontnyi (kb. 300 millió forint értékû) vagyont hagyott hátra. Curt Degerman – gúnynevén a Konzervdobozos Curt – dobozgyûjtéssel megkeresett pénzecskéjét jó szimattal piaci befektetésekbe helyezte el. A pénzügyi zsenit piszkos kék kabátban, szakadt nadrágban látták mindig ide-oda bringázni az észak-svédországi Skelleftea városban.
Azt beszélték róla, hogy igénytelen fickó, de miközben a város szemeteseibõl gyûjtögette az üvegeket, konzervdobozokat, a városi könyvtárban a pénzügyi folyóiratokat bújta, és tõkepiacot tanulmányozta. „Minden nap elment a könyvtárba, mivel sohasem vett újságokat. Kiismerte a tõzsde belsõ mozgásait.” – mondta halálakor unokatestvére az újságíróknak. A férfi 2008-ban, hatvan éves korában halt meg szívroham következtében.

A rokonok ez után fedezték fel, hogy egy olyan portfólióban helyezte el pénzét, amely több, mint 700000 fontot (kb. 210 millió forintot) hozott számára. Ezen kívül 250000 font (kb. 75 millió forint) értékben 124 aranytömböt vásárolt, saját otthonnal rendelkezett, és több mint 4000 font (kb. egymillió-kétszázezer forint) volt a bankszámláján. 270 fontot meghaladó (kb. 81 ezer forint) értékû aprót is találtak az otthonában.

Vagyonát unokatestvérére hagyta, aki élete vége felé rendszeresen meglátogatta. De a svéd törvények szerint Degerman nagybátyja a vagyon jogos örököse. A rokoni páros jogi csatákba bonyolódott, de most megerõsítették, hogy megegyezésre jutottak – bár részleteket egyikük sem közölt.