2024.04.19. - Emma

Növeli az idõsek önbizalmát, ha fiatalokat lejárató cikkeket olvasnak

Növeli az idõsek önbizalmát, ha fiatalokat lejárató cikkeket olvasnak
Az idõsebb emberek sokkal szívesebben olvasnak olyan cikkeket, amelyek negatív színben tüntetik fel a fiatalabb generáció tagjait, mert az ilyen történetek segítenek nekik az önbizalmuk növelésében - derítette ki egy új tanulmány.

Német kutatók szerint az idõsebb emberek társadalmi megítélése meglehetõsen negatív irányba hajlik. Gyakran ábrázolják õket bölcs emberként, ám a lelassult és feledékeny jelzõket is éppúgy elõszeretettel használják velük kapcsolatban. "Egy fiatal-központú kultúrában élve talán szükségük van némi önbizalomnövelésre."
"Ezért szeretik jobban az olyan történeteket, amelyek rossz színben tüntetik fel a fiatalokat, akikrõl úgy vélik, hogy nagyobb társadalmi megbecsülésnek örvendenek" - mondta Silvia Knobloch-Westerwick, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

A tanulmány 276 német felnõtt bevonásával készült, akik közül 178-an 18 és 30 év közöttiek voltak, 98-an pedig az 55-60 éves korosztály tagjai közé tartoztak. A résztvevõk azt hitték, hogy egy új internetes magazin tesztelésében vesznek részt. Az alanyok maguk dönthették el, hogy az elõre kiválasztott tíz cikknek a pozitív, vagy a negatív változatát olvassák-e el. Minderre meghatározott idõ állt a rendelkezésükre. Minden egyes történethez két fénykép tartozott: az egyiken egy fiatal, a másikon egy idõsebb ember szerepelt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az idõsebb emberek sokkal szívesebben olvastak negatív történeteket a fiatalokról, mint a saját korosztályukról. Összességében sokkal kevesebb érdeklõdést mutattak a kortársaik iránt, akár negatív, akár pozitív hírrõl is volt szó. Ezzel ellentétben a fiatalok leginkább a saját generációjukról szóló, pozitív hangvételû híreket részesítették elõnyben. A szakemberek szerint az idõsek viselkedése a társadalmi helyük, illetve megítélésük szemszögébõl magyarázható. "Mindenki szereti az önbizalom-gerjesztõ dolgokat. A fiataloknak ez automatikusan megy, mivel õket fontosnak tartják a társadalomban" - mondta Knobloch-Westerwick.

A cikkek átolvasása után a résztvevõk egy olyan kérdõívet töltöttek ki, amely az önbizalomszintjük mérésére szolgált. A fiatalabb generációval ellentétben, az idõsebbek önbizalma jelentõsen megnövekedett a fiatalokról szóló negatív cikkek elolvasása után. A szakemberek szerint nem számít, hogy a vizsgálat Németországban készült, mert a nemzeti hovatartozás, illetve az etnikai sajátosságok nem befolyásolják az eredményeket. "Azt hiszem, hogy Amerikában is ugyanezeket az eredményeket kapnánk, ha elvégeznénk egy hasonló kísérletet" - mondták el egy interjúban.