2024.04.16. - Csongor

Azonos nemû pár magyar résztvevõvel az osztrák táncos valóságshow-ban

Azonos nemû pár magyar résztvevõvel az osztrák táncos valóságshow-ban
A magyar Ekker Balázzsal, világ- és Európa-bajnok táncossal fog táncolni az osztrák Dancing Stars hatodik évadjában Alfons Haider, a bevallottan homoszexuális osztrák mûsorvezetõ. A brit eredetû táncos valóságshow történetében ez a második eset, hogy egy meleg celeb azonos nemû partnert választ magának; tavaly Izraelben két nõ indult a zsûri és a nézõk kegyeiért folyó táncversenyben. Haider egy interjúban elmondta: egy másik férfival való táncát elsõsorban nem társadalompolitikai üzenetnek szánja, csupán egy remek showmûsort szeretne bemutatni.
"Ha viszont táncunk egy kis elõrelépést jelent a homoszexuálisok elfogadása felé, annak természetesen nagyon fogok örülni" - mondta el a Sacha Baron Cohen vitriolos komédiájának híres-hírhedt fõhõsét, a Brüno nevû meleg divatújságíró figuráját megihletõ médiasztár.

Haider, az Ausztriában népszerû énekes, színész, humorista, elõadó és tv-bemondó párjának a gyõri származású, de Ausztriában versenyzõ világ- és Európa-bajnok, többszörös osztrák bajnok - egyébként heteroszexuális - Ekker Balázst választotta. Ekker a Dancing Stars valamennyi szériájában szerepelt már, de eddig csak nõi partnerekkel.

"Heteroszexuális férfival táncolok, és ez az egész nem a homoszexualitásról fog szólni, hanem a szórakoztatásról. Én nem vagyok a meleg Jeanne D'Arc" - fejtette ki Haider, és hozzátette, az azonos nemûek tánca véleménye szerint sokkal igényesebb, mint a heteró változat. "Míg egy férfi és egy nõ között egyértelmûek a szerepek, addig az azonos nemû pároknak folyamatosan váltaniuk kell a vezetés és a követés között, akár egy koreográfián belül is. Ez nem egyszerû, nekünk kétszer annyit kell tanulnunk, mint másoknak".

Haider nem fél a konzervatívabb körök felháborodásától - szerinte a kezdeti felhördülést legyûri majd a kíváncsiság -, és szenzációsnak tartja, hogy az ORF televíziós csatorna és igazgatója, Alexander Wrabetz vállalta, hogy két férfit küld a táncparkettre.

A 75 országban nagy sikerrel - Magyarországon Szombat esti láz néven - futó Dancing with the Stars sorozat történetében nem Haider és Ekker az elsõ azonos nemû táncos pár: tavaly két izraeli nõ, Gili Sem Tov televíziós sportbemondó és Dorit Milman hivatásos táncos táncolt együtt a televíziós mûsorban.

Egyes filmkritikusok szerint az 53 éves Alfons Haider az a férfi, akirõl Sacha Baron Cohen angol komikus megformázta a meleg divatriporter, Brüno alakját 2009-es provokatív filmszatírájában.