rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  loading...

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Gyilkosokat véd Johnny Depp

  Újabb különc kijelentésével sokkolta rajongóit Johnny Depp (46); a sztár azt állította három sátánista gyilkosról, hogy ártatlanok.

 • Párszerzõ technikákat oktat egy új japán iskola

  A párra, házastársra vágyóknak igyekszik segíteni egy nemrég nyílt iskola Tokióban: hallgatóinak megtanítja, hogyan szerezzenek maguknak párt, illetve hogyan nyerjék meg maguknak kiszemeltjüket vagy épp annak szüleit.

 • Chateléssel kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca

  A világhálóval kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca Nagy-Britanniában: a neten cseverészik, miközben persze csendben van.

 • Hátára kötötte motorját, majd így biciklizett haza az ittas férfi

  Motorral a hátán biciklizett egy férfi Kínában, pedig a motor tökéletesen mûködõképes volt, a férfi azonban nem volt tökéletesen vezetésképes: azért fuvarozta jármûvét biciklin, hogy ne érhessék a rendõrök ittas vezetésen.

 • Sean Penn Haitin kapál

  Az oly divatos amerikai bírósági ítélet, amely Lindsay Lohant is rendszeresen segíti a börtön elkerülésében, Sean Pennt sem kerülte el.

 • Igazi malacpersely

  Igazi malacperselyt árul egy brit férfi: terméke 100 százalékig természetes alapanyagú, mivel valódi malacot preparál és töm ki persellyé - az állatvédõk legnagyobb felháborodására.

 • Rájár a rúd az orosz milliárdosokra!

  Rájár a rúd az orosz oligarchákra, akiknek egykor mesés vagyonát igencsak megcsapolta a világméretû pénzügyi válság. Az amerikai Forbes magazin becslése szerint a 25 leggazdagabb orosz üzletember mintegy 180 milliárd dollárt veszített a tõzsdéken végigsöprõ bessz és vállalataik értékének csökkenése következtében.

  Roman Abramovics, az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, aki vagyona nagy részét az Evraz holdingba fektette, hat hónap leforgása alatt hatalmasat bukott a londoni tõzsdén. Az Evraz itt jegyzett részvényeinek az értéke 28-ról 3,2 milliárd euróra zuhant.

 • Fegyveres rablás áldozata lett Pelé

  Pelét kirabolták!!!- jelentette vasárnap a brazil média.

  Késekkel és pisztolyokkal felfegyverzett fiatal férfiak feltartóztatták a háromszoros világbajnok futballsztár gépkocsiját a Sao Paulo állam déli részén fekvõ Santos város térségében, egy szegénynegyed közelében.
  Fegyvert fogtak a 67 éves Pelére, s elrabolták arany nyakláncát, mobiltelefonját és karóráját.

  Brazíliában gyakoriak az ehhez hasonló országúti fegyveres rablások, túlnyomó részük a nyomornegyedek közelében történik.

 • Papírnak bizonyult egy bankrabló az Egyesült Államokban

  A New Jersey-i bankfiók riasztója az éj közepén megszólalt, mire a rendõrök azonnal odaszáguldottak. Láttak is az ablakokon át egy alakot bent, ám akármennyit telefonáltak a fiókba, a férfi nem reagált a hívásokra. Végül ajtótörõ kossal berontottak és szembesültek egy életnagyságú kartonpapíremberrel.

  Nem vették õrizetbe. Hogy mitõl szólalt meg a riasztó, egyelõre nem tudni, de akár egy pók is bekapcsolhatta mozgásával.

 • Salma Hayek nem megy férjhez, felbontották az eljegyzést!

  Salma Hayek szakított võlegényével, Francois-Henri Pinault francia üzletemberrel.

  Cari Ross, a világhírû mexikó színésznõ szóvivõje pénteken New Yorkban jelentette be, hogy felbontották az eljegyzést. A szakítás okáról semmit nem közölt.

