2024.03.29. - Auguszta

Lekéste a lezuhant kisrepülõt Miss Hungary

Lekéste a lezuhant kisrepülõt Miss Hungary
Kamionversenyzõ volt a repülõtragédia harmadik áldozata. Szobi Balázst, Tarsoly Tamást és Szabó Andrást siratják a barátok, és Balázs kedvese, Polgár Ildikó, aki percekkel késte le a felszállást. Benzingõzmániás volt, igazi barát – mondogatják Szobi Balázs ismerõsei, miközben igyekeznek felfogni: szerettük eltávozott. Bebizonyosodott: az óbudai repülõgép-szerencsétlenség harmadik áldozata Szobi Balázs, 37 éves kamionversenyzõ, aki a Dakaron is indult. Az Afrikát átszelõ futamon mellette volt barátja, versenyzõ- és üzlettársa, Jobbágy Ákos.
- Tizenöt éve ismertem – kezdi Ákos. – Ebben a kegyetlen világban õ fehér holló volt: önzetlenül segített. Nem tudom elhinni, hogy ez történt. Olyan, mintha elutazott volna – foglalta össze érzéseit.

A fiatalember édesanyja, Komár Edit lapunknak elmondta, fia hétfõn hirtelen döntött úgy: repülõre ül barátjával és oktatójával, Tarsoly Tamással.

– Délután a nagymamánál ebédelt – meséli könnyek között az édesanya. – Fel volt dobva: a barátaival összehoztak egy akciót árvízkárosult gyerekeknek – fullad el Edit hangja.

Balázs tavaly április óta élt Polgár Ildikóval, a 2008-as Miss Hungaryvel. A modell úgy fogalmazott: mint mindenkinek, nekik is voltak problémáik, de kedvese mottója az volt: az élet szép.

– Egy válogatáson jártam, amikor hívott: tartsak vele repülni. Végül azzal mentett meg, hogy nem várt meg, felszállt nélkülem. Reggel, ahogy hallottam az ajtót nyílni, arra gondoltam: rosszat álmodtam, itthon van. De Balázs már soha nem jön haza – zokog Ildikó. A repülõn Balázs a barátjával, Kollega Tarsoly Tamással és az extrém biciklis körökben elismert Szabó András fotóssal utazott. Mindhárman azonnal meghaltak a becsapódáskor.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet megkezdte a baleset kivizsgálását. Eddigi információik szerint a repülõ a helyszín felett tett egy kört, majd újba kezdett, amelynek felénél lepördült, egy légvezetéket elszakítva a földnek ütközött. A gép kigyulladt és elégett – tájékoztatott közleményben a szervezet.

Hogy mitõl billent meg a gép, még nem tudják biztosan.

– Kis magasságon az egyenes szárnyú repülõk könnyen elvesztik sebességüket fordulás közben, a gép elbillenhet valamelyik szárny irányába, és ha ez alacsonyan történik, egy rossz mozdulat, és tragikus a hiba – magyarázza a lehetséges okokat Kositzky Attila nyugalmazott tábornok, a légierõ volt vezérkari fõnöke. – Ha a helyszínen a nagyfeszültségû kábeleket próbálták kerülni, a hirtelen manõver is okozhatta a halálukat – teszi hozzá.