2024.04.20. - Tivadar

Úgy elvitte a GPS, hogy helikopterrel mentek érte - fotókkal

Úgy elvitte a GPS, hogy helikopterrel mentek érte - fotókkal
Hiába a húszéves jogosítvány, a rutinos sofõröket is érheti kellemetlen meglepetés, különösen, ha feltétel nélkül hisznek a mûholdas navigációs rendszernek.

Így járt a 37 éves Robert Ziegler is, akit a svájci hegyekben úgy félrenavigált a GPS, hogy egy hegyoldalon találta magát, ahonnan se elõre, se hátra nem tudott tovább menni.

A rutinos furgonos mindig is megbízott a navigációs rendszerében, amely azonban ezúttal csõdöt mondott.
A sofõrnek egyetlen választása maradt, mobiltelefonján tárcsázta a segélyvonalat és a hegyimentõk segítségét kérte. A mentõcsapat egy nagy teherbíró képességgel rendelkezõ helikopterrel közelítette meg a helyszínt, melynek segítségével biztonságban le tudták hozni a furgont és a jármûvezetõt.

A mentõakció után a sofõr a rendõröknek elmondta, hogy megbízott a GPS-ben és úgy vélte, hogy a navigációs rendszer a fõútra próbálja visszavinni, de õ egyre jobban eltévedt és a szûk hegyi úton megrekedt az egyik kanyarban.

A GPS ekkor már csak azt hajtotta, hogy forduljon meg, õ apró kormánymozdulatokkal próbált is legalább addig visszatolatni, ahol egy erre alkalmas helyet talál, de ez szinte lehetetlen volt. A tûzoltók szóvivõje elmondta, hogy a férfi - állítása szerint - nem látta a jelzéseket, melyek szerint egy hegyi gyalogútra tévedt, késõbb úgy beszorult, hogy már csak helikopterrel lehetett lehozni.