rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Keleti Györgyi meztelenül pózol

  Keleti Györgyi meztelenül pózol, újra megmutatta bájait. A nyuszis magazinban megjelenõ fotók érdekessége, hogy az egykori honvédelmi miniszter gyermeke apjának múltjára utalva katonai környezetben készültek, de Keleti Györgynek esze ágában sem volt ezért haragudni.

  Györgyi kezében még a komoly katonai gépek, a puska, a rakéta és a kétéltû is csak egyszerû játékszernek tûntek a fotózáson. Az egykori honvédelmi miniszter Keleti György vadóc lánya 33 évesen szánta rá magát, hogy a címlapon megmutassa bájait. Ráadásul épp kapóra jött édesapja múltja.

 • Lisa Kudrow, mint web-terapeuta?

  Lisa Kudrow, a Jóbarátok sztárja - aki az Analyze this (Csak egy kis pánik) címû moziban is domborított - újabb produkcióban tûnik fel - írta a CNN.

  Ezúttal azonban nem a mozivásznon, sõt nem is a képernyõn láthatjuk, hanem egy interneten futó produkcióban.

  A színésznõ egy web-terapeutát alakít, aki három perces rendeléseket tart az ügyfeleknek. A sztori szerint a színésznõ másokon segít, fõleg akiknek a saját szüleivel problémái vannak.

 • Vb-2010 - Tilos munka közben meccset nézni Németországban

  Tilos Németországban munka közben focit nézni - szögezte le a német munkaadók szövetsége a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság kapcsán közzétett hétvégi állásfoglalásában.

 • 33 évvel fiatalabb partnerébe szeretett bele Udvaros Dorottya

  Izzik a levegõ Udvaros Dorottya és Szabó Kimmel Tamás között. A Nemzeti Színházban terjedõ hírek szerint a két színész között több van, mint kollegiális viszony: szerelem van kialakulóban.

 • Négy évig élt illegálisan Magyarországon!

  Egy négy éve illegálisan Magyarországon tartózkodó kínai férfit fogtak el Balatonbogláron a rendõrök. A 36 éves férfi egy igazoltatás során bukott le.

  Ellene 2006. december 14-én öt évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így jelenleg jogellenesen tartózkodik az országban Az õrizetbe vett férfi 2005 májusában illegálisan érkezett Magyarországra és menekült státus iránti kérelmet adott be, amit elutasítottak.

 • DiCaprio aláírásokat osztogatott a kényszerleszállást végrehajtó gépen

  Aláírásokkal hálálta meg egy Boeing repülõgép személyzetének a fedélzeten tartózkodó Leonardo DiCaprio amerikai színész, hogy gond nélkül kényszerleszállást hajtottak végre New Yorkban.

 • A Csillagok háborújának sztárja facér lett!

  Újabb hollywoodi románc ért véget. A szakítás pontos oka még nem ismert.

  A Csillagok háborújának a sztárja és ex-barátja, Devendra Banhart zenész egy videóklip forgatásán találkoztak tavaly márciusban.

  Nem sokkal késõbb a pár már boldogan csókolózott New York utcáin, kapcsolatuk nem volt titok.

  Sokat utaztak, többek közöt együtt nyaraltak Cannes-ban és Izraelben is. De úgy tûnik, másfél év elég volt...

 • Mûkörmösnél a sztár teniszezõ

  A teniszcsillag Serena Williams pályát módosít, a sportról átnyergel a szépségiparra. Serena ugyanis mûkörmös tanfolyamra jár. Williams annyira szeret kozmetikai szalonba járni, fõként körmeit megcsináltatni, hogy eldöntötte él tanuló lesz abban a floridai iskolában ahová beiratkozott.

 • Csokival fogyott 95 kilót

  A Floridában élõ férfi szívrohama után határozta el, hogy lejjebb ad 190 kilójából. Peter Ajello naponta 24 ezer kalóriát vitt be a szervezetébe, volt rá példa, hogy egy nap 77 csirkeszárnyat is bekapott, mindössze tíz perc leforgása alatt.

