2024.04.25. - Márk

Elfelejtett régi mesterségek

Elfelejtett régi mesterségek
Elfelejtett régi mesterségekBábúállítóktól a testrablókig: 11 olyan munka, amin túlhaladott az idő, és a technika. 1. Bábú-állító: A gépek feltalálása előtt a kocsmákban és tekepályákon gyerekek állítgatták a bábukat és vitték vissza a golyókat a fizető kuncsaftok helyett. 2. Emberi ébresztőóra: Amikor még egy zsebóra egy vagyonba került, hajnalban az ébresztők járták az utcákat, és az adott időben bekopogtak a megfelelő ablakon. Ehhez hosszú botokat vagy apró köveket használtak. 3. Katonai fülek: A radarok előtt ilyen tölcsérekkel próbálták meghallani a közeledő repülőgépeket.
4. Jégvágók: A modern hűtési eljárások előtt hűtővermeket használtak, amelyet télen töltöttek fel a tavakról levágott jégtáblákkal. A jégtáblákat emberek vágták, nagy fűrészekkel. Veszélyes munka volt sok baleset történt. Sok helyen ma is használnak jégvermeket, de a jeget már célgépek vágják.

5. Patkányfogó. A modern mérgek feltalálása előtt a világ legtöbb városában alkalmaztak patkányfogókat, akiknek a feladata a patkánypopuláció ritkítása volt. Fizetésüket a begyűjtött patkányfarkak után kapták.

6. Lámpagyújtogató:Az újkor hajnaláig este sötétbe borultak a városok. De a gázvilágítás feltalálásával ez megváltozott. Elektromos gyújtók még nem léteztek, ezért esténként lámpagyújtogatók járták az utcákat, akik mécseseikkel fényt gyújtottak.


7. Tejesember: A hűtőrendszerek és a modern tartósítási eljárások előtt minden nap frissen szállították ki a tejet.

8. Rönk-úsztató: A teherautók megjelenése előtt a rönkök legolcsóbb szállítási módja az úsztatás volt. A rönkök azonban néhány helyen felgyűltek és megakadtak, ezeket botokkal kellett irányba lökdösni. A férfiak rönkről-rönkre ugrálva jutottak el az elakadás helyéig. Veszélyes munka, sokan lelték halálukat.

9. Telefon-központos: nők ezrei dolgoztak a hatalmas telefon-központokban, hogy összekapcsolják a hívót a hívottal. Az automata központok tették feleslegessé munkájukat.


10. Testrablók: még a XIX. században is az egyetemek nehezen tudták az oktatáshoz szükséges tetemeket hozzájutni. Törvénytelen módszer volt az ismeretlenektől holttesteket vásárolni, akiktől nem kérdezték a holttest eredetét. Jobb esetben a friss holttesteket hantolták ki, de előfordult, hogy a gyilkosságtól sem riadtak vissza.

11. Felolvasó: A monoton munkahelyeken felolvasók szórakoztatták a munkásokat. A felolvasók fizetését nem a gyár állta, a munkások dobták össze. (Kubában még manapság is előfordulnak.)