2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megdöbbentõ jeleneteket vágtak ki a Diana-filmbõl

Megdöbbentõ jeleneteket vágtak ki a Diana-filmbõl
Legalább 87 jelenetet kell kivágni a Diana hercegnõ meggyilkolásáról szóló filmbõl ahhoz, hogy Nagy-Britanniában nyilvánosan be lehessen mutatni. Ezt állítják angol jogászok, akik a cannesi filmfesztiválon elõzetesen megnézték a 2,5 millió fontért készített produkciót. Az alkotást Mohammed Fayed, Londonban élõ egyiptomi milliárdos, Dodi Fayed édesapja finanszírozta, akinek a mai napig szilárd meggyõzõdése, hogy gyermeke, és annak leendõ felesége, Diana, nem autóbaleset áldozata lett 1997-ben Párizsban, hanem mindketten gyilkosság áldozatai lettek.
Mohammed Fayed az elsõ pillanattól kezdve hangoztatta: véleménye szerint a brit uralkodó családnak állt érdekében, hogy a pár meghaljon, mert rettegtek attól a gondolattól, hogy Diana hozzámegy Dodihoz, és egy szép napon az Egyesült Királyság arra ébred, hogy az uralkodó - a most megnõsült Vilmos - édesanyjának férje egy muzulmán. Mohammed Fayed már régóta sérelmezi, hogy - bár õ a királyságban élõ egyik leggazdagabb ember - a mai napig nem kapott brit állampolgárságot, csak letelepedési engedélyt.

Mohammed Fayed állításának alátámasztására olyan képeket is mutattak a mostani filmben, amelyeken Diana a kocsi roncsai között fekszik, nyitott szemmel, és körülötte egyáltalán nem látható vér. Az alkotók szerint két órán keresztül ilyen állapotban volt a hercegnõ, mielõtt elhunyt volna. Diana túl hosszú idõ után került csak korházba, és ez jelentõsen hozzájárult halálához - állítják a film készítõi.

Egész nemzetközi „iparág" épült arra, hogy bizonyítsa: Dianát és Dodit autóbaleset érte, külsõ kezek nem avatkoztak az eseményekbe. Ugyanakkor sok kérdés és ellentmondás megválaszolatlan. Például a mai napig nem tudnak mit kezdeni azzal a jelentéssel, amit a Mercedes gyár adott ki a baleset után, állítva, hogy egy ilyen ütközésben a kocsinak meg kellett volna védenie utasait. Ez a közlemény rövid idõn belül eltûnt a világhálóról.

Azután a balesetért állítólag felelõs lesipuskás fotós lett öngyilkos, és kocsiját, amelyet vezetett, Párizstól több száz kilométerre, a tengerparton kiégve találtak meg. A Dianát és Dodit szállító autó életben maradt vezetõjét elõször ittassággal vádolták, majd késõbb kiderült, hogy csak minimális mennyiségû szeszes italt fogyasztott, ami nem befolyásolhatta a gépkocsi irányításában.

És számos kérdés maradt még megválaszolatlanul. Abban egyetértenek a pártatlan szakértõk, hogy - bár pontosan nem lehet tudni, mi történt - a két ember halála nem úgy történhetett, mint ahogy a hivatalos vizsgálat kimutatta, vagyis nem egy közönséges gyorshajtás miatt csapódott az autó az Alma alagút egyik tartóoszlopának.