rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 114 éves korában elhunyt Európa legidõsebb embere

  A nõ, akinek soha nem volt családja, 2010-ben 114 évesen és öt naposan lett Olaszország legidõsebb embere.

 • Hihetetlen! 13 évesen lett apuka!

  Az odáig oké, hogy rohamosan fogy/öregszik a társadalom, de azért nem ÍGY kéne ez ellen védekezni…

  A képen ugyanis a kis Maisie Roxanne az apjával, Alfie Patten-nel látható. dadat13Az igaz, hogy a látszat csal, ugyanis a srác nem 8, mint amennyinek látszik, hanem 13, de azért ez még így is súlyos, pláne ha még azt is hozzá vesszük, hogy ezesetben Alfie 12 évesen ejtette teherbe nála 3 évvel idõsebb barátnõjét, Chantelle Steadman-t.

 • Három napig autózott az eltévedt nagypapa

  120 kilométeres távolságból nem talált haza egy 72 éves férfi Nagy-Britanniában.

 • Kiraboltak egy bankot a fõvárosban a XXIII. kerületben!

  Két ismeretlen férfi vélhetõen fegyverrel kirabolt egy pénzintézetet csütörtökön a fõváros XXIII. kerületében lévõ Hõsök terén.

  A rablók lefegyverezték a bank biztonsági õrét, majd a pénzzel és a fegyverrel együtt elmenekültek a helyszínrõl. Lövés, személyi sérülés nem történt.

 • 15 évig élt hasában egy orvosi szivaccsal

  Beperelte egy ausztráliai nõ az orvosát, amiért az a 15 évvel ezelõtti mûtét során benne felejtett egy orvosi törlõkendõt.

 • Balhé volt az FTC - Hertha BSC meccsen!

  A Dárdai Pállal felálló Hertha BSC 2-0-ra gyõzött kedden a Ferencváros otthonában lejátszott felkészülési labdarúgó-mérkõzésen.

  A vendégek magyar válogatott középpályása - aki ezen az estén együttese kapitánya volt - végigjátszotta az összecsapást.

 • A szcientológia segítségével fogyókúrázik Kirstie Alley

  Kirstie Alley egy új fogyókúrás termékcsaládot dobott piacra, ami többnyire vitaminokból és táplálék kiegészítõkbõl áll. A program igénybevétele havi 10 dollárba kerül, és elvileg arra is hivatott, hogy lelki támaszt nyújtson a fogyni vágyóknak. A színésznõ, aki évek óta küzd a súlyával a nyilvánosság elõtt, már régóta ígérgeti, hogy saját fogyókúrás módszerrel fog elõállni.

 • Meghalt a harbini hentes, aki 18 évig élt más szívével

  Ötvenkét esztendõs korában a hétvégén meghalt az a kínai férfi, aki a legtovább élt átültetett szívvel az országban - közölték az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiag) tartomány székhelyének egyetemi kórházában.

 • Sírdíszeket lopkodott egy férfi az Egyesült Államokban

  Sírdíszeket lopkodott egy férfi az Egyesült Államokban, de azzal védekezett a rendõröknek, hogy a szél fújta azokat ingatlanjára.Ennek annyi alapja van, hogy a férfi egy temetõ mellett lakik Tennessee állam északkeleti részén.

  Bár vannak erõs szelek arrafelé, sírdíszeket nemigen "visznek" el, vagy ha mégis, nem mindet a férfi udvarára meg be a házába.

 • Fiatal hölgy erõszakolt meg egy anyát

  Azzal vádolnak egy 25 éves, ír származású, de három éve Ausztráliában élõ hölgyet, hogy megerõszakolt egy 32 éves nõt egy bár mosdójában. Anne Marie O'Loughlin aszisztensként dolgozott Brisbane egyik kórházában, szabadidejében pedig sokat bulizott, gyakran keresett fel éttermeket, klubokat.

 • Nem semmi! - egy hét alatt 2000-szer hívta volt szerelmét

  A szakítás sosem egyszerû, némelyeket pedig különösen megvisel. Vannak olyanok is, akik egyszerûen képtelenek elfogadni a helyzetet.

  Közéjük tartozik a 27 éves Jason Annis is, aki elhatározta, mindenképpen visszahódítja volt szerelmét.

 • Négyszáz kecskét öltek meg szélturbinák Tajvanon!

  Négyszáz kecskét öltek meg szélturbinák Tajvanon - az utóbbi három évben. A szélerõmûvek nem feldarabolták az állatokat lapátjaikkal, hanem zajukkal végeztek velük.

  Azután, hogy nyolc szélturbinát állítottak fel egy tajvani félszigeten, a közelben élõ pásztor kecskéi sorra megdöglöttek. Bár az erõmûvek nem hangosak, mégis keltenek annyi zajt, hogy éjszaka a kecskék nem tudnak aludni tõle és a krónikus kialvatlanság végzett velük.

 • Szexis naptárat adtak ki munkanélküli mexikói légikisasszonyok

  Szexis ruhákban pózoló mexikói légikisasszonyokról jelent meg naptár, méghozzá a képeken szereplõ hölgyek saját kiadásában.

 • Hugh Grant egy divattervezõbe szerelmes?

  Több mint egy év telt el azóta, hogy Hugh Grant szakított korábbi barátnõjével, Jemina Khan-nal. A színész most úgy döndött, itt az ideje, hogy új partner után nézzen.

  Egy hétvégi partin lelkesen flörtölt egy 27 éves amerikai divattervezõvel, Catherine Fulmerral. "Nagyon édesek voltak együtt" - mondta az egyik résztvevõ. "Catherinnel és néhány tequilával múlatta át az éjszakát."

