2024.03.29. - Auguszta

Michael Jackson gazdagabb halálában, mint életében

Michael Jackson gazdagabb halálában, mint életében
A pénz ömlik, a számlákat kifizették, és azoknak a véleménye, akik úgy vélekedtek, hogy Michael Jackson talán halálában még többet keres, mint életében, helyesnek bizonyult: az énekes hagyatéka több száz millió dollárral gyarapodott egy év alatt.

A hatalmas adósságoktól sújtott Jackson-birodalom a zenész öröksége kezelõinek hála kilábalni látszik a szakadékból, amelybe még az énekes halála elõtt zuhant. A befolyó összegek révén sem Jackson gyerekeinek, sem pedig édesanyjának nem lesznek anyagi gondjai, és még a jótékonysági szervezetek is részesülhetnek pénzbõl.
A hagyaték egy év alatt több mint 250 millió dollárral gyarapodott, a pénz egy részébõl az örökséget kezelõ John Branca és John McClain 70 millió dollárnyi adósságot törlesztett.

A Michael Jackson halála óta eltelt idõszakban a kezelõk megállapodást kötöttek a Sony Music kiadóval. Az egyezség hét év alatt 200 millió dollárt garantál az örökösöknek, 125 millió már ebbõl az üzletbõl be is folyt.

A This Is It címû film világszerte 252 millió dollárt keresett, a Sony Pictures 60 millió dollár elõleget fizetett a családnak, a DVD értékesítésbõl még több pénz folyhat be.

Megállapodást kötöttek egy új táncos játékról is, az Universal Music Group Bravado nevû csoportja 26 millió dollárt fizetett elõre, de további részesedés is várható, ha a játék jó eladási statisztikákat produkál.

Magas összeg, 25 millió dollár származott a zenei jogdíjakból, ez az albumeladásoknak és annak köszönhetõen, hogy a rádiók az elmúlt egy évben leporolták Jackson slágereit.

Váratlanul sok pénz, 11 millió dollár folyt be azokból a jogdíjakból, amelyeknek felerészben Jackson volt a birtokosa. Ezek között szerepel például a Beatles katalógusa.

A Michael Jackson halála óta eltelt idõszakban világszerte 31 millió lemezt adtak el az énekes dalaival, ebbõl Észak-Amerikában 8,3 milliót. Ezzel Amerikában Jackson lett az év legkeresettebb elõadója, messze megelõzve a második helyen álló Taylor Swiftet. Nyolcmilliónál több albumot legutóbb Usher tudott eladni.