rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kómájában elfelejtett horvátul, de megtanult németül

  Tökéletes némettudással ébredt kómájából egy 13 éves lány Horvátországban, viszont elfelejtett horvátul.

 • Apróval lehet fizetni?!

  Garasos vevõ: fél furgonnyi aprót gyûjtött

  Cincinnati - Fél furgonnyi aprópénzt gyûjtött egy férfi az Egyesült Államokban, mert nem bízik a papírpénzek valódiságában.

 • Rúdtánc oktatás a Cambridge-i Egyetemen

  Rúdtáncórákat vehetnek a nõi hallgatók a Cambridge-i Egyetemen, hogy leküzdjék a vizsgaidõszakkal járó stresszt. Egy óra két fontba (kevesebb mint 800 forintba) kerül, de férfiak nem vehetnek részt rajta.

 • Elhunyt Vaszilij Akszjonov, az orosz antiszovjet író!

  Hetvenhat éves korában hétfõn elhunyt Vaszilij Akszjonov, - ahogyan saját magát nevezte - "az orosz antiszovjet író", aki a Szovjetunió és a sztálinizmus csípõs bírálatáért húsz évet töltött számûzetésben.

  Halálhírét özvegye, Maja Akszjonova közölte.

 • Sztálin a szódavizes üvegen

  Sztálin arcképével díszített címkéjû szódavizet bocsátott ki a második világháborús sztálingrádi csatában aratott gyõzelem emlékére egy volgográdi cég.

 • 33 évvel fiatalabb partnerébe szeretett bele Udvaros Dorottya

  Izzik a levegõ Udvaros Dorottya és Szabó Kimmel Tamás között. A Nemzeti Színházban terjedõ hírek szerint a két színész között több van, mint kollegiális viszony: szerelem van kialakulóban.

 • Emma Stone visszatérne eredeti nevéhez

  Emma Stone visszatérne eredeti nevéhezA színésznő szívesen használná eredeti nevét, de sajnos erről már lecsúszott. Az köztudott, hogy a sztárok közül sokan nem születési nevükkel csináltak karriert, és a legtöbben örülnek is neki, hogy jobb csengésűre válthattak. Azonban Emma Stone rájött, hogy szüleitől kapott nevét jobban szereti, így ismét változtatna. A Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért Golden Globe-ot nyert Emma Stone, eredetileg Emily Jean Stone-ként lett anyakönyvezve, ami valóban jól hangzik, nem lett volna feltétlen szükség a váltásra.

 • Gregor Bernadett elvesztette babáját

  Gregor Bernadett elvesztette kisbabáját. Nagyon rossz hírt közöltek a színésznõvel az orvosok: gond van a picivel, semmiképp sem tarthatja meg.

  Megtörtént vele a legrosszabb, ami egy kismamával történhet: elvesztette négyhónapos magzatát.

  A tragédia nagyon megviselte a gyönyörû színésznõt, de két kisfia, Bence és Álmos miatt hatalmas lelkierõvel viseli a megpróbáltatásokat.

 • Halott férjével élt 10 évig

  Bõ tíz évet élt együtt halott férjével egy idõs özvegy az Egyesült Államokban, mert képtelen volt elszakadni párjától.

 • Ábel Anita és családja idén nem megy nyaralni

  Ábel Anita és családja idén nem megy nyaralni. A Szomszédok egykori cserfes Julcsija, aki egy gyermek édesanyja, a magas rezsiköltségek és hitelei miatt mondott le az idei vakációról.

 • A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the Sun

  Íme az idei SZIN hivatalos dala a New Level Empire-től!

 • Balconing, a halálos sport

  Meghalt egy 26 éves fiatalember a spanyolországi Ibiza szigetén, miután egy hetedik emeleti szállodaszoba ablakából próbált a medencébe ugrani vasárnap.

 • Kirúgták a lottónyertes portást

  New York - Elbocsátották az állásából azt a New York-i portást, aki azután is rendületlenül nyitogatta az ajtót egy Park Avenue-i luxusházban, hogy ötmillió dollárt (738 millió forint) nyert a lottón.

 • Hallucinációkat okozhatnak a hiperaktív gyerekek gyógyszerei

  Hallucinációkat okozhatnak a figyelemzavarral és hiperaktivitással diagnosztizált gyerekeknek adott gyógyszerek még akkor is, ha elõírás szerint szedik õket - közölték hétfõn az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatalának (FDA) szakemberei.

  Az FDA kutatói 49 klinikai tanulmány adatainak elemzése alapján úgy találták, hogy a figyelemzavaros rendellenességnél és hiperaktivitásnál alkalmazott szerek pszichózist és mániás viselkedést okozhatnak egyes pácienseknél. Néhány esetben az is elõfordult, hogy a gyerekek férgekrõl, bogarakról és kígyókról hallucináltak, úgy érezve, mintha másznának rajtuk.

 • Két egymást követõ napon ugyanazokat a lottószámokat húzták ki!

  Két egymást követõ napon ugyanazokat a lottószámokat húzták ki az egyik Nemraska állambeli szerencsejáték-irodában. Az efféle véletlen esélye: egy a millióhoz.

  Nem történt csalás, a lottószámokat a számítógép szabályosan állapította meg, némi magyarázatot csak az adhat erre a véletlenre, hogy ez nembraskai lottó három számjegyû. Az egyik napon kihúzták az 1-et, a 9-et és 6-ot, aztán másnap ugyanezeket ugyanebben a sorrendben.