 • Az áramszünet kopaszít

  Megszépülés helyett félig kopaszon mehetett haza a fodrásztól egy nõ az Egyesült Államokban áramszünet miatt.

 • Chuck Berry halálhírét keltették, miután lemondta koncertjét

  Chuck Berry halálhírét keltették spanyol lapok, miután a rock-legenda egészségügyi okokra hivatkozva, az utolsó pillanatban lemondta koncertjét Carracedo Monastery-ben.

  Az énekes már régóta panaszkodik arra, hogy fájdalmai vannak a színpadon.

  Egyre többen aggódnak Chuck Berry állapota miatt, miután a 82 éves amerikai énekes-gitáros-zeneszerzõ az utolsó pillanatban visszamondta teltházas fellépését Spanyolországban.

 • Síró betörõ

  Norwalk - Elsírta magát egy betörõ az Egyesült Államokban, miután elcsípte betörésének áldozata.

 • A meleg és biszexuális fiatalokat ugyanolyan kihágásért gyakrabban büntetik meg

  A különféle kihágást elkövetõ tizenévesek közül nagyobb valószínûséggel büntetik meg azokat, akikrõl úgy tudják, hogy homoszexuális vonzódásuk vagy kapcsolatuk lehet - állapították meg amerikai kutatók.

 • Közel 2000 pirszinget szúrt a testébe

  Több mint 1790 pírszinget szúrt a testébe egy kínai férfi a nyári olimiai játékokra készülõdve. Az olimpiai ötkarika színeiben készült ékszerek egész fejét mellkasát és karjait beborítják.

  A 60 éves Wei úgy érezte, így fejezi ki a legjobban hazaszeretetét, és egyben megdönti saját, 2004-ben felállított rekordját.

  Kína lázasan készülõdik az olimpiára. A szexi utcalámpáktól kezdve a 3500 olimpia után elnevezett újszülöttig.

 • Szexuális segédeszköztõl fulladt meg egy férfi

  A szexuális játékok áldozata lett egy 49 éves férfi az ohiói Columbia Stationben. Sam Mazzolára saját ágyában találtak rá, amint bilinccsel, láncokkal és lakatokkal saját fekvõhelyéhez volt kötözve. A férfit egy tinédszer fedezte fel, aki Sam farmján dolgozott.

 • Lehúzta a wc-n saját péniszét!

  Az orvosok megmentették annak a 45 éves szerb férfinak az életét, aki – eddig ismeretlen okokból – levágta saját nemi szervét.

  Egyelõre annyit tudni, hogy Ratko Dudics vélhetõen figyelmetlenségbõl fosztotta meg önmagát a fütyitõl, azonban senki nem érti, hogy csinálhatott ekkora õrültséget… Még bizarrabb a történet, ha hozzátesszük, hogy szerencsétlen Dudics pont egy wc-csésze fölött nyisszantott, így fallosza beleesett a kagylóba.

 • Életveszélyesen megsérült Rippel Ferenc

  Rippel Ferencet néhány napja megrázta az áram, amikor feleségével egy barátnõjüknél járt vendégségben.

 • Megégette magát Szorcsik H. Viki

  Szorcsik H. Viki néhány hete rettenetesen megégett. Forró olaj ömlött a lábaira, amelynek következtében sokáig járni sem tudott. A legdurvább az volt a balesetben, hogy fájdalmait, azóta is fájdalomcsillapítók nélkül kell viselnie, hiszen szoptatja kisfiát, Andrist.

 • Hullák heréit árulták

  Letartóztattak két kenyait, akik holttestek heréit szerették volna eladni. A hullaházban dolgozó alkalmazottakat a rendõrség akkor kapcsolta le, amikor nyélbe ütötték volna az üzletet, jelentette a nairobii rendõrség.

 • Szexis naptárat adtak ki munkanélküli mexikói légikisasszonyok

  Szexis ruhákban pózoló mexikói légikisasszonyokról jelent meg naptár, méghozzá a képeken szereplõ hölgyek saját kiadásában.

