2024.03.29. - Auguszta

Kiosztották a 66. cannes-i filmfesztivál díjait

Kiosztották a 66. cannes-i filmfesztivál díjait
Kiosztották a 66. cannes-i filmfesztivál díjaitKiosztották a 66. cannes-i filmfesztivál díjait, melyekről idén a Steven Spielberg által vezetett zsűri döntött. Az Arany Pálmát Abdellatif Kechiche háromórás, egy leszbikus lány útkereséséről szóló, La vie d'Adele (kritikánk) című filmje nyerte, ami a film megdöbbentően explicit szexjelenetei miatt bátor döntés volt a zsűri részéről. Ugyanakkor egyáltalán nem meglepő a díjazása: egyértelműen ez a kivételesen természetes színészi alakításokat felvonultató film volt az idei kedvenc a fesztiválon.
A szokásoktól eltérően a díjat nem egyedül a film rendezője kapta, hanem megosztva ítélték oda a rendezőnek és a két főszereplőnek, Lea Seydoux-nak és Adele Exarchopoulosnak. Ennek az oka az, hogy a cannes-i szabályok szerint egy film csak egy díjat kaphat, viszont Spielberg zsűrije nyilván valamiképpen jelezni akarta, hogy a két színésznőt is díjazásra méltónak tartják. A La vie d'Adele a FIPRESCI nevű nemzetközi filmkritikus-szövetség díját is elnyerte szombaton.
A zsűri nagydíja sem volt meglepetés: a Coen testvérek 60-as évek elején játszódó, remekbeszabott Inside Llewyn Davis (kritikánk) című zenés filmje nyerte. Coenék idén már nyolcadszor szerepeltek a fesztivál versenyprogramjában, Arany Pálmát egyszer nyertek, az 1991-es Hollywoodi lidércnyomás-sal.
A legjobb férfi alakítás díja Bruce Derné lett, aki Alexander Payne Nebraská-jában egy szenilis öregembert játszik, aki meg van róla győződve, hogy megnyert egy díjat, amiért Nebraskába kell utaznia, és egyik fia rááll, hogy elviszi az öreget. A legjobb női alakítás díját Bérénice Bejo kapta Asghar Farhadi Le passé (kritikánk) című filmjéért, amelyben egy iráni férjétől válófélben levő, bonyolult családi problémákkal küzdő nőt játszik.
A legjobb rendezőnek a mexikói Amat Escalantét választották, aki a mexikói alvilág nyomasztó, lepusztult világában játszódó, Heli című filmet csinálta. A zsűri díját a japán Koreeda Hirokazu Soshite chichi ni naru (Like father, Like Son) (kritikánk) című filmje kapta, ami fogyasztható, érzékletes módon vizsgálja azt a témát, hogy mit kezd két család, amikor megtudják, hogy gyermekeiket születésükkor elcserélték a kórházban. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést a kínai Jia Zhangkének ítélték a Tian Zhu Ding (A Touch of Sin) című filmjéért.
A legjobb első film Caméra d'or-díját a Rendezők Kéthete-szekcióban vetített Ilo ilo kapta, a legjobb rövidfilm Arany Pálma-díja a Safe-é lett. A 37°4 S és a Hvalfjordur című rövidfilmet a zsűri különdíjban részesítette.