2024.04.23. - Béla

A nevetés gyógyít, tudtad?!

A nevetés gyógyít, tudtad?!
A nevetés gyógyít, tudtad?!Nevetni jó! Egy viccen, a másik emberen, de legfőképp magunkon! Nem csak a hangulatnak tesz jót, hanem az egészségedre is befolyással van! Semmi sem gyógyít úgy, mint a mosoly és a nevetés. Ha könnyedebb lélekkel éljük a világot, azt mutatja: a szívünk a helyén, így fogalmazott Douglas Pagels. Ugye milyen jó, ha valaki mond egy klassz viccet? Vagy amikor már annyira nevetsz, hogy fáj a hasad tőle? Egy jó film, egy jó könyv, vagy akár egy vicces élethelyzet nagyon feldobja az egész napodat. A nevetés azonban nemcsak a hangulatra van hatással.

Nevetni jó, de sokan nem is gondolnák, hogy mennyi pozitív hatása van egészségünkre!

A nevetés valódi tréninget jelent az egész testnek, és a léleknek, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány elnökétől. A nevetés központja az agyban található, és egy jóízű kacagás közben az agy három területe is működésbe lép: a gondolkodásért, az izomműködésért, valamint az érzelmekért felelős terület.

A nevetés jó edzés az egész testnek

Kacagás hatására a szem és a száj körüli izmok, a rekeszizom és a mellkas izmai összehúzódnak, miközben levegőt préselnek ki a tüdődből. A hasüregben felgyorsul a vérkeringés, fokozódik a szívműködés, ezáltal javul a belső szervek oxigénellátása. Az agyban pedig olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet, és egész testünket kellemes bizsergés hatja át. Mialatt az arc és a törzs izmai megfeszülnek, a többi izom elernyed, ellazul az egész test, megpihen, regenerálódik. A nevetés a szívműködésre is jótékonyan hat. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.

A boldogság hormonja

Egy kiadós nevetés eredményeképpen a testben fokozódik az endorfintermelés - ezt a vegyületet nevezzük boldogsághormonnak. Az endorfin hatására nő a fájdalomküszöb. Egy jóízű kacagás neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja, mely során csökken a kortizol nevű stresszhormon termelődése és ez a mai kor túlhajszolt, állandó stresszel küzdő emberének az egyik legnagyobb ajándék. Hiszen ha csökken a stresszhormonok szintje, az azt jelenti, hogy egy szusszanásnyi térhez jut az immunrendszer, javul a működése, növekszik a fertőzések elleni antitestek száma, javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

A nevetés egyértelműen gyógyír: jókedvre derít, vidámmá tesz, segít abban, hogy pozitívan lássuk a dolgokat. jelentős pszichológiai hatása is van. Egyfajta lélektisztító, stresszoldó módszer, melyre a mai túlpörgetett életvitelben jelentős szerepe lehet. A nevetés azon túl, hogy örömöt okoz, növeli a találékonyságot, kreativitást és a humorérzéket! Elősegíti a pozitív gondolkodást és életfelfogást! Oldja a stresszt, a belső feszültséget! Növeli a teherbíró képességet és nem utolsósorban javítja az emberi kapcsolatokat!

Erőt és bátorságérzetet ad még a nehéz időkben is!

Mi a Karitáció Alapítvány Gyógyító Bohócdoktorai és munkatársai hiszünk a nevetés gyógyító erejében. Hisszük, hogy mosoly, a nevetés elősegíti a gyógyulást, oldja a szorongást, megszünteti a félelmet, csökkenti a fájdalmat legyen az gyermek, vagy felnőtt, a nevetés, a humor a legolcsóbb, vény nélkül kapható, mellékhatásmentes gyógyító szer! Az elmúlt évtizedben végzett tudományos kutatások bebizonyították, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv, a nevetés.

„A nevetésterápia olyan kiegészítő terápia, mely a kórházi személyzetnek és a sokszor kétségbeesett, szorongó szülőknek is jót tesz. A humor a fájdalmunkat nem mulasztja el, szenvedésünket viszont azáltal képes csökkenteni, hogy a kezünkbe adja az irányítást egy olyan helyzetben, ami felett látszólag nincsen hatalmunk.” (Allein Klein: A humor gyógyító ereje)

Ha egyet ért szándékainkkal, kérem támogassa a Karitáció Alapítvány Bohócdoktor csapatát!

dr. Péntek Éva
Karitáció Alapítvány