2024.03.29. - Auguszta

Vizsgálják a TV2 és az RTL SMS-szavazásait

Egyeztetési eljárást kezdeményezett dr. Bodonovich Jenõ média- és hírközlési biztos a televíziós mûsorok szavazási rendjét kifogásoló panaszok ügyében az érintett médiaszolgáltatókkal.
Az elmúlt hónapokban közel félszáz olyan bejelentés érkezett az RTL Klub – X-faktor és ValóVilág, valamint a TV2 Megasztár mûsoraival kapcsolatban, melyben a panaszosok a nézõi szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetûnõ irányítottságát, ellenõrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdõjelezték az eredmény valóságtartalmát - áll a média- és hírközlési biztos MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

A nyilatkozta szerint a jelenség valószínûsíthetõen a fogyasztók jelentõs számát érinti, ezért a médiatörvény alapján a biztos egyeztetési eljárás keretében, levélben kereste fel a szolgáltatókat és kért információt a szavazások körülményeirõl, többek között arról, hogy milyen elõírás szabályozza a szavazások rendjét, hol ismerheti meg ezek tartalmát a nézõ, hogyan történik a szavazatok regisztrációja, illetve milyen számú szavazat érkezik egy-egy fordulóba.

Az új médiatörvény alapján a biztos az ilyen és ehhez hasonló érdeksérelmek kivizsgálása érdekében bármely média-, illetve hírközlési szolgáltatótól vagy sajtótermék kiadójától adatokat, felvilágosítást és nyilatkozatot kérhet, amelyre a szolgáltató tizenöt napon belül köteles válaszolni. Amennyiben az érintett szolgáltató a kérést nem teljesíti a megadott határidõn belül, úgy a biztos az NMHH Hivatalához fordulhat, és hatósági eljárást kezdeményezhet az adatok bekérésének ügyében - zárul a sajtóközlemény.