2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fizetésemelést kér a királynõ

Fizetésemelést kér a királynõ
Fizetésemelést kér a brit uralkodó, mivel a közvetlen kiadásaira juttatott éves összeg már messze nem fedezi a valós költségeket.

II. Erzsébet királynõ és férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,4 milliárd forintot) kap a Civil Listrõl, vagyis az uralkodói pár hivatalos költségeire elkülönített állami keretbõl. Az összeget húsz éve nem emelték, ám ez idõ alatt a brit kiskereskedelmi árindex - vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésû inflációs mutató - 80 százalékkal emelkedett.
Sir Alan Reid, a királynõ udvari kincstárnoka nemrégiben közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét. A hiányt egyelõre a 21 millió fontos vésztartalékból fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynõ trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Az állami apanázs emelésének ügye azonban meglehetõsen kényes, ugyanis Nagy-Britannia épphogy kikeveredett a hosszúsági és mélységi rekordokat döntõ recesszióból, a munkanélküliek száma 2,5 millió felett jár, az államháztartási hiány pedig meghaladja a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Ez békeidõben példátlan deficit, és az új konzervatív-liberális brit kormánynak elõbb-utóbb fájdalmas megszorító intézkedéseket kell életbe léptetnie.

Ebben a helyzetben kormányzati és udvari illetékesek szerint is komoly visszatetszést kelthetne a Civil List jelentõs növelése.

A brit monarchia egyébként nem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésbõl, vagyis minden egyes brit adófizetõnek 69 pennyjébe kerül a királyság intézménye.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felsõ ezrérõl minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynõ személyes vagyonát 290 millió fontra becsülte.

A rangsorban szereplõ vagyonokhoz képest a 84 éves brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tûnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (6700 milliárd forintra) tette.