2024.03.29. - Auguszta

Csókolják meg a seggem! - mondta a politikus

Csókolják meg a seggem! - mondta a politikus
Óriási botrány robbant ki az Egyesült Államokban, miután Maine állam kormányzója, Paul Lepage azt mondta egy színes bõrûek egyenjogúságával foglalkozó szervezetnek, hogy "csókolják meg a seggem". A politikus azért kelt ki magából, mert a szervezet többször is megkérdezte, miért nem megy el a Martin Luther King emlékének szentelt rendezvényeikre.

Áll a bál a maine-i kormányzó körül. Paul Lepage ugyanis többször is lemondta a Nemzeti Szövetség a Színes Bõrûek Felemelkedéséért (NAACP) nevû szervezet meghívását.
A szövetség a feketék jogaiért harcoló Martin Luther King emlékére szerveznek rendezvényeket, amire Lepage többszöri meghívásra sem volt hajlandó elmenni.

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy miért mondta le a meghívásokat, Lepage élesen kikelt magából és durva szavakkal küldte el a médiamunkásokat és a szervezetet is. "Nem fognak túszul ejteni a faji kártyával. Ha ezzel akarnak ártani nekem, nézzék csak meg a családi fotóimat. A saját fiam is színes bõrû. Jöjjenek el egy vacsorára hozzánk és beszélgessenek el a fiammal, hogy rasszista vagyok-e. Különben meg csókolják meg a seggem” - válaszolt Lepage a vádakra.

A kormányzó egyébként még évekkel ezelõtt örökbe fogadott egy jamaicai kisfiút. Dan Demerritt, Lepage kommunikációs igazgatója elmondta: a kormányzó vasárnap családi programon vesz részt, hétfõn pedig egy rendõrjárõr temetésére utazik, ezért nem tud jelen lenni az NAACP megemlékezésein.

Lepage-nek egyébként nem ez volt az elsõ ilyen botránya. A kampányban néhány halász elõtt azt mondta: megválasztása esetén Barack Obamát is elküldi majd a fenébe.