2024.04.23. - Béla

A legek legviccesebbjei- komolyan vett komolytalan Guinness rekordok

A legek legviccesebbjei- komolyan vett komolytalan Guinness rekordok
Szinte bármiben megmutatkozhat a tehetség és létezik egy könyv, mely évrõl évre említi is a talentumokat. A Guinness Rekordok Könyve a "legeket" listázza. Néhány viccesebb rekordot gyûjtöttünk össze.

Sir Hugh Beaver 1951-ben barátaival vadászott, mikor azok azon kezdtek veszekedni, hogy az aranylile vagy a nyírfajd a leggyorsabb repülõ madár. Beaver, a Guinness Sörfõzde igazgatója innen merítette az ötletet a rekordok könyvének megalkotásához. Négy év múlva el is készült a könyv, mely maga is rekorder lett, a valaha legtöbbet eladott, szerzõi jog által védett sorozat kategóriában.
Az alkotás sikerességén felbuzdulva egyre többen próbálkoztak csúcsokat dönteni, hogy bekerülhessenek a könyvbe. Születtek valódi elismerésre méltó teljesítmények, mint például a 100,66 km/h-val skateboardozás vagy a 186,3 méteres pizza elkészítése, de akadnak olyan rekorderek is, akik nem mindennapi, megmosolyogtató ügyeskedéseikkel álltak elõ.

A sekély vízbe történõ ugrás rekordját Danny Higginbottom tartja. 8,9 méterrõl vetette magát a mindössze 30 centis vízbe.

Egy amerikai férfi, Robert Foster 13 perc 40 másodpercig nem vett levegõt. Túlélte, helyt kapott a könyvben. 177737 ugrással tartja a pogózás csúcsát a kaliforniai Gary Stewart. 1990 óta nem akadt vetélytársa.

Figyelemfelkeltõ lehet az az ember, akinek a teste 98%-át szõr fedi vagy folyamatosan csuklik. Az elõbbi kategóriában a mexikói Victor és Gabriel Ramos, az utóbbiban Charles Osborne gyõzedelmeskedett, aki 1922-tõl 1990-ig szinte megállás nélkül csuklott.

Szerencsétlenségbõl is lehet profitálni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Roy C. Sullivan esete, akibe egy év alatt hétszer csapott villám. Ezzel a virginiai férfi rekorder lett.

1995-ben Sean Shannon 260 szót mindössze 23,8 másodperc alatt mondott el. A Hamletból idézett, minden érthetõ volt, így csúcstartóvá vált gyorsbeszédben. Nagy számokat ileltõen érdemes még megemlíteni Les Stewart, aki 1982-ben unalomûzõként leült és elkezdte begépelni a számokat betûvel leírva. 1998-ban megunta. Egymillióig jutott.

Sokan életüket kockáztatják egy posztért a könyvben. Ilyen például Jackie Bibby, aki majd' 13 másodpercig tartotta a szájában 8 csörgõkígyó farkát.
Van, ami nem is veszélyes, nem is megdöbbentõ, egyszerûen értelmetlen. Erre a legjobb példa egy angol nõé, aki az orral történõ narancs-pöckölés hivatalos csúcstartója.

A felsorolt mutatványokból kiindulva szinte bárki lehet Guinness rekorder, ha valamiben, (szinte akármiben) megmutatkozó kimagasló tehetségét bizonyítani tudja.