2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Halálos buli: 19 halott a Love Parade-en

Halálos buli: 19 halott a Love Parade-en
Legkevesebb 19 ember meghalt szombaton késõ délután a németországi Duisburgban, amikor pánik tört ki a technozene híveinek rendezvényén, amely valóságos horrorrendezvénnyé vált. A sebesültek száma megközelítette a százat, többek állapota rendkívül súlyos.

A duisburgi Love Parade-re a technozene rajongói gyûltek össze. A résztvevõk száma hírek szerint meghaladta az 1 milliót. A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy alagútban tört ki. Szemtanúk arról számoltak be, hogy rendõrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére.
A körbekerített területnél az emberáradat összesûrûsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az alagút szûknek bizonyult, nem lehetett se elõre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében pánik, dulakodás tört ki, és az emberek egymást taposták agyon. „Rengeteg sebesült feküdt a földön, sokakat újjáélesztettek, a halottak letakarva sorakoztak az alagútban" – emlékezett vissza a szörnyû látványra az egyik résztvevõ. A 18 éves Isabel Schloesser a Reuters hírügynökségnek elmondta: bár már így is túl sokan voltak az alagútban, még többen be akartak jutni, ekkor kezdõdött a pánik. A zsúfoltság akkora volt, hogy a mentõk is alig tudtak a helyszínre érni.

Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfõ mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és azonnali vizsgálatot követelt. Szombat esti értesülések szerint a szervezõ hatóságok, de a rendõrség is súlyos mulasztásokat követtek el, és mind többen követelték a felelõsség feltárását.

A rendezvényt biztonsági okokból azonnal nem szakították meg, hogy a pánikot ne fokozzák tovább. A német vasút rendkívüli szerelvényeket indított a helyszínre az emberek elszállítására, és hasonló célból több száz busz érkezet Duisburgba. A sebesülteket mentõhelikopterek szállították el. Szombat késõ este a rendezvénynek hivatalosan is véget vetettek. Késõ esti értesülések szerint több személyt újra kellett éleszteni, és a hatóságok nem zárták ki, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik. Este még csak 15 halottról szóltak a hírek, de a késõ éjszaka órákban tovább nõt a tömegpánik áldozatainak száma: a legújabb jelentések szerint 16 ember a helyszínen vesztette életét, s további két ember a kórházba szállítást követõen halt bele sérüléseibe.

A történtek rendkívüli sokkot okoztak Németországban. A hatóságok külön telefonvonalat létesítettek, amelyen keresztül a hozzátartozók érdeklõdhetnek.

A technozene rajongóinak partiját harmadik alkalommal rendezték meg a Ruhr-vidéken, korábban mindig Berlin volt a helyszín. A nyitott teherautók, rajtuk a zenekarokkal azonban a korábbi évektõl eltérõen nem a belvároson keresztül hajtottak végig, hanem körbejártak a lezárt területen.