2024.03.19. - József, Bánk

16 motivációs lecke Bruce Lee-től Neked, csak úgy, szeretetből!

16 motivációs lecke Bruce Lee-től Neked, csak úgy, szeretetből!
16 motivációs lecke Bruce Lee-től Neked, csak úgy, szeretetből!Ha egy valódi, hiteles életű harcművésztől szeretnél tanulni bölcsességet, akkor azt hiszem, Bruce Lee igazán alkalmas személy lesz erre. Bár mindössze 33 éves volt, amikor meghalt, mégis a mai napig az egyik legnagyobb hatású harcművésznek számít. Rövidnek tűnő élete mégis teljes élet volt, és olyan hatalmas célokat ért el, amikre mások talán 10 élet alatt sem lettek volna képesek elérni. Bruce Lee valami olyan megfejthetetlen élettapasztalattal és bölcsesség birtokában volt, amely normál emberi mércével megmérhetetlen.
1# Lecke – Az élet célja
“A halhatatlanság kulcsa az olyan élet, amire érdemes emlékezni.”

Mivel csak egy életed van ebben a testben, ezért érdemes a lehető legtöbbet kihoznod belőle, és a körülötted élők számára értéket teremteni.

2# Lecke – Korlátok
“Ha minden, amit teszel, gondolsz, vagy mondasz, szűk határok között mozog, ez átterjed a hivatásodra és az egész életedre is. Nincsenek határok. Az élet egy határok nélküli fennsík, ahol nem kell egy helyben maradnod, hanem az egészet felfedezheted.”

“Amikor gyerek voltam, ösztönös késztetést éreztem a növekedésre. Számomra az emberi élet minőségét az őszinte és becsületes önfejlesztés jelenti.”

Csak akkor tudnak korlátok nőni köréd, ha egy helyben maradsz, és hagyod, hogy mások szabják meg neked ezt a helyet. Az igazság az, hogy csak a korlátok figyelmen kívül hagyásával vagy képes kiteljesedni, és rájönni arra, hogy ez egy végtelen folyamat, ahol mindig van előrébb.

3# Lecke - “Légy boldog, de ne légy elégedett”
Engedd meg magadnak, hogy akár minden egyes pillanatban boldogságot érezhess, és a boldogságot ne csak jövőbeli célokra tedd félre. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az életben minden vagy növekszik, vagy az elmúlás felé halad. Mindenki szabadon eldöntheti, melyiket is választja.

4# Lecke – Önkép
“Az én világomban nem a te várakozásaidhoz növök fel, ahogyan a te világodnak sem az a célja, hogy nekem felelj meg.”

“Amire gondolsz, azzá válsz.”

Önmagadat csak te határozhatod meg. Ha gigantikus énképet építesz fel magadról, akkor ez az énkép természetes módon fogja vonzani a növekedésedet a saját elvárásodnak megfelelően.

5# Lecke – Célok
“A cél nem mindig jelenti azt, hogy elértél valamit; gyakran csak arra szolgál, hogy valami mást érj el idővel.”

Minden célt el lehet érni, ha elegendő időt adsz neki. Szóval csak indulj, és kezdj el haladni a helyes irányba!

6# Lecke – Tanulás
“Csak azt használd, ami működik, és bárhol a világon is találtad, vidd magaddal.”

“A bölcs ember többet tanulhat egy ostoba kérdésből, mint a ostoba ember egy bölcs válaszból.”

“Ne aggódj amiatt, hogy ki jobb, vagy rosszabb nálad. Se ez ellen, se ezért ne tegyél.”

Mindig legyél nyitott a tanulásra, nem számít, hogy honnan jön a lecke. Az élet mindig tanít neked bölcs dolgokat, ha nyitott vagy a fejlődésre.

7# Lecke – Cselekedetek
“A tudás nem elég, azt alkalmazni is kell. Az akarat nem elég, mert meg is kell tenned. “

“Ha túl sok időt töltesz gondolkodással, akkor a dolgok nem fognak megtörténni. “

“A tudás hatalom, de a cselekvés az, ami tiszteletet hoz.”

Rengeteg olyan ember van a világon, akik tudják, hogy mit kellene tenniük ahhoz, hogy megkapják, amit akarnak. Azonban olyan ember kevés van, akik sikeresek, mert folyamatosan és tudatosan cselekszenek is.

