2024.04.18. - Andrea, Ilma

1928 óta ugyanazt a fenyõfát díszíti a skót hölgy

1928 óta ugyanazt a fenyõfát díszíti a skót hölgy
"Tudom, hogy hülyén hangzik, de minden évben, amikor kicsomagolom, boldog születésnapot kívánok neki" - meséli a 85 éves Jean Edie Skóciából. A fenyõfája 82 éves, három éves korában vásárolták édesanyjával együtt, alig két sillingért.

A mûfenyõ azóta is jó szolgálatot tesz a szeretet ünnepén. "Mindenki vásárol, aztán eldobja a dolgokat, nem értem miért. A fiatalok veszik az új ruhákat, a következõ pillanatban pedig mind a kukában landol. Ez a fa, ez itt van. Semmi okom eldobni".
A fogyasztói társadalom ellenpéldája az idõs hölgy, aki egész életében kitartott az alig félméteres fa mellett: "Kiskorom óta velem van. A férjem 1991-ben halt meg és nem maradt sok barátom." - nyilatkozta a Scottish Sunnak. Azt ígérte, hogy a végrendeletében is rendelkezni fog arról, hogy ne kerüljön a szemétbe az öreg dísz.

Tudunk egy még öregebb mûfenyõrõl: egy családban három generációt élt túl egy minifenyõ, amely 1886-ból származik. Akkoriban dobták piacra az elsõ alternatív karácsonyi megoldásokat. Paul Parker sokáig nem használta, majd nemrég újra ezzel az antik darabbal köszönti az ünnepet. A 124 éves mûfa tökéletesen megteszi, Parker szerint.

A környezetvédõk és a tradíció hívei között már régóta tart a vita, hogy szabad-e helyettesíteni a meghittséget árasztó élõ fenyõfát egy mûpéldánnyal, illetve, hogy melyik kevésbé káros a környezetünkre: a mûanyagfröccsöntés, vagy fenyõerdõk kipusztítása. A kutatások alapján a mûverzió csak akkor éri meg a bolygónknak, ha minimum húsz évig használjuk.

hvg