2024.04.19. - Emma

Nincs sugárzásveszély! Ne szedjünk tablettát!

Nincs sugárzásveszély! Ne szedjünk tablettát!
Magyarországon nincs sugárveszély, ráadásul a tabletta indokolatlan szedése káros is lehet - állítja az ÁNTSZ.

A hatóságok figyelmeztetése ellenére készülnek jódtablettát szedni a magyarok a japán sugárszennyezéssel kapcsolatos hírek hatására. Budapesten is egyre többen keresik, de még nem hiánycikk a jódtabletta - közölték több fõvárosi gyógyszertárban is a Független Hírügynökséggel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs veszély Magyarországon, ráadásul a jódtabletta indokolatlan szedése káros az egészségre.
Az ÁNTSZ korábbi közleménye szerint Magyarország nem tekinthetõ sugárveszélyes területnek. Mérések bizonyítják, hogy a sugárzás a normál tartományban van és ez a fukusimai atomerõmûvet ért katasztrófa óta sem változott.

Sokan nincsenek tisztában a jódtabletta estleges negatív mellékhatásaival sem - figyelmeztetett korábban is az ÁNTSZ. A szer szedése heves pajzsmirigy-reakciót idézhet elõ, amely akár súlyos egészségkárosodáshoz is vezethet. Okozhat például szívrendellenességet, vérnyomás-emelkedést, akár még autoimmun betegséget is. A jódtabletta szedése csak indokolt estben ajánlott, ám hazánkban ez nem áll fent - tudatta az ÁNTSZ.