2024.03.29. - Auguszta

Megújulva vár a Sziget

Megújulva vár a Sziget
A Szigeten ott kell lenni. A jubileumi huszadikon pedig különösen, hiszen minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé.

A jelentõsen megújuló fesztiválon bár komoly kedvezményekkel várják a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket, mégsem a nosztalgiázásé lesz a fõszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezõk a hangsúlyt. Idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet.
Persze azoknak, akik elsõsorban nosztalgiára és régi nagy slágerekre vágynak azoknak sem lesz oka panaszra, hiszen a nulladik napon Ákos legnagyobb slágerei is felcsendülnek, a mínusz egyedik napon pedig a Csík zenekar feldolgozásokra épülõ monstre koncertjén hangzanak fel az elmúlt évtizedek nagy slágerei, vendégek közremûködésével. Sõt idén mínusz kettedik (!) nap is lesz az ünnep okán. Augusztus 5-én hazai sztárok sora adja egymásnak a mikrofont, ugyanis újra Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget.

Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában - megszûnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínûségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában.

Költözik a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére (ahol a kezdetekkor még a Nagyszínpad állt), s immár 5 programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül. A rendkívül népszerû Roma Sátor a „színházi domb” mellé kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el.

Az összmûvészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg a Magyar Nagyszínpad a korábbi világzene helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

Nagyobb lesz az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait. Újra lesz a Szigeten a rendkívül látványos, hatalmas sikerû Luminárium, amit a tavalyi meduza helyén pillanthat meg a látogató. Új helyszín a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

Látványos elemek is tarkítják, színesítik a jubileumi Sziget arculatát. „A nadrágszíj meghúzása mellett azért igyekeztünk fejleszteni is a Szigeten. Talán a legjelentõsebb fejlõdés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erõsíti, hogy jelentõs összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó látványos megoldások, látványelemek és látványos programok térvilágítások, programhelyszínek belsõ és külsõ dekorálása látványosan is feldobja majd a 2012-es Sziget képi világát.