2024.03.29. - Auguszta

Pornóra cseréltek bibliát Helsinkiben ateisták

Pornóra cseréltek bibliát Helsinkiben ateisták
Heves vitát váltott ki a finn fõvárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe.

A kezdeményezés célja az volt, hogy "bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" - magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésû csoportosulás. Az eseményt, amelyet a finn fõváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat támogatta.
A csereakcióban begyûjtött bibliákat, koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat "újrahasznosítják" a papírgyártásban - közölték a szervezõk. "A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" - állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelõ átkokat szórt a szervezõkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban "széles körben elismert értékek" megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi "szabadgondolkodókat", és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerû volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét.

Az ateista szövetség szóvivõje elégedett volt a rendezvénnyel. Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenõrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett - nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek. Már az elsõ órákban több mint ötven bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti - tette hozzá. A rendõrség szerint nem voltak "nagyobb problémák" a rendezvényen.

A Helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tûzte ki, hogy elõmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.