  A hírek szerint a sztár ott lesz New York-ban, Catherine szeptember 11-ei divatbemutatóján.

 • Marie Osmond fia öngyilkos lett

  Öngyilkosságot követett el a hét végén a neves amerikai énekesnõ, Marie Osmond tizennyolc éves fia.

 • Kétéves kislányát akasztotta fel

  Vérfagyasztó eset rázta meg egy romániai település lakóit: egy 32 éves férfi felakasztotta kislányát, majd SMS-ben értesítette feleségét tettérõl, és öngyilkos lett.

 • A gyalogosok nagy része nem ismeri a KRESZ-t!

  A gyalogosok alig húsz százaléka ismeri pontosan a KRESZ rá vonatkozó szabályait - derült ki a GRSP (Global Road Safety Partnership - Partnerség a Közlekedésbiztonságért) Magyarország Egyesület felmérésébõl.

  A szeptemberben készült nem reprezentatív felmérés a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgálta. A személyes megkérdezésen alapuló kutatás szerint a gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzõlámpa tilos jelzése ellenére is.

 • Magától ment állatorvoshoz egy sebesült õz az Egyesült Államokban

  A kutyákhoz, macskákhoz, papagájokhoz szokott ohiói klinikán igencsak elcsodálkoztak már magán az õzön is, amely szokatlan vendég, ám azon még jobban, hogy egyedül érkezett, önszántából, ráadásul okkal, kezelésre szorulón.

  Az õz részérõl valószínûleg nem volt tudatos a dolog, egyszerûen berohant a klinikához tartozó állatkereskedésbe, annak éppen nyitott ajtaján.

 • Hajléktalanszállón kötött házasságot egy pár

  Hajléktalanszállón kötött házasságot egy pár az Egyesült Államokban. A szerelmesek azért választották e szokatlan helyszínt, mert ott találkoztak egymással elõször.

  Mindketten szociális munkásokként dolgoztak ott, igaz megismerkedésükkor a nõ hajléktalannak nézte a férfit. Esküvõjükön vagy százan voltak, köztük a szálló hajléktalanjai.

 • Szexbotrány a parókián

  21 éves szeretõjét alkalmazta a hívek szerint az a 64 éves, római katolikus pap, aki az Arad megyei Vingán teljesít szolgálatot.

 • Paris Hiltonnak bekötik a fejét?

  Paris Hiltonra menyükként hivatkoznak barátja szülei. Doug Reinhardt és az örökösnõ nemrég eltöltöttek egy hetet a fiú szüleinek luxusvillájában egy Karib-tengeri szigeten, elhintve a pletykát, hogy hamarosan összeházasodnak.

 • Ashlee Simpson dobta Vincent Piazzát

  Ashlee Simpson úgy döntött, ideje dobnia Vincent Piazzát.

 • Sebességrekordot döntött el egy vak férfi

  Megdöntötte a vakok sebességrekordját egy belga úriember. Luc Costermans 308 km/h-s sebességet ért el egy Lamborghini Gallardo volánja mögött, mindezt pedig nem egy kiszáradt tó medrében tette, hanem egy Dél-Franciaországi lezárt szakaszon.

 • Mozifilm a rablóról

  2010 április 12-tõl készül a Viszkis címû film. Dobray György rendezõ még 2004-ben írt alá szerzõdést a bankrablóval a börtönben, miszerint õt illetik a megfilmesítési jogok.

 • Katie Holmes ezután pénzt kér minden megjelenése után

  Katie Holmes kitalálta, hogyan szerezhetne biztos bevételi forrást. Találmánya nem új keletû, az azonban érdekes, hogy õ is él vele.

 • Ikerlányoknak adott életet Angelina Jolie

  Ikerlányoknak adott életet kedden reggel Angelina Jolie. A 33 éves színésznõ és párja hetek óta Nizza közelében, nyugodt körülmények között készült a nagy napra, mikor végre magukhoz ölelhetik újabb gyermekeiket.

  Angelina Jolie-t hétfõn este vitték be a helyi Lenval magánklinikára vizsgálatra, ahol reggelre már meg is szült.

  A kórház szóvivõje megerõsítette a helyi lapok értesüléseit, de azt nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy a boldog kismama és gyermekei mikor hagyhatják el kórházat. • Tragédia! Szakadékba zuhant egy busz - 22 halott

  Huszonkét ember meghalt, harmincöt pedig megsebesült Észak-Indiában, mert szakadékba zuhant az autóbuszuk - jelentette pénteken egy helyi újság.

 • Temetése után hazatért

  A temetése után két nappal hazatért a nyugat-ukrajnai Rivne megyei falujába egy halottnak hitt férfi, aki helyett másnak a földi maradványait hantolták el a rokonai.

  A Pereverdiv nevû községben magányosan elõ Szerhij Pavlov 43 éves afganisztáni veterán eltûnését a hozzátartozói jelentették be a rendõrségen. Épp ekkor bukkantak a környékbeli halastónál horgászók egy vízbe fulladt férfi tetemére. A rendõrség több falubelit is beidézett a járási hullaházba a tetem azonosítása végett, és õk váltig állították, hogy a halott nem Pavlov.

 • A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the Sun

  Íme az idei SZIN hivatalos dala a New Level Empire-től!

 • Sebészeten kötöttek ki a hiszti miatt

  A sebészeten kötött ki az az öt éves fiúcska, aki nem akart szót fogadni szüleinek, mérgében pedig lenyelte a lakáskulcsot. Természetes úton esélytelen volt a kijutásuk, csak a mûtét segíthetett.