2024.04.25. - Márk

Újabb földrengés Fukusima körzetében

Újabb földrengés Fukusima körzetében
Heves, 7,1-es erõsségû földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. A hatóságok szökõárriadót rendeltek el.

A cunamiriadót a hatóságok nem sokkal késõbb lefújták. Károkról, illetve sérültekrõl egyelõre nem érkezett hír. A rengés Tokióban is érezhetõ volt. A március 11-i földrengésben megrongálódott fukusimai atomerõmû dolgozóit evakuálták, a létesítményt üzemeltetõ TEPCO vállalat azt közölte, a rengés miatt rövid idõre leállt az áramellátás az erõmû három sérült reaktorában, az energiaellátást azonban hamar visszaállították.
Az Associated Press hírügynökség jelentése szerint a rengés pánikot okozott az északkelet-japáni Sendai városában, az emberek az utcára menekültek ijedtükben. A földmozgás központja a japán fõvárostól,Tokiótól 164 kilométerrel északkeletre volt.

Éppen egy hete ugyanígy cunamiriadót rendeltek el Japánban egy földrengés miatt, majd alig másfél óra múlva lefújták. Az Északkelet-Japánban regisztrált földregés akkor gyengébb, 6,5-es erõsségû volt.

A heves utórengés épp egy hónappal azt követõen történt, hogy márciusban pusztító erejû, a Richter-skála szerinti 9-es erõsségû földrengés, majd szökõár pusztított Japánban. A szigetországban hétfõn néma megemlékezéseket tartottak a katasztrófa 25 ezer áldozatának tiszteletére.