2024.04.19. - Emma

Tragédia - Rakéta végzett a magyar katónanõvel

Tragédia - Rakéta végzett a magyar katónanõvel
Csak hét óra választotta el Pappné Ábrahám Judit törzsõrmestert attól, hogy újra megölelhesse ugyancsak szerzõdéses katonaként szolgáló férjét Magyarországon. Ehelyett a nemzeti lobogóval letakart koporsóban tér haza Afganisztánból.

A katonanõ 2010. augusztus 23.-án vesztette életét Baghlan tartományban. A 15 páncélozott jármûbõl álló magyar konvojt orvtámadás érte magyar idõ szerint hajnali fél négykor Baghlan tartományban, Puli Humritól 20 kilométerre északnyugatra.
A Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) nyolcadik váltása, a tatai Klapka György Lövészdandár 29 katonája Mazar-i-Sharifba, a NATO-erõk északi központjába tartott, hogy onnan hazainduljanak. 63 társuk biztosította õket. A konvoj 11 páncélozott To­yota terepjáróból, illetve négy elõtte haladó páncélozott felderítõ Humvee-ból állt.

A negyedik Toyota alatt lépett mûködésbe a házilag készült bomba. Három irányból kézifegyverekbõl tüzet zúdítottak rájuk, majd a vállról indított páncéltörõ rakéta (RPG) telibe találta a negyedik ­Toyotát.

A konvoj parancsnoka erõsítést kért, német, illetve afgán katonák és rendõrök érkeztek. A magyar oszlop visszatért táborába, ahol a sérültek orvosi ellátást kaptak. A mazar-i-sharifi kórházba szállításukat tomboló homokvihar akadályozta – közölte Benkõ Tibor altábornagy, vezérkari fõnök.

Az életveszélyes sérült, a tatai lövészdandár zászlósa kómában van. A másik két sérült – a gépkocsivezetõ és egy katonaorvosnõ – állapota súlyos.

Pappné Ábrahám Juditot a Magyar Honvédség hõsi halottjává nyilvánította, posztumusz hadnaggyá léptette elõ – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, közölve: a kormány Afganisztán-politikája változatlan. Ugyanakkor nem tagadta, hogy az ázsiai országban folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, és emlékeztetett arra, hogy nyár eleji, afganisztáni látogatásakor nem találta megnyugtatónak a magyar katonák biztonsági körülményeit. Ezek javítására százmillió forintos nagyságrendû intézkedéseket kezdeményezett.

Pappné Ábrahám Judit 2002 nyarán lépett be a Magyar Honvédséghez. 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszovóban önkéntes békefenntartó volt. Utóbbiért kitüntették. Férje szintén a tatai dandár katonája, néhány napja, az elõzõ váltással tért haza ugyanebbõl az afganisztáni misszióból.