2024.04.20. - Tivadar

Tizenkét jel: szexfüggõ vagy-e vagy sem?

 Tizenkét jel: szexfüggõ vagy-e vagy sem?
Tizenkét jel: szexfüggõ vagy-e vagy sem. Hogy ne a pszichológusod húzza ki belõled. Mert a normalitás benned van, elõ kell varázsolni. Csak ha nagyon akarod.

Hogy mindjárt az elején hû képet alkothassunk a szex jelentõségérõl, gondoljuk csak meg, hogy minden áldott másodpercben 19.000 férfiorgazmus következik be világszerte. Másképpen fogalmazva: tetszõleges pillanatban közel hatmillió olyan emberi lény akad, aki épp másvalaki testébõl merít élvezetet. És akkor még nem számoltuk azokat, akik az efféle élvezetet a saját testükbõl merítik.
Normális vagyé?

Ha a fenti adatokat összevetjük a nemzetközi születési ráta 3,8 KPM-re (azaz Kölök Per Másodpercre) becsült értékével, akkor nyomban kitûnik, mekkora marhaság az a feltételezés, miszerint az emberi kopuláció célja a szaporodás volna.
szexfuggoseg nimfomania szex az erdoben

Aki felülrõl...

A nemi vágy, avagy a libidó emberrõl-emberre, napról-napra, sõt óráról-órára is változik. Ezért aztán vannak olyanok is, akik hobbiként ûzik a lepedõakrobatikát. Hiszen a szex valóban számos elõnnyel rendelkezik más passziókhoz képest. Például olcsóbb, mint a golf vagy a tenisz, hiszen az alapeszközök ingyen vannak. Nem kell akkora ügyesség se hozzá, mint a biliárddákó kezeléséhez, ami nem jelenti azt, hogy ne tenne jót a gyakorlás vagy a puszta igyekezet. A szex rendszerint nagyobb élvezettel jár, mint a bélyeggyûjtés vagy a Euronews csatorna programja. És végül lényegesen kevesebb játékos kell hozzá, mint egy futballmérkõzéshez.

A magát szexfüggõnek valló David Duchovny esetén merült fel bennünk a kérdés, hogy mit is nevezünk normális szexelésnek, és hol az a határ, amit átlépve mániások lehetünk.

Szexelvonás

Európai szexelvonó klinikákban igen silány a választék, viszont Amerikában találtunk bõségesen. Valamennyi azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy a zömében fiatalkorú amcsi szexfüggõket megszabadítsa a kórtól. „Van remény, hogy a szexuális függõségbõl kigyógyuljon”- hangzik az ígéret, mellyel az erotikusan hiperaktív pácienseket próbálják ismét a normához igazítani.

Okvetlenül terápiára szorul az a férfi, akinek telefonszex miatt a számlái az égbe kúsznak vagy aki kuplerájokba jár? És vajon elítélhetõ-e az a nõ, aki szvinger partikon vesz részt és gyakran keveredik egyéjszakás kalandokba?

szexfuggoseg nimfomania szex az erdoben

... és aki alulról szereti. Szerintünk mindenütt jó, de legjobb a természet lágy ölén.

A szexológus szerint nem feltétlenül, hiszen mint annyi minden másban, ezen a téren is különbözõek vagyunk, s míg egyikünk intenzívebben él, a másik kevesebbel is beéri. Tudományosan sem állították még föl a szexfüggõség kórképét, ami miatt a szexfüggõk bármiféle tipizálása vitatottá válik. Mégis felvetõdik a kérdés, hogy hol húzódik az egészséges és a kóros közti határvonal.

A szexológus szerint a problémák - minden egyéb függõséghez hasonlóan - ott kezdõdnek, amikor a személy elveszíti az önkontrollt saját vágyai fölött, melyek aztán olyan dominánssá válnak, hogy mellettük az élet valamennyi más területe háttérbe szorul. Az egyértelmûen szexfüggõnek nevezhetõ emberek egyáltalán nincsenek olyan sokan, de problémájuk semmiképp sem elhanyagolható.

A szexfüggõség tünetei:

Mánya Tímea pszichológust nyaggatván arra is választ kaptunk, hogy pontosan melyek a szexfüggõség tünetei. A szakember elmondta, hogy ennél a betegségnél inkább tünetcsoportok jelentkeznek, ritkán fordul elõ, mint önálló körkép.

A szexmániát általában egy 12 tünetbõl álló csoport alapján diagnosztizálják:

1. kényszeres maszturbáció
2. folyamatos szexuális töltetû fantáziálás
3. parázna viselkedésmód
4. személyiségváltozás
5. szorongás
6. depresszió
7. alacsony önértékelés
8. drogfüggõség
9. alkoholizmus
10. sikertelen párkapcsolatok sorozata
11. fékezhetetlen szexuális étvágy
12. a kényszeres viselkedési mód leállításának sikertelensége

A doki azt is elárulta, hogy saját praxisában még nem találkozott hasonló esettel, hiszen a kisebb szexuális problémákról is alig-alig beszélnek a páciensek, harapófogóval kell kihúzni belõlük a részleteket. Tehát nálunk a szexuális terápia, akárcsak a szexuális nevelés még igencsak gyerekcipõben tipeg. Ami nem jelenti azt, hogy nem lehet, és kell pszichológushoz fordulni.

A sok szexduma végére eléggé beparáztunk, hogy vajon? De aztán végül csak megnyugtatott a szakember, hogy ha valaki imád sokat és sokszor szeretkezni, még nem jelenti azt, hogy szexfüggõ lenne.