2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Parmezán a széfben

Parmezán a széfben
Parmezán sajtot is elfogadnak fizetési eszközként az olasz bankok. Külön páncéltermet építettek az értékes vagyontárgy tárolására. Elfogyott a pénzed, sebaj, sajttal is fizethetsz! - hirdeti hitelakcióját a közép-olaszországi Emilia Romagna egyik pénzintézete. Természetesen nem akármilyen sajtról van szó: a terület védett eredetû és tipikus termékét fogadják el fizetõeszközként, az egész világon a made in Italy márkanevet jelképezõ Parmigiano Reggianót. Euró helyett a Credem bank a parmezánt is szívesen fogadja, nem darabban, nem reszelve, hanem hatalmas sajtkarikában.
A Parmigiano Reggiano formájának átmérõje 35-45 centiméter között mozog, súlya 24-40 kilogramm, értéke pedig megközelíti a 300 eurót.

A parmezánban való befektetés csak részben számít újdonságnak, a nemzetközi bankok széfjeiben értékes whisky, bor, cukor és kakaó is sorakozik. Ráadásul a Credem az Emilia Romagnában dolgozó 355 állattenyésztõ és tejtermelõ pénzintézeteként mûködik.

A sajtból lett hitelakció akkora sikerre talált, hogy a banknak bõvíteni kellett páncéltermeit: a Credem Modena és Reggio városa között két külön bunker-raktárat építetett, ahol festmények és ékszerek helyett sajtkarikák érlelõdnek az ehhez megfelelõ hõmérsékleten. Összesen 440 ezer darab parmezánformát tud a bank tárolni. A sajt 24 hónap alatt érik meg: ezután, ha a termelõ visszafizeti tartozását, a sajtot visszakapja, ha nem tud törleszteni, akkor a sajtot a bank értékesíti. Jelenleg a Credemnél 132 millió értékben sorakozik parmezán.

Azt, hogy kincsrõl van szó, jól bizonyítja, hogy a sajt-széfbe már be is törtek. Tolvajok lyukat fúrtak a bunker falán és 570 parmezánt vittek el kamionokkal. A rendõrség gyorsan a sajttolvajok nyomába ért, igaz a parmezánon még a fekete piacon sem tudtak volna túladni. A bankjegyekhez hasonlóan a parmezánformákat is megszámozzák.

A parmezánhoz hasonló üzletet lát a balzsamecetben a Banca dell'Emilia Romagna pénzintézet, mely 60 hónapra köti le a szintén széfben tartott illatos és értékes modenai ecetes üvegeket.