2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kié lesz Elizabeth Taylor vagyona?

Kié lesz Elizabeth Taylor vagyona?
Évtizedeken át kísérte leghíresebb szerepe, Kleopátra egyiptomi királynõé. Hírek szerint a közelmúltban elhunyt hollywoodi csillag sem szûkölködött.

Mesés vagyonával a világhírû színésznõ egyike volt annak a mindössze 14 nõnek a világon, aki saját erejébõl lett milliárdos.

Taylor ismert volt páratlan ékszergyûjteményérõl, a ritkaságok összértéke - jó pár évvel ezelõtti becslések szerint - eléri a 150 millió dollárt.
A gyûjteményt hamarosan elárverezi a Christie's aukciósház, kalapács alá kerül többek közt az a rubintokkal és gyémántokkal kirakott nyaklánc, amelyet a csillag egyik férjétõl, Mike Toddtól kapott, és az a 33,19 karátos Krupp-gyémánt, amely Richard Burton ajándéka volt. A legértékesebb darab a világhírû Burton-Taylor-gyémánt lehet: a körte alakú ritkaság 69,42 karátos, 1969-ben egymillió dollárt ért - olvasható a Daily Mail címû brit tömeglap internetes kiadásában.

A színésznõ annak idején négymillió dollárt - mai árfolyamon számítva 47 millió dollárt - kapott a Kleopátra címû film fõszerepéért, késõbb saját parfümvonala révén ért el óriási üzleti sikereket. Ingatlanjai értékét 150 millió dollárra becsülik. Tetemes vagyona mellett a híresség jelentõs erõfeszítéseket tett mások megsegítésére, AIDS-alapítványa részére 270 millió dollárt szerzett.