2024.04.19. - Emma

Trgédia - lezuhant a jaroszlavli hokicsapat gépe

Trgédia - lezuhant a jaroszlavli hokicsapat gépe
2011 szeptember 7-én felszállás közben lezuhant az orosz nyílt jégkorongligában (KHL) szereplõ Lokomotiv Jaroszlavl repülõgépe. A baleset legkevesebb 43 halálos áldozatot követelt, a teljes csapat odaveszett.

Orosz sajtóhírek szerint a Jak–42-es típusú utasszállító repülõgép a felszállást követõen kigyulladt, majd két kilométerre a repülõtér épületétõl az egyik fele a Volga folyóba, a másik a szárazföldbe csapódott. “Láttam, hogy ingadozik a gép a levegõben, egyértelmû volt, hogy valami nincs rendben”, számolt be az egyik szemtanú, Irina Prakhova.
“Aztán eltûnt a fák mögött, majd jött a robaj és a füstfelhõ.”

A tragédiát az okozhatta, hogy az 1993-ban épített három hajtómûves gép felszállás közben nekiütközött egy antennának.

Az Interfax hírügynökség azt jelentette, hogy a gépen 37 utas és 8 fõnyi személyzet tartózkodott, és két túlélõrõl, egy játékosról és egy stábtagról tudnak. Más források viszont arról számoltak be, hogy a Lokomotiv csatára, Alekszandr Galimov (testének 80 százaléka állítólag megégett) a kórházban elhunyt.

A Jaroszlavl a fehéroroszországi Minszkbe indult, ahol másnap a Dinamo ellen kezdte volna meg a 2011-es bajnokságot. Az orosz klub a liga egyik legjobb csapatának számított, a hazai játékosok mellett több külföldi világsztár alkotta keretét, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-gyõztesek. Ilyenek voltak például a svéd Stefan Liv, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, vagy a szlovákok emblematikus játékosa, Pavol Demitra. Az edzõ szintén legendás alakja a sportágnak: a kanadai Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt.

“Ez a sportág történelmének legsötétebb napja”, emelte ki René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke. “Ez nem csak Oroszország tragédiája, a Lokomotiv keretében és a szakmai stábban összesen tíz ország képviseltette magát.”

Nem ez volt az elsõ repülõgép-katasztrófa, amelyben sportolók váltak a szerencsétlenség áldozataivá. 1950-ben az orosz légierõ hokicsapatának 13 sportolója vesztette életét. 1949-ben az olasz Torino labdarúgócsapatának 18 játékosa, kilenc évvel késõbb az angol Manchester United nyolc futballistája, 1979-ben pedig az üzbég Pahtakor Taskent 17 labdarúgója halt meg. Az Old Christians nevû uruguayi rögbicsapat 30 fõt szállító gépe 1972-ben zuhant le. Az Egyesült Államok két ízben élt át hasonló tragédiát: 1961-ben a teljes, 18 tagú mûkorcsolyacsapat veszett oda, míg 1970-ben a Marshall University amerikaifutball-csapat 26 tagja halt meg.