2024.04.16. - Csongor

82 évesen teljesítette az Ironman-viadalt

82 évesen teljesítette az Ironman-viadalt
Nincs lehetetlen a vaslady számára. Madonna Buder a napokban teljesítette a kanadai Ironman-viadalt. Õ a legidõsebb nõ, akinek sikerült ez a bravúr: 16 óra 32 perces eredménnyel ért célba 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42 kilométer futás után.

A római katolikus egyházat szolgáló amerikai apácának egy pap tanácsolta, hogy a rendszeres edzéssel megteremtheti a testi, lelki és szellemi harmóniáját, ezért 48 évesen elkezdett futni. Aztán átállt a triatlonra, és 55 esztendõsen vett részt elsõ viadalán.
Azóta 340-et teljesített, ebbõl 45 Ironman távú volt. A szenior olimpiákon is remekelt: a 800, az 1500, az 5000 és a 10 000 méteres síkfutó számokban csúcstartónak számít korosztályában.

– Sokkal kevesebbet tréningezek, mint a többi triatlonos, de már évtizedek óta ezt csinálom, az életem részévé vált a sport. Így semmi különlegeset sem látok abban, hogy ilyen idõsen is versenyzek – mondta Madonna nõvér, aki sajátos életfilozófiáját is megosztotta. – Ha valamint igazán akarunk, azt el is tudjuk érni. Ha meg sem próbáljuk, akkor hibát követünk el. Hiszen az erõfeszítés már önmagában siker.