 • Hétlábú borjú született

  Állatorvosok tanulmányozzák a különös borjút, amely Mato Grosso államában, egy rondonopolisi farmon született, az állattenyésztés egyik legfontosabb régiójában.

  Valter Slaviero marhatenyésztõ hosszú életet jósolt a borjúnak, amely zsenge - egyhetes - korát meghazudtolóan eleven.


 • Gyermekgyilkos gall légionáriusok nyomai Nagy-Britanniában

  Gall légionáriusok követhették el ezerhétszáz évvel ezelõtt azt a gyermekgyilkosságot, amelynek sietve elföldelt áldozatát Vindolanda római erõd kaszárnyájának padlója alatt fedezték fel brit régészek.

 • Virágokkal árasztotta el Kidman-mamát exférje, Tom Cruise

  London - Egy egész szobát megtöltõ virágözönnel köszöntötte volt nejét Tom Cruise abból az alkalomból, hogy Nicole Kidman vasárnap megszülte kislányát.

  A filmcsillag és férje, a countyzenész Keith Urban, akik a békés Nashville-t választották a kis Sunday Rose születési helyéül, százával kapja a jókívánságokat és virágcsokrokat a barátoktól és rajongóktól. Még Ausztrália miniszterelnöke, Kevin Rudd is csatlakozott a gratulálók táborához egy írásos üzenettel.

 • Megnyerte a fõnyereményt a Ceuasescu-házaspárt kivégzõ katonai parancsnok

  Harminc társával együtt megnyerte a romániai hatos lottó fõnyereményét az a katonai parancsnok, aki többedmagával 1989-ben kivégeztette Nicolae és Elena Ceausescu román kommunista diktátorházaspárt.

 • 25 millió forint értékû heroinra bukkantak Tompánál!

  Négy és fél kilogrammnyi heroinra bukkant a vámosok kábítószer-keresõ kutyája a tompai határátkelõhelyen egy férfi autójában hétvégén.

  Az átkelõnél egy szerb állampolgárságú férfi az általa vezetett osztrák rendszámú autóval próbált bejönni az országba, de a pénzügyõrök kockázatelemzés alapján úgy döntöttek, kábítószer-keresõ kutya közremûködésével tételes vámvizsgálatot tartanak.

 • Idén 84 ezren buliztunk a Nagyerdőn

  Idén 84 ezren buliztunk a NagyerdőnVasárnap hajnalban véget ért Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseménye, a debreceni Campus Fesztivál. A Nagyerdei Stadion környezetében, több mint húsz hektáron elterülő rendezvényt nem véletlenül nevezték el a látogatók és a szervezők az "ország egyik legkomfortosabb" fesztiváljának. A hőséget az erdei sétáló utak, kutak, párakapuk mellett a folyamatos locsolás is enyhítette, egyedülálló volt a klimatizált ezer négyzetméteres buli-aréna, és a kulturális programok centruma, a frissen felújított 101 éves Víztorony is.

 • Polgár Kriszta babát vár

  Babát vár Polgár Kriszta! A volt szépségkirálynõ már belépett a második trimeszterbe, terhessége 15. hetében jár.

 • 106 ezer évet töltünk el virtuális tehén fejésével

  Az Allfacebook.com egy nem hivatalos oldal, amely - mint az nevébõl kiderülhetett - mindennel foglalkozik, ami Facebook. Legfrissebb felmérésük azonban olyan elképesztõ statisztikákat szült, hogy maguk is meglepõdtek.

 • Megszületett elsõ gyermeke a Twilight filmek szereplõjének

  Kisfia született a Twilight-filmek szereplõjének. Jackson Rathbone színésznek ez az elsõ gyermeke.

 • A nõk nyerték a világszintû mûveltségi versenyt

  A férfiakat jócskán lepipálva a nõk nyerték a Trivial Pursuit mûveltségi vetélkedõ egész világra kiterjedõ megmérettetését.