2024.04.19. - Emma

Szegedi Ifjúsági Napok 2011 összefoglaló - Dübörögve zárult az idei fesztiválszezon

Szegedi Ifjúsági Napok 2011 összefoglaló - Dübörögve zárult az idei fesztiválszezon
Elhagyták az Újszegedi Partfürdõt a fesztiválozók. Az ország legzöldebb nyárzáró fesztiválja a SZIN színpadon Kelis koncertjével ért véget, Danko Jones-szal a Pepsi Színpadon és erõs hip-hoppal a Borsodi Malátabárban.

A fesztivál elsõ három napja alatt soha nem volt még olyan meleg, mint idén, így az Újszegedi Partfürdõ két medencéje az idei fesztivál legnépszerûbb helyszínei közé lépett elõ az augusztus végi SZIN-es nyárban. A fesztivál idején a Borsodi Malátabárban közel félezer használt sörösdoboz kelt új életre.
A nyárzáró szegedi fesztiválon Dél-Magyarország elsõ ökotudatos divatshow-ján felvonuló modellek bizonyították, hogy a divatnak és a környezetvédelemnek van közös metszete és ingyen öleléseket is osztogattak a fesztiválozóknak. A négy nap alatt 69600 fesztiválozó látogatott el a SZIN-re: Diana King és Kelis koncertjein a közönségtér zsúfolásig megtelt a SZIN színpad elõtt.

A rockoroszlán Danko Jones mindent beleadott a színpadon, az utolsó szuszt is kizenélték magukból, hiszen a maximumot akarták hozni Szegeden. Az energikus rockbulin a frontember elárulta hitvallását: a legnagyobbak, mint Johnny Cash és James Dean örökségét viszi tovább. A karizmatikus énekes a színpadon különleges ajándékot kapott, egy rajongójuk grafitrajzot készített a zenekarról, így megfogható emléke is lesz Dankoéknak a szegedi éjszakáról.

A fesztiválterület másik végén Kelis, a legutóbbi albumán már erõsen elektronikus elemekkel dolgozó hip-hop/r’n’b díva egy hatalmas hullámzásba egyesítette a táncoló-lüktetõ tömeget, akiket nem csak hangjával, de igézõ színpadi mozgásával is elkápráztatott. A SZIN színpadnál a területet teljesen betöltõ tömeg Kelis elõtt a 30Y koncertjét énekelte végig: az elmúlt évek legnépszerûbb hazai dalainak kiötlõi kitörõ sikert arattak a Szegedi Ifjúsági Napokon.

Hip-hopból is jutott még a fesztiválozóknak: a Hõsök, Sub Bass Monster és Akkezdet Phiai is a Borsodi Malátabár színpadjáról szövegeltek bele a Tisza-parti éjszakába a sátrat teljesen megtöltõ rajongóknak.

ÖKO TREND, MEDENCÉS PARTY ÉS HIDEG SÖR RE:POHÁRBÓL
A fesztivál négy napjára az ezen a nyáron még alig tapasztalt jó idõ mintha rendelésre érkezett volna: a SZINesek napközben a Tiszában úszkálva és a medencékben játszva-ücsörögve hûsöltek, sokan az esti koncerteket is a vízbõl hallgatták.

Idén a SZIN megmutatta, hogy a zöld trendi és jól is néz ki: a SZIN Dizájnparton zöld divatbemutatón mutatták be a dizájnerek, hogy a megunt ruhák a szemétbe kerülés helyett újraálmodva új életre kelhetnek, egy kinõtt trikóból lehet koktélruha, a sörösdobozból pedig csillogó fülbevalók és legyezõ is készülhet. A nagy sikert arató divatshowt a jövõben is meg szeretnék szervezni a fesztiválon.

A környezettudatos szemlélet így minden területen jelen volt: a sört RE:pohárba kapták, ezzel jelentõsen kevesebb szemét keletkezett a fesztiválon, mint az elmosható mûanyag söröskorsók bevezetése elõtt. Ami mégis termelõdött, azt a hulladékot a szelektív gyûjtõszigetekbe dobhatták a fesztiválozók. Hogy lássák, ezzel is mennyit tettek a bolygóért, a SZINesek kiszámolhatták, mekkora az ökológiai lábnyomuk, és zöld ígéreteket is tehettek, amik a Zöldplaccon az ígéretfán gyûltek. Volt, aki megfogadta, hogy a Partfürdõ medencéin túl ezután otthon is csak a barátjával együtt fürdik, hiszen így feleannyi vizet fogyasztanak majd. Több mint négyszáz kitöltött kérdõív alapján megválasztották az idei SZIN Legzöldebb Arcát is.