2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tésztaszûrõvel a fején szerepel a jogosítványában - ez a vallási öltözéke

Tésztaszûrõvel a fején szerepel a jogosítványában - ez a vallási öltözéke
Az osztrák rendõrség engedélyezte egy férfinak, hogy tésztaszûrõvel a fején szerepeljen jogosítványában, mert az vallási öltözék.

A Repülõ Spagettiszörny Egyházához tartozó osztrák férfi három éve adta be igénylését jogosítványra, miután megtudta, hogy csak akkor viselhet valaki fejfedõt egy osztrák jogosítványképen, ha azt vallása megköveteli - írta a BBC. Ezen információ birtokában a „pasztafari” Niko Alm közölte az osztrák rendõrséggel: egyházában a tésztaszûrõ számít hagyományos kalapnak.
Az osztrák hatóságok a nem mindennapi kérés után közölték vele, hogy akkor kaphatja meg jogosítványát, ha orvosi igazolást ad arról, hogy elméjével minden rendben van, és pszichológiai állapota megengedi az autóvezetést. Erõfeszítései végül sikeresnek bizonyultak, és három évvel a kérvény benyújtása után megkapta teljesen hivatalos jogosítványát, amelyben elismert vallási öltözékben, egy tésztaszûrõvel a fején szerepelhet.

Alm elmondása szerint a következõ lépése az lesz, hogy ráveszi az osztrák hatóságokat arra, hogy hivatalos egyházként ismerjék el a 2005-ben, az Egyesült Államokban, egy egyetemista által alapított Repülõ Spagettiszörny Egyházát.