2024.04.20. - Tivadar

Kirúgták az általános iskolából mert megnõsült!

Kirúgták az általános iskolából mert megnõsült!
A pakisztáni fiú bepereli az intézményt. Gherat Khan, egy pesavari általános iskola hetedik osztályos tanulója keresetet terjesztett be a Legfelsõbb Bíróságra, mivel az iskola vezetõsége kiadta az útját, miután kiderült róla, hogy megházasodott. Gherat állítása szerint felesége 16 éves, bár ezt a CNN nem tudja más forrásból igazolni. Pakisztán nem tiltja egyértelmûen a kiskorúak házasságkötését. A polgári törvénykönyv szerint ugyan a fiúknak 18, a lányoknak 16 évesnek kell lenniük, az iszlám törvények szerint azonban egy pár akkor házasodhat, ha mindkét fél elérte a pubertás kort, és szüleik hozzájárulnak.
„Igaz, hogy fiatal vagyok, de a családunkban komoly problémák voltak” – magyarázta Gherat, hogy miért kötötte le magát ilyen fiatalon. Elmesélte, hogy az apja elhagyta õket, édesanyja beteg. A család így nehéz helyzetbe került, ezért rokonai, többek között nagyapja elhatározták, hogy feleséget keresnek számára, aki be tud segíteni a családnak a házimunkában. Gherat elmondta, hogy szereti feleségét, és nem bánta meg, hogy elfogadta családtagjai döntését.

Az iskola azonban másképp gondolja. Beatrice Jamil, a fiú osztályfõnöke elmondta, hogy Gherat ügyében a döntés az iskola igazgatóival történt egyeztetés nyomán született. Irataiból az derült ki, hogy Gherat azért hagyta el az iskolát, mert a szülei kivették, Jamil azonban beismerte, hogy nem ez volt az igazi ok.

„Szeretnék továbbra is ebbe az iskolába járni”

Osztályfõnöke beszámolója szerint Gheratnak azért kellett távoznia, mivel az iskolát aggasztotta, hogy házasélete intim részleteit osztotta meg osztálytársaival. „Ez tilos, szinte tabu” – tette hozzá.

Gherat beszámolt arról, nagyon rosszul esett neki, mikor rájött, hogy nem vehet részt többet az órákon. „Ha az iskola valamit helytelenít, akkor nem fogok róla többet beszélni a barátaimnak” – ígérte. Gherat még hozzátette, hogy mindenképpen szeretné befejezni tanulmányait, és orvos szeretne lenni. „Szeretnék továbbra is ebbe az iskolába járni” – mondta.

A maga részérõl Jamil szeretné, ha Gherat jól boldogulna az életben, de nem akarja, hogy visszatérjen. „Különösen most, hogy publikálták az esetet” – tette hozzá.