rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nagy-Britanniában szexuális felvilágosítást terveznek 4 éves kortól

  Két jelentõs brit civilszervezet azt vallja, hogy négy éves kortól kellene bevezetni a kötelezõ szexuális felvilágosítást, amelyek szerint ily módon csökkenthetõ lenne serdülõkori abortuszok száma, valamint a nemi úton terjedõ betegségek gyakorisága.

  A brit Családtervezési Egyesület, valamint a fiatalkorúak szexuális egészségével foglalkozó szervezet, a Brook szerint a korai szexuális felvilágosítás megóvhatja a fiatalokat a túlontúl korai nemi élettõl - olvasható a BBC hírei között.

 • Nelson Mandela a Twitteren

  Ha nem is személyesen, de a nevét viselõ emlékközpont révén a 92 éves Nelson Mandela is csatlakozott a Twitter közösségi portál használóihoz.

 • Két régi barátnõrõl kiderült, hogy testvérek

  London - Harmincévnyi barátság után derült ki két barátnõrõl, hogy testvérek, méghozzá édestestvérek.

  Még csecsemõ korukban örökbe adták õket, és csak bakfisként találkoztak ismét: ugyanabban az áruházban dolgoztak. Nagyon összebarátkoztak, de aztán a sors külön utakra terelte õket. Csak nemrégiben látták újra egymást, 44 és 45 évesen, annak köszönhetõen, hogy nõvérük - aki 46 esztendõs - családfáját kezdte kutatni. Igencsak meglepõdtek a régi "testvéri" barátnõk, amikor szembesültek testvériségükkel.

 • Mozivitéz: egyedül egy horrorfilmen

  Újdelhi - Megvette az összes jegyet egy moziban egy horrorfilm vetítésére Indiában egy férfi, hogy rácáfoljon a film rendezõjének intelmére, miszerint alkotása annyira rémisztõ, hogy senki sem képes megnézni egyedül.

 • Két hetet töltött rehabon Selena Gomez

  Két hetet töltött rehabon Selena GomezSelena Gomez megköszönte a rajongóknak, hogy támogatásukról biztosították. A színésznő-énekesnő két hetet töltött rehabon, hogy kicsit összeszedje magát. Gomezt beutalták egy rehabilitációs intézménybe az év elején, ahol két hetet töltött. Selenát kemény bulizásai miatt kérte meg a családja, hogy kezeltesse magát valahol. A 21 éves lány január ötödikén vonult be a Dawn at The Meadows központba, ahol csak egy rövid időt töltött. Selena az Instagramon, egy kép segítségével köszönte meg rajongói szeretetét.

 • Amy Winehouse rakoncátlankodó mellei

  Amy Winehouse-nek más tervei voltak a hétvégére: összebútorozott volna Usher-rel, a híres hip-hop-sztárral, hogy felvegyenek egy új számot. Ehhez képest kórházba kellett szállítani, mert fájtak az új mellei.

 • 430 évi börtön 7 nõ megerõszakolásáért

  Több mint négyszáz évnyi börtönre ítéltek egy férfit New Yorkban, akit hét nõ megerõszakolásában talált bûnösnek a bíróság - írta szerdai számában a New York Daily News.

 • Botrány az m1 Az étterem címû mûsorában!

  Váratlanul levették a képernyõrõl az m1 Az étterem címû gasztronómiai mûsorát, amely a hazai sztárvilág krémjét, többek között Kamarás Ivánt, NOX Szilvit, Béres Alexandrát, Varnus Xavert és Kapócs Zsókát versenyeztette egymással vendéglátásból.

  A csatorna SMS-ben értesítette a negyedik adás elmaradásáról a versenyzõket, a háttérben azonban valami egészen más áll.

  A mûsort készítõ produkciós cég ugyanis már akkor felszámolás alatt állt, amikor a csatorna megkötötte a szerzõdést. A szereplõk és a stábtagok így hiába várják gázsijukat - a mûsor még adásba sem kerül.

