2024.04.16. - Csongor

Különös képlet a biztos gyõzelemért

Különös képlet a biztos gyõzelemért
A Cambridge Egyetem matematikazsenijei azt állítják, létezik egy képlet, aminek segítségével meg tudják mondani, melyik ló lesz a befutó a Grand National derbin. Több mint 100 évet vizsgált végig, mire megkapta az eredményt.

A bohókás lóversenyrajongó, 65 éves akadémikus, William Hartston megvizsgálta az elmúlt 174 év gyõztes lovainak nevét, életkorát s egy pontozási rendszert készített. Arra a következtetésre jutott, hogy a nyerteseknek rendszerint egy szóból álló nevük van, ami többnyire S, R, M vagy C betûvel kezdõdik.
A lóversenyrajongó matematikus majd 200 éves eredményt vizsgálva jutott erre a megállapításra. Szerinte a nyertesek neve alapján lehet dönteni, befolyásoló, hogy hány szóból áll a neve, illetve milyen betûvel kezdõdik.

A matematikus az idei derbin a bukmékerek egyik kedvencére, Seabassra teszi a pénzét, miután a ló lenyûgözõ eredményt, 13 pontot ért el a Hartston-skálán. A tanulmány szerint 8 vagy 10 betûbõl áll a befutó neve, ezután a 7 vagy 11 betûsek következnek, a gyõztesek kora 9-10 év.

– A szisztémám szerint a szombaton induló negyven ló közül egyetlen lehetséges gyõztes van. Seabass 10 éves, egyszavas és hétbetûs a neve, ami s-sel kezdõdik.