  Hayek júniusban maga is tagadta, hogy küszöbön állna a régóta tervezett menyegzõ. "Nem biztos, hogy idén nyáron férjhez megyek Franciaországban" - mondta újságíróknak.

 • Birtokháborítót fogtak Brad Pitt házánál

  Letartóztattak egy magát újságírónak kiadó férfit, aki Brad Pitt Los Angeles-i házának felhajtóján állt meg kocsijával. A filmsztár házvezetõnõje szerdán délben látta meg a kocsibejárón parkoló ezüstszínû autót, s azonnal riasztotta a rendõrséget.

 • Motorbalesetet szenvedett a pornódíva

  Hajszál híján búcsút intett az életnek az Egyesült Államok egyik legjobban fizetett pornódívája. Audrey Bitoni filmbeli partnerével egy motorbiciklin éppen forgatásra igyekezett Pasadenából Houstonba, amikor megtörtént a baj.

 • SP gyengébb, mint Puskás Peti

  Kiderült, hogy a legnagyobb SP rajongó Puskás Peti és ez fordítva is így van. A színésszé lett aranytorkú Megasztárossal rögtönzött stíluselemzést tartott az internetes sztártévé riportere, akivel együtt közösen kiókumlálták, hogy Peti szerint SP öltözéke gyengébb, mint az övé: fõleg, hogy egymás ruháit hordják. Khmm.

  SP és Puskás Peti nagy pajtások és mindketten elég jól öltözködnek. "Én valahogy a fantasztikus, csodálatos, ízléses, szexuális, erotikus és az SP-nél kicsit jobb szavakkal jellemezném az öltözködésem" - mondja Puskás Peti, aki az Arena Plaza októberi divatbemutatóján beszélt a divatról.

 • Elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök!

  Meghalt kedden Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök.

  A 85 éves egykori államfõ júliusban került kórházba tüdõgyulladással, halálát szívelégtelenség okozta egy szöuli kórházban. Kim 1998-tól 2003-ig volt Dél-Korea államfõje.

 • Elesett és kórházba került Amy Winehouse

  Egy esést követõen ismét kórházba került a botrányairól híres Amy Winehouse. Az énekesnõ szombaton megbotlott londoni házában, beütötte bordáit és megsérült a szeme felett.

 • Emberi arcot formáz meg a hatalmas hullám

  Emberi arcot formáz meg a hatalmas hullámKülönleges fotó készült az Egyesült Királyságban, senki nem tudja mire vélni a jelenséget. Lyme Regis parjainál, az Egyesült Királyságban készült az a fotó, ami meghökkentette a világot. Csak egy fénykép, mondhatnánk, de mégis kísérteties az, hogy a parti hatalmas hullám egy emberi arcot formáz meg. Mintha egy fenséges alak haladna előre megállíthatatlanul, vagy mintha egy szupermozi díszleteit látnánk, ahogy az ókori istent, Poszeidónt megtestesítenék a tenger tomboló haragjaként. Simon Emmett készítette a fotót, aki maga is meglepődött, mi rajzolódott ki a hullámból.

 • Pilótahiány miatt földhözragadt a bolíviai elnöki gép

  Megfelelõen gyakorlott pilóták hiánya miatt "földhözragadtan" áll a bolíviai államfõ repülõgépe, amely 37,8 millió dollárjába került országának.

 • Pucéran zárta ki magát a lakásból

  Kizárta magát a házából anyaszült meztelenül egy alvajáró férfi Németországban, majd pedig autóstoppolt.

 • Eltiltották a mozgólépcsõfutástól a nyolcvanéves olimpikont

  London - Eltiltották a mozgólépcsõn való futástól a 80 éves Peter Hildreth brit gátfutót, aki háromszor képviselte hazáját az ötkarikás játékokon.

  A sportoló felelevenítette az 1950-es években alkalmazott edzési módszerét, amikor visszafelé futott a mozgólépcsõn.

