2024.04.19. - Emma

236-an mártóztak meg a jeges folyóban

236-an mártóztak meg a jeges folyóban
Rekordszámban úsztak csehek és külföldiek szerdán Prágában a jéghideg Moldva folyóban a 66. Alfred Nikodém-emlékversenyen.

A 236 résztvevõ között 57 nõ volt, a legidõsebb versenyzõ egy 82 éves prágai nõ, a legfiatalabb pedig egy 11 éves pardubicei fiú volt. A leghosszabb, 750 méteres távot Petr Tomasek, a tavalyi második helyezett gyûrte le a leggyorsabban. A tavalyi gyõztes, Eliska Novotna idén második lett. Rendeznek két rövidebb futamot is a kevésbé kitartóak számára.
A leghosszabb szakaszon a néhai Frantisek Venclovsky, a La Manche csatorna elsõ cseh átúszójának emlékére tartják a versenyt. Rendeznek két rövidebb futamot is a kevésbé kitartóak számára.

Idén a résztvevõknek kedvezett az aránylag enyhe klíma, a levegõ 7,5 és a víz 4 fokos hõmérséklete, gondot jelentett viszont a hóolvadás okozta erõs áramlás, amely miatt meg kellett változtatni, egy sziget által védett szakaszra áthelyezni a versenyt.

A néhai prágai aranymûvesrõl, télisportúttörõrõl elnevezett Alfred Nikodém-emlékverseny a legõsibb és leghíresebb karácsonyi úszóverseny a cseh fõvárosban.