2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Továbbra is szedi áldozatait a nigériai aranyláz

Továbbra is szedi áldozatait a nigériai aranyláz
Ólommérgezés következtében már legalább 400 gyermek vesztette életét március óta Nigéria északnyugati részén az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jelentése szerint. Az érintett falvak száma egyre növekszik: az egészségügyi minisztérium legutóbb már 180 közösséget említett. csak Zamfara államban 170 öt év alatti kisgyermek haláláról tudnak.

Két óra alatt 23 dollárt kereshet az, aki hajlandó puszta kézzel aranyat bányászni Nigériában. Óriási lehetõség ez egy olyan országban, ahol naponta 2 dollárnál is kevesebbõl élnek az emberek.
Zamfara államban ismert a pénzszerzésnek ez a módja, és azt senkinek nem lehet értésére adni, hogy a dolog árnyoldala az, hogy az arany illegális kinyerése közben a környezetbe kerülõ ólom rendkívül mérgezõ, sõt gyermekek esetén, különös tekintettel az 5 év alattiakra, azonnali beavatkozás nélkül gyors halált okoz.

"Alig két hét alatt már három gyermekemet vesztettem el ebben a járványban, és õ már a negyedik, aki megbetegedett" - siránkozott egy csemetéjét a kezében tartó családanya, aki épp egy távoli faluba indult, hogy segítséget kérjen.

Az ólommérgezésben szenvedõk kezelését, valamint a fém által szennyezett levegõ, folyók és talaj tisztítását több nemzetközi szervezet, többek között az ENSZ, az Orvosok Határok Nélkül és a WHO együttesen próbálja megoldani, és igyekszik gátat szabni a további megbetegedéseknek, ez azonban korántsem olyan egyszerû.

A szennyezések elhárítására specializálódott New York-i székhelyû Blacksmith Institute egyik tanácsadója, John Keith elmondta: a fõ problémát az okozza, hogy a legtöbb falu titkolni próbálja az ólommérgezéssel összefüggésbe hozható haláleseteket csak azért, hogy akadálytalanul folytathassák a kiváló bevételt jelentõ aranybányászatot, és a kormány ne vegye el tõlük ezt a megélhetési forrást. Nem csoda, hogy sokan emellett döntenek, hiszen a föld megmûvelésével, például kölestermesztésbõl, csupán 2 hónap alatt tudnak akkora bevételre szert tenni, mint amennyit bezsebelnek a nemesfém kinyerésére fordított 2 óra alatt.

Az arany kinyerésének módja a következõ: a férj hazaviszi az ércásványt, a feleség azt otthon kalapáccsal vagy egy kõvel porrá zúzza, vízzel megtisztítja, és nyomokban megleli benne az aranyat. Mindeközben az anya körül játszó gyermekek a mûvelet során keletkezõ, ólommal szennyezett port belélegzik, és nem sokkal késõbb már meg is jelennek náluk a mérgezés kellemetlen tünetei.

Az ólom elsõsorban az idegrendszert és a veséket támadja meg, és remegést, valamint epilepsziás görcsöket okoz, és a még fejletlen szervezet, vagyis kisgyerekek esetén gyors halálhoz vezethet. Felnõtteknél a nehézfém ezzel szemben kis dózisban általában csak megbetegedést, például átmeneti vérszegénységet okoz; túl nagy mennyiségben azonban visszafordíthatatlan károsodást idéz elõ a vesékben és az idegrendszerben.