 • Tizenötezer dollárt költött fehérnemûkre Katie Holmes

  A hölgy többé nem Mrs. Cruise, éppen ezért végre beruházott néhány magassarkú topánkára, no meg sok-sok vérpezsdítõ göncre is. Sokak szerint új pasi van a láthatáron.

 • A meleg és biszexuális fiatalokat ugyanolyan kihágásért gyakrabban büntetik meg

  A különféle kihágást elkövetõ tizenévesek közül nagyobb valószínûséggel büntetik meg azokat, akikrõl úgy tudják, hogy homoszexuális vonzódásuk vagy kapcsolatuk lehet - állapították meg amerikai kutatók.

 • Önvédelmi küzdõsportot tanulnak a kenyai nagymamák

  A küzdõsport alapjait tanulják Korogocho idõs asszonyai, hogy megvédjék magukat Kenya legveszélyesebb nyomornegyedében.

 • 26 éves hölgyre cserélte barátnõjét Jim Carrey

  A gumiarcú Jim Carrey lecserélte orosz barátnõjét egy ír szépségre, aki akár a lánya is lehetne a kora alapján.

 • Halle Berry visszatér mutáns karakterébe

  A Felhõatlasz színésznõje beleegyezett, hogy ismét visszatérjen mutáns karakterébe a következõ X-Men filmben.

 • Papnak adta ki magát egy férfi a Vatikánban

  A Vatikánban papnak adta ki magát egy férfi, gyóntatni készült amikor elfogták. Papi ruhát viselt és hamisak voltak a nála lévõ iratok, ügyét a vatikáni bíróság tárgyalta. A bíró nem árulta el, hogy mi lett az ítélet és a büntetés.

  Az olasz hatóságok segítségével azonban kiderült, hogy a férfi korábban már Olaszországban is próbált papként szerepelni.A bíróságnak egyébként a turisták ellopott pénztárcái adják a legtöbb munkát, mondta a bíró.

 • A rendszeres kocsmázás életet menthet

  Berlin - A rendszeres kocsmázás mentette meg egy magányosan élõ férfi életét Németországban: eltörte a lábát otthonában, még a telefonhoz sem tudott elmászni, de ivócimborái hiányolni kezdték - egy hét után.

 • Kártérítési pert nyert a büdös ágya miatt egy rab

  Kártérítési pert nyert dohos és büdös matraca okán egy rab az Egyesült Államokban, ám örömébe ürüm vegyül, mert a bíró "megkilenctizedelte" az összeget.

  A 29 éves milwaukee-i férfi priccsén a matrac - állítása szerint - állandóan nedves volt, mert közel feküdt a zuhanyzóhoz. Emiatt a fekhely penészessé, dohossá és kellemetlen szagúvá vált. Hiába panaszkodott a börtönnek, nem vették komolyan, ezért beperelte.

 • A robotkeze vitte a halálba?

  Balesetben meghalt a világ elsõ olyan kézprotézisével élõ férfi, aki a gondolataival irányította a végtagjait.

 • Tisztaságmánia miatt vált!

  Egy német nõ évekig elviselte férje beteges tisztaságmániáját, ám végül betelt a pohár, és beadta a válópert.

  A férj éjjel-nappal takarított, törölgetett, mosott, mosogatott, fürdött, mert tisztaságmániája nem ismert határt. A feleség tizenöt éven át tûrte férje különös viselkedését, részben azért, mert így mentesült a házi munkák alól, ám végül betelt a pohár.

 • John Mayer fizetne a szexért Jessica Simpsonnak

  Jessica Simpson inkább tûnik ártatlan kislánynak, mint igazi végzet asszonyának, de ex-pasija, John Mayer nemrégiben a Playboynak adott interjújában nem gyõzte dicsérni Jessica ágyban nyújtott teljesítményét. Volt barátnõjét a kábítószerhez hasonlította, azt mondta, függõ és akár fizetne is érte, hogy ágyba bújhasson a szõke énekesnõvel.

loading...