2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Példátlan jótékonyság - szétosztja nyereménye egy részét a lottónyertes

Példátlan jótékonyság - szétosztja nyereménye egy részét a lottónyertes
Példátlan jótékonyság - szétosztja nyereménye egy részét a lottónyertesJótékony célja ajánlja fel több mint 72 millió eurós (mintegy 22 milliárd forintos) nyereménye több mint kétharmadát az EuroMillions nemzetközi lottó eddigi hetedik legnagyobb franciaországi nyertese. Bár a lottómilliomosok körében nem ritkaság a jótékonykodás, a nyereményből közérdekű célra felajánlott összeg aránya példa nélkül áll Franciaországban. Az egyedül élő, gyermektelen férfi több mint 72 millió eurós nyereményéből 50 millió eurót oszt szét országos hatáskörű karitatív szervezetek között.
Az Haut-Garonne megyében élő, „szolidáris vénájú” férfi csak azt kéri cserébe, hogy megőrizhesse inkognitóját és figyelemmel kísérhesse a felajánlott adományok elköltését.

Az ötvenes éveiben járó férfi a január 31-i húzáson ütötte meg a főnyereményt, az eddigi hetedik legnagyobbat, amely Franciaországban talált gazdára a kilenc európai országban játszott lottón.

Az FDJ francia szerencsejáték-szövetség a magánadakozás ösztönzésére 1969-ben életre hívott Fondation de France szervezettel közösen nemrég workshopra hívott meg 15 francia lottómilliomost annak megvitatására, hogyan segíthetnék nyereményük egy részéből nehéz körülmények között élő embertársaikat.

Az EuroMillions franciaországi nyertesei csendben már korábban is adakoztak olyan egyesületeknek, amelyek vállalták, hogy titokban tartják jótevőik nevét. A lottó franciaországi rekordere például, aki 169 millió eurót nyert 2012 novemberében, bő tízmillió eurós alapítványt hozott létre „szolidaritási projektek” támogatására.

A 2004-ben indított EuroMillions eddigi legnagyobb, 190 millió eurós (57,5 milliárd forint) nyereményét 2012 augusztusában egy brit házaspár kapta.