2024.04.19. - Emma

Bizonyítottan veszélyesek az energiatakarékos izzók

Bizonyítottan veszélyesek az energiatakarékos izzók
Új bizonyítékot tárt fel a német környezetvédelmi hivatal (UBA) az energiatakarékos izzók veszélyességét illetõen: törésük esetén jelentõs mennyiségû mérgezõ higany juthat a helyiség levegõjébe. Az UBA egy kísérletben kimutatta, hogy az izzók törését követõen a higanyterhelés az ajánlott maximum - 0,35 mikrogramm/köbméter - húszszorosára növekszik a beltérben. A higany az energiatakarékos izzók gyenge pontja - fogalmazott az UBA igazgatója, Jochen Flasbarth. Ezért középtávon olyan technológia kifejlesztését tartja szükségesnek, amely nem jár higanyterheléssel.
Az igazgató szerint a hagyományos izzókhoz viszonyított akár 80 százalékos energia-megtakarítást biztonságos termékekkel kell elérni. A fogyasztóknak azt tanácsolta, hogy a gyerekszobában és más helyiségekben, ahol magas a törés kockázata, olyan energiatakarékos izzókat alkalmazzanak, amelyeket mûanyag borítás véd a sérüléstõl.

Az iparágat Flasbarth arra szólította fel, hogy több biztonságos terméket forgalmazzon. Amennyiben a cégek ezt önként nem teljesítenék, akkor uniós jogszabállyal kellene õket erre kötelezni - hangsúlyozta, hozzáfûzve: középtávon teljesen ki kell vonni a higanyt az izzógyártásból.

Jelenleg öt milligramm higanyt tartalmazhatnak az energiatakarékos lámpatestek.

A teszt során két márkás európai energiatakarékos izzót vizsgáltak meg - az egyik kettõ, a másik öt milligramm higanyt tartalmazott. Egyik körül sem volt védõborítás, és forró állapotban törték szét õket. Öt perccel, sõt öt órával a törést követõen egy méterrel a padló felett mért higanykoncentráció hatással lehet a várandós anyák, a kisgyermekek és az arra érzékeny emberek egészségi állapotára.