2024.04.24. - György

Mérgezõ iszap öntötte el a településeket (képekkel)

Mérgezõ iszap öntötte el a településeket (képekkel)
Két felnõtt, egy kisgyermek és egy csecsemõ meghalt, négy ember eltûnt, amikor nagyjából 700 ezer köbméter vörösiszap zúdult több településre Ajka és Devecser között egy timföldgyár zagytározó gátjából. A Veszprém megyei falvakat percek alatt lepte el az erõsen maró iszap, a mentõk eddig 120 sérültet láttak el, köztük nyolc tûzoltót és egy rendõrt. A térségben katasztrófahelyzetet rendeltek el.

Maga a vörös pokol szállta meg 2010. október 4.-én hétfõn Veszprém megye több települését Ajka környékén.
Kolontáron 2,5 méter magasan hömpölygött át a 700 ezer köbméter mérgezõ vörösiszap, ami a timföldgyár szennyvíztározójából tört rá a vidékre, miután a gát átszakadt. Több embert is elsodort az ár, hármat közülük már nem tudtak megmenteni

P. Zsoltot terepjárójával együtt sodorta el a sárcunami, miután nem vette észre, hogy az úton már nincs ott a híd, ami néhány perce még ott volt. Holttestét több száz méterre a földeken találták meg.

– A fiam éppen menteni indult, amikor autójával elvitte az iszap. Csak a kerekeit találták meg az autónak. Õ mindenkin segített, most is azonnal indult. Senki sem adja már vissza nekem a fiamat, de tudni akarom, ki a felelõs mindezért! – zokogott Zsolt édesanyja, Magdus néni.

A Blikk információi szerint S. Annának (†65) hívják a másik áldozatot, éppen otthon tartózkodott, amikor megindult az áradat. A testvérével, Ernõ bácsival kiszaladtak az istállóba menteni a jószágot, ekkor sodorta el õket a vörös iszap. Ernõ bácsinak szerencséje volt, ki tudott keveredni a sodrásból, õt súlyos égési sérülésekkel a gyõri kórházba szállították. Az idõs nõnek azonban nem volt szerencséje, testét fölismerhetetlenségig összeégette az iszap. Holttestét a halottszemle után még a hozzátartozói is nehezen tudták azonosítani.

A harmadik áldozat egy három év körüli kolontári kisgyermek. A negyedik pedig egy három hónapos csecsemõ, akinek a holttestét kedden reggel találták meg szintén Kolontáron.

További négy embert még keresnek, a mentés során nyolc tûzoltó és egy rendõr is megsérült. A mentõk az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentõegység maradt.

Elképzelhetõ, hogy a Dunát is megszennyezi a kiömlött vörösiszap, ezért hígítani próbáljuk a kiömlött lúgot, s vizet engedünk a területekre – nyilatkozta Pintér Sándor belügyminiszter.

A sérültek közül ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság hétfõ esti jelentése szerint negyvenhatan könnyû sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket gyõri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek.

A mérgezõ cunami nem állt meg Kolontáron, elõbb Devecserre, majd a további településekre rontott. Zokogó, otthonukat vesztett, hozzátartozójukat keresõ emberek tucatjait emeltek be a traktorok platóira, a lúg ugyanis csontig marja az emberek testét.

– Nem megyek sehová, amíg meg nem találom az anyámat – mondta könnyeit törölgetve egy devecseri férfi, Kovács János, aki mint elmondta: kutyája a karjaiban lehelte ki lelkét, a házához láncolva nem tudott elmenekülni a betóduló iszap elõl.

Mint megtudtuk, õ megpróbált átjutni a tõle alig 300 méterre lakó szülõjéhez, de a másfél méteres vízben lehetetlen volt.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát. A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

Órákkal késõbb már hét település került veszélybe: Kolontár és Devecser mellett Tüskevárt, Kisberzsenyt, Somlóvásárhelyt, Apácatornát, Somlójenõt. A honvédség katonai helikoptert küldött a térségbe, amellyel több égési sérültet szállítottak Budapestre. Hétfõ estig 400 ház vált lakhatatlanná.

blikk/mti