2024.04.25. - Márk

Valósággá válhat a holografikus videózás

Valósággá válhat a holografikus videózás
Amerikai kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb a holografikus videózás megvalósításához, a valódi mozgókép élményére darabig még várni kell, mert a speciális kijelzõn jelenleg még csak két másodpercenként jelenhetnek meg az újabb képkockák. A bemutatott technológia a holográfia elvén mûködik. A kutatóknak arra kellett megoldást találniuk, hogy a hagyományos kamerák sorozatával rögzített, közel 360 fokos szögben látható képeket miként lehet valós idõben továbbítani és a televíziózásban megszokott gyorsasággal mozgóképként megjeleníteni.
Az Arizonai Egyetem munkatársa, Nasser Peyghambarian és kollégái arra törekedtek, hogy olyan háromdimenziós megjelenítõt hozzanak létre, amely a jelenlegi 3D-technológiáknál tökéletesebb, hologramhoz hasonló képvisszaadásra képes.

A holografikus videók rögzítése hagyományos kamerákkal, több nézõpontból történik. Mindössze a háromdimenziós képek megjelenítéshez szükséges különleges kijelzõ létrehozása jelentette a kihívást. A tökéletes látványhoz ugyanis egy átlátszó, úgynevezett fotorefraktív polimert készítettek. Ez egy olyan kijelzõ, amelynek anyagában fényre reagáló, elektromos mezõ változására elforduló és sorba rendezõdõ, festékmolekulák vannak.

A jelenlegi prototípusban megjeleníthetõ hologramok néhány percig látszhatnak, vagy akár hamarabb törölhetõk, újabb képpel fölülírhatók. A kijelzõ átmérõje mindössze 25 centiméter, de a kutatók már a 42,5 centiméteres változaton is dolgoznak.

A szaklapban leírt változat még csak zöld színben, két másodperces képfrissítésre képes. A technológiával azonban lehetõség lesz a jelenleginél százszor gyorsabban az élethû, színes 3D-képek továbbítására - magyarázta Peyghambarian.