2024.04.24. - György

Séta a Niagara vízesés fölött

Séta a Niagara vízesés fölött
Egy amerikai kötéltáncos, a híres cirkusz dinasztia hetedik generációjának képviselõje, Nick Wallenda egy olyan egyedi mutatvánnyal örvendeztette meg közönségét, amelyet több mint 100 évvel ezelõtt hajtottak végre utoljára.

Nik Wallenda gyerekkora óta álmodozott arról, hogy egyszer a világ egyik legnagyobb vízesése felett sétál. A megvalósításra egészen eddig, 33 éves koráig kellett várnia, de most pénteken dacolva az erõs széllel és a vízpermettel, átjutott a vízesés egyik oldaláról a másikra.
Az attrakcióhoz a Niagara felett 60 méteres magasságban egy vékony acélkábelt feszítettek ki, amin a kötéltáncos – egy egyensúlyozó rúd segítségével – végül 25 perc alatt ért végig. A látszólag lehetetlen feladatot Nik végül korábbi elvárásainál is gyorsabban teljesítette: korábban úgy gondolta háromnegyed órára lesz szüksége.

Wallenda vízhatlan felszerelésben és egy speciális cipõben vágott neki a feladatnak és séta közben rádión folyamatosan tartotta a kapcsolatot barátaival, szeretteivel. Míg az elindulása után közvetlenül arról beszélt, hogy a látvány lélegzetelállító és teljesen hihetetlen, néhány perccel késõbb már arról panaszkodott, hogy a köd rosszabb, mint amire számított, hozzátette, hogy nehéz megküzdenie a széllel és azt is, hogy csuromvizes lett.Az 550 méteres út alatt mindvégig helikopterek és búvárok egy csapata biztosította. Wallenda-nak az utat trópusi vihar közepette kellett megtennie: mindvégig 20km/h-ás szél fújt rá.

Miután mindezek ellenére szerencsésen átért Kanadába, az elsõ, akit értesített 85 éves nagymamája volt, aki az egészségi állapota miatt otthonról izgulta végig unokája nagy kalandját.