 • Chelsea Clinton kenyai rajongója nem adja fel

  Annak ellenére sem adja fel a reményt Chelsea Clinton kenyai imádója, hogy a volt amerikai elnök lánya idén férjhez megy, és bizony máshoz.

 • Temetése után hazatért

  A temetése után két nappal hazatért a nyugat-ukrajnai Rivne megyei falujába egy halottnak hitt férfi, aki helyett másnak a földi maradványait hantolták el a rokonai.

  A Pereverdiv nevû községben magányosan elõ Szerhij Pavlov 43 éves afganisztáni veterán eltûnését a hozzátartozói jelentették be a rendõrségen. Épp ekkor bukkantak a környékbeli halastónál horgászók egy vízbe fulladt férfi tetemére. A rendõrség több falubelit is beidézett a járási hullaházba a tetem azonosítása végett, és õk váltig állították, hogy a halott nem Pavlov.

 • Több évtized után az interneten találta meg ellopott autóját

  Akár licitálhatott is volna rá, de inkább a rendõrséget értesítette "visszavásárlás" helyett az a férfi, aki több mint négy évtized után véletlenül akadt az ellopott autója nyomára.

 • Naomi Campbellt beidézték a hágai Nemzetközi Törvényszék elé

  Tanúként kell megjelennie Naomi Campbell szupermodellnek, valamint Mia Farrow és Carol White színésznõknek Charles Taylor háborús bûnökkel vádolt egykori libériai államfõ perében a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elõtt.

 • Csapolt bor: ahol borozzák a vizet

  Róma - "Megborult" a víz egy olasz kisvárosban: a csapból nem víz folyt, hanem habzó bor.

  "Csoda!" - kiáltozták elragadtatottan a háziasszonyok, miután egyikük éppen felmosáshoz töltötte tele vödrét konyhájában, ám gyanús lett neki a csapvíz borillata. Erkélyi kiáltozása nyomán hamarosan gyorshírben terjedt a csoda, és mindenki palackokat töltögetett - a felmosás meg várhatott.

 • Megszületett Shakira és Gerard Pique kisfia

  A 35 éves énekesnõ tegnap este adott életet kisfiának, Milánnak.

 • Dobó Kata összeszûrte a levet Gyömrõ polgármesterével?

  Nagy feltûnést keltett az egyik budai étteremben Dobó Kata, aki meghitten vacsorázott Gyenes Leventével, Gyömrõ polgármesterével, majd kéz a kézben távoztak.

  A szemtanúk szerint a pár romantikus hangulatban vacsorázott, szerelmesen hallgatták egymást, majd kéz a kézben távoztak a helyszínrõl.

  Kata legújabb választottja politikai karrierje mellett a Nemzetközi Testõr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége igazgatótanácsának elnöke, tehát nem áll rosszul anyagilag.

 • Dagi a kutya - már vállalnak kutya zsírszívást

  Dagi a kutya - már vállalnak kutya zsírszívástEgy ohiói állatorvos kezdett bele a módszer alkalmazásába nemrég, ami lényegében ugyanaz az eljárás, mint az emberi plasztikai sebészetben a zsírleszívás: egy tű, cső a bőr alá, és némi vákuum. Első hallásra őrültségnek tűnik, de a kutyáknál ennek egyáltalán nem szépészeti okai vannak. Az idősebb kutyák testében ugyanis gyakran képződnek zsírcsomók, amik extrém esetekben akár hatalmas méretűek is lehetnek. Ezeket korábban fájdalmas, nagy sebekkel járó, hosszú felépülést igénylő műtétekkel távolították el, de most rájöttek, hogy ami az emberi fenekeknél működik, az simán beválik itt is.

 • Kétmilliárd forint a kár a mátészalkai autótükörgyár tûzben!

  Kétmilliárd forint körülire becsülik a kárt a mátészalkai autótükörgyárban, ahol vasárnap pusztítottak a lángok egy 3.600 négyzetméter alapterületû csarnokban.

  Az elsõdleges adatok szerint a tûz kívülrõl terjedhetett az épületre, amit a szemtanúk vélekedése is erõsít.

 • Eladó az Egyesült Államok legnagyobb villája

  Eladó 75 millió dollárért (mintegy 17 milliárd forintért) az Egyesült Államok legnagyobb villája.

 • Foglalkozása: ágymelegítõ

  Az ágymelegítõ személyzet tagjai pizsama-kezeslábasban fekszenek neki munkájuknak, így testük nem érintkezik közvetlenül a vendég ágynemûjével. Öt percet hevernek betakarva a melegítendõ ágyban, ami éppen elég, hogy ne kellemetlenül hûvösbe kelljen bebújniuk a melegségre vágyó vendégeknek.

 • Meggyilkoltak egy tizenévest - két fiatalkorú a tettes

  Két fiatalkorú megölte társát Hajdúnánáson - közölte Kelemen Éva rendõr hadnagy csütörtök este.

 • 14 évvel ezelõtt egy mûtétnél a szívében felejtettek egy törlõkendõt! Elhunyt!

  Egy krasznojarszki férfi azért halt meg, mert 14 évvel ezelõtt egy mûtétnél a szívében felejtettek egy törlõkendõt.

  A mûtétet 1995-ben, a moszkvai Bakuljev szív- és érsebészeti intézetben végezték. Az idegen tárgy krónikus szívburokgyulladást okozott a betegnek.

 • Angelina Jolie Pakisztánban kampányol

  A színésznõ célja, hogy felhívja a figyelmet az áradások sújtotta ország helyzetére.

 • Megszületett Lilly Allen második kislánya

  A brit énekesnõ életet adott legifjabb lányának, Marnie Rose Coopernek.