8# Lecke – Koncentráció
“Nem tartok attól az embertől, aki 10.000 féle rúgást egyszer gyakorolt csak; de attól igen, aki egyféle rúgást 10.000 alkalommal gyakorolt.”

Sok utat lehet követni az úticél eléréséhez. Azonban, aki folyamatosan változtat az utakon, soha nem éri el a végét.

9# Lecke – Idő
“Ha szereted az életet, akkor nem vesztegeted el azt az időt, amire az életed épül.”

Mindannyian ugyanazzal a 24 órás időtartammal kezdjük a napot, a különbség csak az, hogy mihez kezdünk vele.

10# Lecke – Hibák
“Ne félj a hibától, de próbálj meg minél kevesebbszer hibázni. Sokszor a nagy kísérleteknél is csak a csodán múlik, hogy nem történik hiba.”

A kudarc természetes része a tanulási folyamatnak, bármit is teszünk. Nem létezik olyan szülő, aki amikor a gyermeke az első lépések után elesett, azt mondta volna: “Nos, azt hiszem, soha nem fog járni.” Te miért mondanál magadnak ilyet?

11# Lecke – Kitartás
“Ne a könnyű életért imádkozzatok, hanem erőért a nehézségek elviseléséhez.”

Bármerre is haladsz az életben, mindig kihívásokkal találod magadat szembe. A sikert éppen ez hozza meg, mert a kihívások legyőzése készít fel a még nagyobb kihívásokra és a még nagyobb sikerekre.


12# Lecke- Rugalmasság és alkalmazkodóképesség
“Légy olyan, mint a víz az utca repedéseiben. Ne légy túl merev és magabiztos, hanem alkalmazkodj az akadályokhoz, hogy keresztüljuthass rajtuk. Ha nincs benned merevség, semmi nem lesz képes megállítani.”

“Ürítsd ki az elméd, és legyél alaktalan. Alaktalan, mint a víz. Ha vizet egy csészébe öntöd, akkor egy csésze víz lesz. Ha egy palackba, akkor egy palack víz lesz. Ha egy teáskannába, akkor egy teáskanna víz lesz. A víz vagy folyik, vagy szétfeszít maga körül mindent. Barátom, legyél olyan, mint a víz.”

Legyél rugalmas és alkalmazkodó a mindennapi életben, és problémák legördülnek a válladról. A feszültség csak akkor jön létre ha az eredmények nem olyanok, mint amiket elvárunk magunktól, vagy a világ nem olyan, mint amilyennek szeretnénk.

13# Lecke – Egyszerűsítés
“Azon a napon amelyiken nem növekedsz, hanyatlasz. A kapkodás pedig nem segít.”

“Használd fel ami hasznos, utasítsd el, ami haszontalan, és add hozzá a saját értékeidet.”

Ha az életed és az elméd tiszta, akkor csodás dolgok kezdenek el történni körülötted. Mindig tedd fel a kérdést: “Ez valóban a jobbá teszi majd az életemet?”

14# Lecke – Kapcsolatok
“Önmagadat úgy ismerheted meg legjobban, ha megfigyeled, hogyan érintkezel más emberekkel.”

Hagyd el azokat a viselkedési formákat, amik más emberekre egyáltalán nincsenek hatással. Ehelyett úgy közelítés mások felé, és úgy reagálj mások közeledésére, hogy az mindig a saját hitedet tükrözze.

15# Lecke – Szolgálat
“Az él igazán, aki másokért él.”

Ismerd fel, hogy mit akarsz elérni az életben, és segíts másoknak is, hogy elérjék, amit akarnak.

16# Lecke – Éld meg a pillanatokat is
“Úgy vedd a dolgokat, ahogy vannak. Amikor ütni kell, üss. Amikor rúgni kell, rúgj.”

Mindig összpontosíts a jelen pillanatára. Nem a múltad határozza meg a jövődet, hanem az, amit az adott pillanatban teszel.

Mi következik most?
Bízom benne, hogy a Bruce Lee 16 Leckéje motiválni fog az életcélod megtalálásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy önmagában egyik lecke sem ér semmit, ha nem alkalmazod.

Tehát tanuld meg az első leckét, és amikor készen állsz rá, gyere vissza és tanuld meg a következő leckét is a bölcsességek közül, ami Bruce Lee életét teljességében áthatotta.