2024.04.19. - Emma

Különös rekordok

Különös rekordok
Különös rekordokMegjelent a Guinness-rekordok 2014-es kötete újabb furcsa világcsúcsokkal – egyebek között kötéltáncos kutya és gördeszkás kecske rekordjaival – szórakoztatva olvasóit. A kiadásból megtudható, hogy a világ leggyorsabb kötéltáncos kutyája 18.22 század másodperc alatt képes három és fél méteres távot kötélen "végigkutyagolni". Az eb amúgy brit, 4 éves, teljes neve Osbert Humperdinck Pumpernickle. Bekerült a könyvbe az a nottinghami férfi, akinek 322 porszívója van, mert ez a világon a legnagyobb gyűjtemény a masinából.
James Brown 33 esztendő alatt tett szert a rengeteg porszívóra, amelyeket saját múzeumában mutogat. Brown egyébként sohasem porszívózik, mert – mint mondja – nem szereti a házimunkát.

Az olasz Fabio Reggiani a világ legnagyobb, de használható motorkerékpárjával lett újdonsült Guinness-rekorder. A mamutmotor 5 méter 10 centi magas, 10 méter hosszú, két és fél méter széles, tömege 5 tonna.
Az amerikai csúcstartók mezőnyéből egy kecske is kiemelkedik. Neve Harpie, és arról nevezetes, hogy 36 métert gördeszkázott 25 másodper alatt. Kecske ilyen hosszan még sohasem lökdöste magát egyhuzamban gördeszkán.

A Guinness-rekordok könyvének évjárataiból már több mint 120 millió példány kelt el, legalább száz országban kapható. Szerkesztőségét valósággal ostromolják a rekorderségre vágyók, évente 50 ezer "pályázat" érkezik, ám ezek közül csak 2-4 százaléknyi minősül hivatalos Guinness-rekordnak.

"Nagyon sokat nem nyilváníthatunk világcsúcsnak. Van aki, "a legkevesebb lábú kutya" kategóriában próbált ebének babért szerezni, más "a legtöbb medvét elütő kerekes székes" címére pályázott, megint más a könyöknyalásban próbált Guinness-rekorder lenni – hiába. Ugyancsak elutasítjuk "a legkövérebb ölebek" kategóriát, csakúgy mint "a leggyorsabb műtét" témáját" – mondta Craig Glenday, a könyv főszerkesztője.