rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megismételték az esküvõt a rosszul sikerült képek miatt

  Bár az esküvõi albumba nem a valódi házasságkötéskor készült képek kerültek, viszont legalább szépek.

 • 59 újságírót gyilkoltak meg eddig ebben az évben

  59 újságírót öltek meg a világon az idei év elsõ felében, hivatása gyakorlása közben - jelentette be a Press Embleme Campagne nevû civil szervezet.

 • Nem kapta meg a fizetésemelést Britney, ezért távozik a mûsorból

  Az amerikai The X Factor mentora a hírek szerint azért köszönt el a tehetségkutatótól, mert a készítõk nem adták meg kért fizetésemelését.

 • Halálba segítették Edward Downes világhírû karmestert és feleségét

  Halálba segítették Edward Downes világhírû karmestert és feleségét, Joant egy svájci klinikán - jelentette be a brit karmester családja kedden.

  Downes a londoni Királyi Opera karmestereként szerzett hírnevet, de õ vezényelt a Sydneyi Operaház elsõ elõadásán is. "54 évi házasság után úgy döntöttek, hogy együtt vetnek véget életüknek, ahelyett, hogy tovább küzdenének a komoly egészségügyi problémákkal" - olvasható a közleményben.

 • Egy játék miatt csúszott le majdnem a hőn áhított főszerepről Henry Cavill

  Henry Cavill elmulasztotta élete telefonhívását, mivel épp nagyon elfoglalt volt egy számítógépes játék miatt. A színészt választották a hőn áhított főszerepre a feltámasztott Superman franchise legújabb nyitó részében, Az Acélemberben (Man Of Steel).

 • Szexualitástól és drogoktól túlfûtött lesz az új Harry Potter film

  Daniel Radcliffe szerint a legújabb Harry Potter film vadabb lesz, mint a kilencvenes évek kultikussá vált alkotása, a Trainspotting.

  A hatodik Harry Potter-mozi, a Félvér herceg szexualitástól és drogoktól túlfûtött alkotás lesz a címszereplõ szerint, aki elmondta, hogy több jelenetben is elég bizarr dolgokat kellett mûvelnie a kamerák elõtt.

  Daniel nem gondolta volna, hogy a gyermekmesének induló elsõ részbõl ilyen mértékû véres valóság kerekedik

 • Újra vetkõzik a Beckham házaspár

  Victoria férjéhez hasonlóna levetkõzik majd az Armaninak, és az Emporio Armani nõi fehérnemû kollekciójának 2009-es tavaszi-nyári kampányában lesz látható.

  Az együttmûködésre alig pár hónappal azt követõen kerül sor, hogy David Beckham ugyancsak az olasz cég fehérnemûit reklámozó óriásplakátjai ellepték a világot. Armani 12 millió fontos szerzõdésajánlatára Posh Spice, tudta meg a Mirror címû brit bulvárlap csütörtöki internetes száma.

 • Eladó a sex.com

  Eladó a szakértõk szerint legismertebb internetes azonosító, a sex.com - írta egy a domének eladására szakosodott német társaság közleményében.

 • Krokodil miatt zuhant le egy repülõ

  20 ember halálát, köztük egy angol és egy belga pilótáét követelte a nem mindennapi tragédia a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 • 40 méterrel tolták arrébb az épületet

  Eltoltak egy fogadót Új-Zélandon 40 méterrel, mert útban van, nevezetesen egy közúti alagút megépítésének útjában.

 • Hasizomedzés a metrón

  Hasizomedzésre kényszerítettek nõk férfiakat a metrón Indiában, mert kizárólag nõknek fenntartott kocsiba szálltak fel.

 • Karda Bea meg akart halni!

  Az énekesnõ alig egy évvel ezelõtt még az öngyilkosság gondolatával foglalkozott. Magánélete válságba került, és Bea nem volt képes feldolgozni a problémákat. Már az is megfordult a fejében, hogy önkezûleg vet véget az életének.

  Azóta jobban érzi magát, azonban saját bevallása szerint, a mai napig nem ismeri az igazi boldogságot. Igaz, már nem is keresi olyan görcsösen, mint tette azt korábban, éveken keresztül.

 • Elhunyt a magyar származású Tony Curtis

  A magyar származású 85 esztendõs filmszínész halálhírét lánya, Jamie Lee Curtis erõsítette meg.

 • Halálos cápatámadás Kaliforniában

  Meghalt egy 19 éves szörfös, amikor megtámadta egy cápa a kaliforniai partoknál. Két éve nem fordul elõ ilyesmi a térségben. A fiatal fiú Santa Barbara közelében egy barátjával szörfölt, amikor hirtelen egy cápa a víz alá húzta.

 • Látomások gyötörték Metzker Vikit!

  Látomások gyötörték Metzker Vikit, a szépséges lemezlovast így zárt osztályra szállították.

  Persze Viki csupán egy videoklip kedvéért játszotta el az õrültnek hitt nõszemélyt.

 • Becsületes megtaláló: visszakerült a milliárdos lottószelvény az eredeti tulajdonosához

  Becsületes megtaláló: visszakerült a milliárdos lottószelvény az eredeti tulajdonosáhozÖtvenmillió kanadai dollár (mintegy 10,3 milliárd forint) értékű, elveszett nyertes lottószelvényt juttatott vissza tulajdonosának egy kanadai nő. A szelvény egy templomi mise alatt csúszott ki a nyertes tárcájából, és az egyik odajáró hölgy találta meg. A becsületes megtaláló megkereste a szelvény tulajdonosait, a kanadai Bramptonban élő házaspárt, Hakeem és Abiola Nosirut, akik azóta már fel is vették nyereményüket. Közben azonban hetek teltek el: „napokig nem tudtam aludni, teljesen tönkrementem” – idézte fel Abiola Nosiru.

