2024.04.24. - György

Tornádótölcsér Magyarország felett

Tornádótölcsér Magyarország felett
Nemcsak jégesõ zúdult az ország több pontjára, a Dunántúlon tornádó tölcsért is észleltek.

Jégesõ esett szerda délután és este az ország több pontján is, Gyõrben és Oroszlányban tubát (olyan jellegû tornádó tölcsérek, amelyek nem érik el a talajt, így károkat nem okoznak, csak látványosak) észleltek – olvasható volt az idõkép.hu oldalon. Az idõjárás megfigyelõ és elõrejelzõ portálon található képek és videók szerint jégesõ volt Gyõrben, Nagykátán, Szolnokon és Gyöngyös térségében is. Az idõkép.hu észlelõi Gyõrben és Oroszlányban is tubát regisztráltak.
Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az országban szórványosan alakultak ki az elmúlt órákban zivatarok, jégesõrõl is tudnak, de nincs információjuk arról, hogy a jégdarabok átmérõje lényegesen meghaladta volna a 2 centimétert.

Az Oroszlányban és Gyõrben észlelt tubával kapcsolatban Kolláth Kornél azt mondta: ezek nem olyan jellegû tornádó tölcsérek, amelyek elérik a talajt és károkat okoznának, csak látványosak. Ezek a tubák nem a legveszélyesebb zivatarokhoz kötõdnek - tette hozzá.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje a távirati irodának azt mondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett több helyszínre vonulniuk a heves esõzések miatt.