2024.04.25. - Márk

Talmácsi Gábor kiesett

Talmácsi Gábor kiesett
A Brit Nagydíj zárónapján is vacogva mentek reggelizni a versenyzõk.

Késõbb elõbújt ugyan a nap a silverstone-i pályán, de ettõl függetlenül a bemelegítõ edzésen még hideg volt az aszfalt, így átmozgatásra volt jó a warmup, új beállítások tesztelésre aligha volt alkalmas. Angliában a Moto2-es kategóriával kezdõdött a program, Talmának egy kicsit változtatnia kellett az eddigi napirendjén, de ez nem okozott számára problémát. Talmácsi Gábor százötvenedszer állt fel a rajtrácsra, hogy harcba szálljon a világbajnoki pontokért.
A magyar világbajnok a tizenkilencedik helyrõl rajtolt, és már az elsõ kör végén a tízedik helyen írta ki nevét a számítógép. Késõbb néhány pozíciót vesztve tizenötödikként küzdött, majd egyre hátrébb csúszott. Hat körrel a vége elõtt a tizenkilencedik helyen motorozott Abraham mögött, akinek a motorjából folyamatosan olaj került a magyar versenyzõre.

Talmácsi megpróbálta megelõzni a cseh pilótát, de sehol nem tudott elmenni mellette. Még két kör volt hátra, amikor a teljesen olajos elsõ idomról az olaj elkezdett a gumira folyni, és ennek következtében Gábor az egyik kanyarban elesett. Szerencsére sérülés nélkül megúszta a kicsúszást. A versenyt Jules Cluzel nyerte, Luthi és Simon elõtt. A Fimmco Speed Up olasz motorosa, Andrea Iannone tizenkettedik lett. Talmácsi Gábor összetettben a tízedik helyen áll.

A boxba érkezõ kettes rajtszámú motor eleje csupa olaj volt, a plexin egyetlen pont sem volt, amely átlátszó lett volna. Talmának csak a bõrruhája sérült az esés következtében, de az sem nagyon. A verseny után egy meeting kezdõdött a változtatások ügyében, hiszen gyorsan meg kell találni a javuláshoz megfelelõ beállításokat, mivel jövõ héten, szombaton Assenban - a MotoGP szentélyének tartott helyszínen - újabb világbajnoki futam vár a mezõnyre, ahol korábban Talmának már kétszer is sikerült diadalmaskodni.

Talma: "A rajtom jó sikerült, minden tökéletesen kijött az elsõ körben. Utána nem tudtam az élbolyra tapadni, a kanyarokban küzdöttem a motorral. Abraham mögött mentem jó pár körön át, akinek a motorjából spriccelt az olaj, nem láttam semmit. A motorom, a sisakom plexije, minden csupa olaj volt. Aztán az egyik kanyarban elment a motorom eleje és kicsúsztam, így a sóderágyban fejeztem be a nagydíjat. Bajom nem lett szerencsére, de nem ilyen 150. futamot képzeltem el az biztos."