 • Magyar siker: gyõzött a szexis fehérnemû tervezõje

  „A romlás virágai” – ezt a nevet kapta Bódis Boglárka csodás kreálmánya, amellyel a tervezõ megnyerte a berlini divathét egyik nemzetközi design versenyét.

 • Britney Spears újra szingli!

  Britney Spears újra szingli! Véget ért a sztár hosszú - egy éven át tartó - románca Jason Trawickkal, aki hosszú ideig nem csak a társa, hanem a menedzsere is volt. A pár állítólag rengeteget veszekedett.

 • Rekord keskeny ház épül Varsóban

  Rekord keskeny házat építenek Varsóban: a 133 centiméter széles, 14 négyzetméteres épületet két panelház között húzzák fel a fõváros központi részében.

 • Egyesült Államokban megbüntették a kátyútbontó férfit!

  Megbüntették az Egyesült Államokban egy 81 éves férfit, mert a háza elõtti kátyút bontotta társadalmi munkában.

  James Stacy társadalmi munkában készítette elõ az útszakaszt, az önkéntes munkát azért vállalta, mert bízik a legjobban.

 • Piálás miatt keveredett bajba Daniel Radcliffe

  Bár korábban azt nyilatkozta Daniel Radcliffe, hogy leküzdötte az alkoholproblémáit, és többé nem akarja magát semmilyen módon kábítani, most mégis a piálás miatt keveredett bajba.

 • Szagelnyelõ gatya - vége a bûznek!?

  New York - Szagelnyelõ gatya- és bugyibetétet fejlesztett ki egy cég az Egyesült Államokban.

  A gatya vagy bugyi szagelszívó betétje - a gyártók szerint - még a legapróbb fuvallat aromáját sem engedi távozni a külvilág felé. A gázelnyelõ betét szénszálas, amelyet mikrobaölõ eljárással is felvérteztek. A betétek ötös csomagolásban kaphatók, nem drágák: 5 dollárba, azaz 850 forintba kerül egy sorozat.

 • Putyinnak nincs mobilja

  Vlagyimir Putyin orosz kormányfõnek nincs mobiltelefonja, az otthonit pedig soha nem veszi fel.

 • Leégett két juhhodály Nyírvasváriban! 700 juh pusztult el!

  Leégett két juhhodály hétfõre virradó éjjel Nyírvasváriban; az elõzetes adatok szerint hétszáz állat pusztult el a tûzben.

  A lángokban álló istállókhoz a nyírbátori, a mátészalkai és a nyíregyházi tûzoltók vonultak ki, s több mint négy órán át tartott az oltás.

 • A Depeche Mode ismét Budapesten!

  Jövõ év elején ismét Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik a Depeche Mode együttes.

  A brit csapat 2010. január 11-én a Tour of Universe elnevezésû téli arénaturnéja egyik állomásaként érinti a magyar fõvárost.

 • A bíró csomagtartójában bujkált

  Tanult a leckébõl, és a továbbiakban mindig bezárja majd kocsiját egy bíró, miután egy szökevényt a csomagtartójában találtak meg.

  A Macomb Daily címû helyi újság szerint a bíró leparkolt a kisváros bíróságának épülete elõtt, autóját nyitva hagyta, majd dolgozni ment. Idõközben a bírósági zárkából megszökött egy 16 éves vádlott. A rendõrök már több mint egy órája keresték, amikor egyiküknek gyanús lett egy fotó, amely a bíró parkoló autója mellett hevert.

 • 50 kilót fogyott, mivel felhagyott a kólaivással

  Fél mázsát fogyott egy teherautósofõr Nagy-Britanniában, mert felhagyott a kólaivással.

  Persze nem akármennyit ivott belõle: naponta tíz litert, öt kétliteres palackkal. A 32 éves férfi februárban elégelte meg a súlyát, miután filmen viszontlátta magát, és szakított az édes nedûvel. Akkor 140 kilót nyomott, ami 178 centis magasságához nemigen passzolt. Az elsõ héten rögvest 5 kilót fogyott, mostanra pedig 90 körül van.

 • A Fehér Ház lemezgyûjteménye

  Washington - Barack Obama amerikai elnök új otthonában, a Fehér Házban hamar felfedezte, hogy az alagsor több mint 2 ezer vinil lemezt rejt.

  A Fehér Ház lemezgyûjteménye Richard Nixon elnöksége idején jött létre, amikor az amerikai lemezgyártók társasága (RIAA) javasolta az elnöknek, hogy a könyvtár mellett legyen a Fehér Háznak ilyen gyûjteménye is.

 • Marian Cozma emlékére egy 211 centiméteres fát ültetnek!

  Pályaavatás keretében megemlékezést tartottak a meggyilkolt Marian Cozma (†26) tiszteletére.

  A tiszteletadás gesztusaként 211 centiméter magasságú fát ültettek el a pálya mellett, amely a strandkézilabda szerelmeseinek nyújthat árnyékot a nagy melegben.

 • Madonna egy baseballsztárral csalja férjét?

  A New York Yankees játékosa Alex Rodriguez és Madonna feltûnõen sok idõt töltenek együtt.

  Egy konditeremben ismerkedett meg az énekesnõ és a sportoló. Habár Madonna tagadta, hogy bármi is lenne közte és Rodriguez között.

  Közös menedzserüknek Rodriguez elment Madonna koncertjére, Madonna pedig megnézte, hogyan kell baseballozni, sõt esténként is összefutnak Madonna lakásán.