2024.03.29. - Auguszta

Elkészült a vonzó férfitánc leírása

Elkészült a vonzó férfitánc leírása
Brit kutatók elkészítették az elsõ alapos elemzését azoknak a táncmozdulatoknak, amelyek vonzóvá teszik a férfiakat a nõk szemében.

A brit tudományos akadémia, a Royal Society Biology Letters címû szakfolyóiratában szerdán jelent meg a tanulmány, amelyben a newcastle-i Northumbria Egyetem pszichológusai közölték eredményüket. E szerint a nõk érdeklõdését leginkább felkeltõ mozdulatok a test középsõ része, a törzs, a vállak és a nyak mozgásával vannak kapcsolatban, és az egészség, a lendület és az erõ elsõdleges jeleit hordozzák.
Nick Neave és csoportja 19, nem profi táncos férfi mozgását filmezte le 12 kamerával. Az önkéntesek testére fényvisszaverõ jelzõket helyeztek el, így táncoltak szokványos dobalapritmusra. A rögzített mozgást azután átalakították olyan számítógépes animációvá, melyen csupán egy arc, nem és öltözék nélküli, rajzfilmjellegû figura volt látható.

A felvételekbõl készült 15 másodperces klipeket 37 heteroszexuális nõnek mutatták meg, akik értékelték a táncos avatárokat. Kiderült, hogy a nõk számára az a táncos vonzóbb, aki a törzsével, vállával, nyakával végez változatos mozdulatokat, és kevésbé tetszik nekik az, aki inkább csak a kezét, lábát használja tánc közben.

Neave úgy véli, kísérletük új alapokra helyezte az ilyen jellegû kutatásokat, mert az avatárok semlegessége nem terelte más irányba az értékelést végzõ nõk ítélõképességét. "A törzs, a nyak és a vállak mozgása az erõrõl, a hajlékonyságról és a vitalitásról bocsát ki jeleket" - magyarázta a kutatásvezetõ.