 • Kylie Minogue nem zsűrizik többet a Voice-ban

  Kylie Minogue nem zsűrizik többet a Voice-banEgy évad után otthagyja az angol tehetségkutató zsűrijét az ausztrál énekesnő, és a turnéjára koncentrál. Kylie egy évad után nem vállal több zsűrizést. Bár támogatottjának nem sikerült megnyernie a sorozatot, az elválás mégis békés, az énekesnő és a sorozat producere is megköszönték egymásnak a lehetőséget és sok sikert kívántak a másiknak jövőbeli pályafutásukhoz, ugyanakkor nem zárták ki a folytatás lehetőségét. Minogue közelgő világkörüli turnéjával magyarázta, hogy nem lép fel többet a műsorban, de mint mondta, nincs ideje részt venni a produkcióban.

 • Tíz év börtönt kapott, amiért másfél éves unokahúgát bekábítószerezte!

  Tíz év börtönt kapott az a férfi az Egyesült Államokban, aki másfél éves unokahúgát bekábítószerezte, és még videóra is felvette az esetet. A narkócsempész videóján jól látni, ahogy egy pipán keresztül marihuánát szívat a csöppséggel, miközben a gyermeket a férfi barátnõje tartja a karjában, akit fél évre ítéltek gyermek veszélyeztetéséért.

 • Egyre jobban elkényezteti lányát Tom Cruise

  Tom Cruise egy lakást vett New Yorkban csak azért, hogy lánya mellett legyen. Mindent elkövet, hogy Suri kedvében járjon, igaz olykor túlzásokba esik.

 • Csitriként viselkedett Cindy Crawford

  Tizenöt évet húzott le együtt Cindy Crawford és Rande Gerber. Azt szokták mondani, hogy a legszebb nõt is unja valaki. A férj többször megcsalta nejét, ám õ eddig mindig megbocsátott. A hírek szerint most azonban válnak.

 • Beperelte Britney Spearst és szüleit a sztár önjelölt menedzsere

  Los Angeles - Többek között testi sértés, rágalmazás és szerzõdésszegés miatt indított pert Britney Spears egykori önjelölt menedzsere, Sam Lufti a sztár és szülei ellen egy Los Angeles-i bíróságon.

  A kedden benyújtott keresetben Lufti azt állítja, hogy Jamie Spears, Britney apja behúzott neki egyet 2008 januárjában, Lynne Spears pedig hitelrontóan írt róla Through The Storm címû tavaly megjelent visszaemlékezésében, amelyben azzal vádolta, hogy túlgyógyszerezte a lányát.

 • Meztelenül akart hódítani a kínai nõ

  A 29 éves Li Csinget meztelenül akarta meghódítani egy nõismerõse.

  Csing tiensani lakásába kopogtatás nélkül lépett be a hölgy, Csang Jing, aki átugorva az udvariassági formulákat, vetkõzni kezdett.

  A férfi úgy megriadt, hogy kiszaladt az ajtón és meg sem állt barátja házáig, ahol a díványon töltötte az éjszakát.

 • Traktorral a tilosban

  Traktorral parkolt Londonban szabálytalanul egy 74 éves gazda - legalábbis a parkolási társaság szerint.

  A férfi ugyanakkor életében csupán egyszer járt a brit fõvárosban és busszal, de annak is már 45 éve. Ráadásul elég messze lakik, így traktorjával - amely szintén benne van a korban - húsz órán át tartott volna az utat végigpöfögnie oda-vissza.

 • Menedék éppen elvált apáknak

  Bõvíteni akarja elvált apáknak alakított ki menedékhelyét egy lelkipásztor Svájcban.

 • Ebédidõben Sinatra dalokat énekel a metróépítés mûvezetõje

  Dalra fakadt az utcán Gary Russo építõmunkás, aki egy manhattani új metróállomás megépítésén munkálkodik.

 • A pi-rekord villanyszámlája

  Nemcsak számítógépe három munkahónapjába, hanem magas villanyszámlába is került az új pi-rekord kiszámolása a japán Kondo Sigerunak.

 • Újabb különválás Hollywoodban

  Mintha özönvíz árasztotta volna el Hollywoodot, úgy válnak el sorjában egymástól a hírességek. Még be sem adja az egyik sztárpár a válókeresetet, egy másik már szakított is, és lõttek egy újabb házasságnak. Most Rachel McAdams és férje, Michael Sheen döntöttek a különválás mellett.

 • Könyvet írt Liptai Claudia

  Októberben jelenik meg Liptai elsõ könyve, melyet reményei szerint több is követ majd.

