2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Oscar-díj 2012: Jean Dujardin, az elsõ francia Oscar-díjas férfi színész

Oscar-díj 2012: Jean Dujardin, az elsõ francia Oscar-díjas férfi színész
A 39 éves Jean Dujardin az elsõ francia színész a történelemben, aki elnyerte a legnagyobb presztízsû filmes díjat, az Oscart.

Nemzedéke legnépszerûbb és legjobban fizetett francia színésze kávéházi, majd televíziós szkeccsekkel kezdte karrierjét, mielõtt közönségfilmek fõszerepeiben a franciák egyik nagy kedvence lett. "Ha Georges Valentin beszélni tudna, azt mondaná: a kurva életbe, hát ez zseniális, köszönöm, csodálatos" - ezt kiáltotta franciául néhány, angolul elmondott köszönõ szó után Dujardin, miután átvette vasárnap este a legjobb férfi alakításnak járó Oscar-díjat Natalie Portmantõl.
Michel Hazanavicius a The Artist - A némafilmes címû filmje fõszerepének köszönhetõen Dujardin az elsõ férfi színész, aki az Oscar-díjjal jutalmazott francia színészek - Claudette Colbert, Simone Signoret, Marion Cotillard és Juliette Binoche - klubjába beléphetett. Az amerikai elismerés pedig már csak hab a tortán: az elmúlt hónapokban Dujardin Cannes-ban, a Golden Globe-gálán és a brit BAFTA-díjkiosztóján is megkapta a legjobb férfi alakítás díját.

Jean Dujardin egy párizsi külvárosban született 1972-ben, színészkedni a katonaságnál kezdett, majd kávéházi kabarékban lépett fel, mielõtt 1996-ban megalakította saját társulatát Nous c Nous névvel. A népszerûséget egy televíziós sorozat, az Egy lány, egy fiú hozta meg számára 1999-ben. A France 2 közszolgálati televízió esti híradója elõtt vetített ötperces szkeccseket - amelyekben Dujardin késõbbi feleségével, Alexandra Lamyval játszott együtt - öt éven át nézték franciák milliói.

Innen már egyenes út vezetett a népszerû vígjátékok világába, amelyekbõl 2002 és 2004 között négyet is forgatott Dujardin, 2006-ban már francia James Bondként, mint OSS 117-es ügynök nevettette meg a nézõket, amit több kémfilm paródia is követett Michel Hazanavicius rendezésében. A 2006-os paródia César-díj jelölést is kapott és egy Etoile D'Or-díjat nyert, amely nagy elismerésnek számít, hiszen ezeket a díjakat a legritkább esetben ítélik oda vígjátékoknak.

Dujardin lassanként a legjobban fizetett francia filmszínész lett, s ma már csak az õ nevére rentábilisan meg lehet finanszírozni egy filmet. A színész ekkoriban fordult komolyabb témák és a szerzõi filmek felé: 2007-ben egy a lánya gyilkosa után nyomozó rendõrt, 2010-ben pedig egy rákos beteg írót, majd egy algériai múltjától szenvedõ volt francia gyarmatosítót alakított, de Hazanaviciushoz sem maradt hûtlen, s továbbra is õ alakította a litván származású rendezõ komédiáinak fõszerepeit.

A némafilmes világsikere után Franciaországban most mindenki azt firtatja, hogy az angolul szinte alig beszélõ színész Hollywoodban folytatja-e karrierjét. "Minden ugyanolyan lesz, mint az Oscar elõtt" - mondta a múlt héten Párizsban legújabb komédiája, a Les Infideles (A hûtlenek) bemutatójakor. Hozzátette: "Nem én döntöm el, hogy karriert csinálok-e az Egyesült Államokban. Francia színész maradok örökre, és ugyanúgy folytatom, mint eddig" - tette hozzá.

Az viszont már nem titok, hogy az elmúlt félévben az Egyesült Államokban folytatott hatalmas promóciós kampány után (showmûsorok, interjúk) Dujardint ma már jobban ismerik Hollywoodban, mint Gérard Depardieu-t. A némafilmes sztárja néhány nappal az Oscar-gála elõtt pedig az egyik legnagyobb hollywoodi ügynökségnél írt alá szerzõdést.

Forrás: MTI