2024.04.25. - Márk

Páciense mellét szopogatta az orvos

Páciense mellét szopogatta az orvos
Pénzbüntetésre és kártérítés megfizetésére kötelezett a finn Legfelsõ Bíróság egy orvost, aki állítása szerint egy régi módszert alkalmazott, amikor szopogatta 20 éves nõi páciense mellét.

A bíróság szerint az orvos magyarázata elfogadhatatlan, ezért szexuális visszaélés miatt büntetést érdemel.Az orvost, aki nem tagadott, annak idején beperelte a 20 éves nõ. Két, alsóbb fokú bíróság azonban azt állapította meg, hogy nem követett el bûncselekményt a doktor, aki azt állította, hogy páciense engedélyével tette, amit tett.
Az orvos szerint õ csupán egy régi, bábák által kifejlesztett technikát alkalmazott a fiatal betegénél, 2007-ben egy ultrahangos vizsgálat során.

A felmentõ ítéleteket szerdán megsemmisítette a Legfelsõ Bíróság, és elutasította az orvos magyarázatát. A döntés értelmében 80 munkanapi bérének megfelelõ pénzbüntetést, a 20 éves nõnek pedig 1200 eurót kell fizetni kártérítésként. A nõ eredetileg háromezer eurót követelt. A bíróság indoklása szerint azért nem szabtak ki komolyabb büntetést, mert elszigetelt esetrõl van szó.