 • Szaeed Ahmed al-Mahtum az olimpia legtehetõsebb versenyzõje

  Sok milliomos fordult meg az olimpián, a jelentõs sportágak nagyságai dollárban és euróban is nyolc számjegyû összegeket keresnek. Mégis egy sportlövõ a krõzus közöttük.

 • Michelle Wild senkinek sem kell

  Nehéz kereszt a munka világában, ha valaki egykor pornózásra adta a fejét - Ezt most Vad Kati, az egykori Michelle Wild is megérzi. Köztudott, hogy Vad Kati pár évig játszott felnõtt filmekben Michelle Wild mûvésznéven. Bár nem bánta meg, hogy pornózott, úgy érzi, múltja megnehezíti az életét.

 • Esküvõjére rabolt bankokat

  Bécs - Bankokat rabolt egy férfi Ausztriában, hogy teljesülhessen menyasszonya kívánsága - nem az, hogy võlegénye bankrabló legyen, hanem -, hogy nagy esküvõt tartsanak.

 • Világrekord infláció Zimbabwe-ben

  Világrekorder a milliárdosok arányát tekintve Zimbabwe. Mindez azonban nem a dél-afrikai országban lakó dúsgazdag polgárok magas számának köszönhetõ, hanem az ott tomboló hiperinflációnak.

  A hivatalos pénznem az afrikai országban a zimbabwei dollár, amelyet elõször 1980-ban vezettek be, leváltva az addig használt rodéziai dollárt. Zimbabwe drágulási üteme kétségtelenül világvezetõ, hiszen az éves átlagos infláció az egykori Dél-Rodéziában a legmagasabb (12,500,000 %).

 • Marilyn Monroe szeretõje volt Liz Taylor

  Meglehetõsen bizarr dolgokat terjesztenek a nemrégiben elhunyt Elizabeth Taylorról, a legvadabb, hogy a férfiak mellett a nõk sem hagyták hidegen...

 • Ábel Anita és családja idén nem megy nyaralni

  Ábel Anita és családja idén nem megy nyaralni. A Szomszédok egykori cserfes Julcsija, aki egy gyermek édesanyja, a magas rezsiköltségek és hitelei miatt mondott le az idei vakációról.

 • Angelina Jolie újra rendezõi babérokra tör

  Angelina Jolie továbbra is rendezõi babérokra tör, noha elsõ filmrendezése - a nálunk forgatott filmje, amely a balkáni háború szörnyûségeivel foglalkozott - nem keltett tetszést.

 • Tûzoltók mentették ki a mobilvécébe ragadt férfit

  Tûzoltókat kellett hívni egy részeg férfihoz a pennsylvaniai Lebanonban, mert pucéran beragadt egy mobilvécé tartályába. A rendõrség szerint a 31 éves fickó szorult helyzetében a mobiltelefonján hívott segítséget.

 • Kétfejû teknõsbéka született

  Kína egyik keleti tartományában kétfejû teknõsbékát találtak, s azt hitték, hamar kimúlik szegény, ám kiderült, hogy remekül érzi magát, és két fejével kétszer annyit eszik, mint egyfejû társai!

  A kínai tudósok igencsak meglepõdtek, amikor meglátták a kétfejû teknõcöt, amely Anhuj tartomány egyik farmjáról egy teknõsbéka-szállítmánnyal érkezett hozzájuk. Ám a kis kétfejû, amely még csak 17 grammot nyom, állítólag nem a farmon született, hanem egy ott dolgozó munkás vásárolta egy helybéli halásztól.

 • Sharon Stone idõsebb fia marad az apjánál

  San Francisco - Idõsebb fia gyermekelhelyezési perének újabb fordulójában maradt alul Sharon Stone hollywoodi színésznõ, aki négy évvel ezelõtt vált el férjétõl.

  Egy San Franciscó-i bíróság a minap megerõsítette az egy évvel ezelõtti határozatot, amely kizárólag az apára, Phil Bronsteinre bízta a most már nyolcéves Roan nevelését, és Stone-nak csak a láthatás jogát adta meg. Bronstein, a San Francisco Chronicle címû napilap alelnöke, az indoklás szerint megfelelõbb (stabilabb és jobban szervezett) otthont biztosít a gyermek számára, mint az anya.