2024.04.19. - Emma

Rekordáron kelt el egy páratlan rózsaszín gyémánt

Rekordáron kelt el egy páratlan rózsaszín gyémánt
Rekordáron, csaknem 45,44 millió dollárért kelt el a Sotheby's aukciósház genfi árverésén a világ egyik legnagyszerûbb drágakövének tartott, igen ritka rózsaszín gyémánt.

A csiszolt, élénk rózsaszín gyémánt 24,78 karátos, és legutóbb mintegy hatvan évvel ezelõtt került a piacra. Értékét az árverés elõtt 27-38 millió dollárra (5,26-7,4 milliárd forint) becsülték. A platina gyûrûbe foglalt drágakõre négyen licitáltak, ami David Bennett, a Sotheby's európai és közel-keleti drágakõ üzletágának vezetõje szerint ritka dolog, tekintettel a csillagászati összegre.
A drágakövet végül egy ismert londoni gyémántkereskedõ, Laurence Graff vette meg, aki telefonos licittel tett rá szert.

"Minden idõk egyik legkívánatosabb gyémántja, amely valaha kalapács alá került, szépsége azóta üldözött, hogy néhány éve megakadt rajta a szemem" - mondta a drágakõrõl a Sotheby's európai és közel-keleti ékszerrészlegének vezetõje.

A rózsaszín kõ becsült árának alsó értéke is kényelmesen lekõrözte az eddigi legmagasabb árat, amelyet aukción fizettek egy gyémántért: a híres Wittelsbach szürke-kék gyémánt 24,3 millió dollárért kelt el 2008 decemberében. A rózsaszín gyémánt eladási ára viszont csaknem a duplája a Wittelsbach-gyémánt két évvel ezelõtti árának.

A 35,56 karátos Wittelsbach-gyémántot is a "gyémántkirály", Laurence Graff vette meg, aki újracsiszoltatta a drágakövet, amely így 31,06 karátos lett, és Wittelsbach-Graff nevet kapta. Az aukció után Laurence Graff a világ két, talán legértékesebb drágakövének a birtokosa.

A licitre bocsátott kõ azóta nem fordult meg a piacon, hogy mintegy hatvan évvel ezelõtt Harry Winston mûhelyébõl gazdára talált.

A Sotheby's genfi árverésén összesen 105,1 millió dollárért keltek el ékszerek, ami ugyancsak világrekordnak számít.