rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hatéves kisfiú cseréltette ki a helytelen közlekedési táblát

  Hatéves kisfiú pirított rá a St. Louis megyei útfelügyeletre, amely panaszára kicserélt egy helytelen közlekedési táblát.

 • Tom Cruise negyedszer is vállalta a "lehetetlen küldetést"

  Újabb "lehetetlen küldetést" hajt végre Tom Cruise: a sztár elvállalta, hogy negyedszer is eljátssza a Mission: Impossible fõhõsét.

 • Peter Gabriel Polar-díjban részesül!

  A brit Peter Gabriel és Jose Antonio Abreu venezuelai zeneszerzõ részesül idén a Polar-díjban.

  Az egymillió svéd koronával (26,3 millió forinttal) járó díjjal - amelyet 1989-ben Stig Anderson, az ABBA együttes menedzsere alapított - minden évben egy klasszikus és egy "populáris" mûvészt tüntetnek ki.

 • Cheryl Cole a legjobban öltözött sztár

  Cheryl Cole brit énekesnõt választotta a világ legjobban öltözött sztárjának a Glamour magazin.

 • A melegek között Pierce Brosnan a menõ

  Egy felmérés szerint a meleg férfiak az 50 év feletti hollywoodi férfi színészek közül Pierce Brosnan-t kedvelik a legjobban.

  A volt James Bond-sztár a szavazatok 33%-át nyerte el, szemben Bruce Willis 25, illetve Richard Gere 14%-ával.

  S hogy kik állnak a képzeletbeli nõi dobogó fokain? A leszbikusok kedvence manapság 32%-kal Helen Mirren, akit Susan Sarandon követ 28%-kal, a harmadik helyezett Meryl Streep.

 • Tila Tequila szakít a Twitterrel!

  Végre bekövetkezett, amire a sztárvilág már hónapok óta vár. Tila Tequilának megjött az esze és törölte a Twitter regisztrációját. Tette ezt, miután éles kritikákat kapott bizarr fecsegéseiért. A modellbõl lett reality sztár még decemberben regisztrált a közösségi oldalon, hogy megoszthassa a világgal, hogy bátyja gyerekének lesz a béranyja.

 • Felkelés tört ki egy Toulouse-ból induló repülõjáraton

  Felkelés tört ki az utasok körében egy Toulouse-ból Casablancába induló repülõjáraton, amikor megtudták, hogy a nem egészen kétórás úton kétszer is le kell majd szállnia a közvetlen járatként meghirdetett gépnek.

 • Törvény tiltja a fütyülést

  Már nem füttyöghetnek a brit építkezéseken a munkások egy-egy arra járó vonzó nõ után.

 • Tévedésbõl lett milliomos az angol tini

  Egy angol középiskolás bankszámláját ellenõrizve felfedezte, hogy multimilliomos lett: az automatánál lekért egyenlege kétmillió font (591 millió forint) volt.

  Az ifjú azonnal le is vett 300 fontot (88 ezer forint) a számláról, hogy új ruhákat és egy iPod-lejátszót vásároljon magának.

  Édesanyja azonban a bankba sietett, ahol kiderült, hogy nem milliomos, hanem adós a fiatalember, mivel a pénzkivéttel számlája mínuszba került.

 • Visszaadta a véletlen neki ajándékozott gyémántgyûrût a hajléktalan

  Visszaadta a véletlen neki ajándékozott gyémántgyûrût egy hajléktalan, és éppen ennek köszönhetõen lett gazdag.

 • Szexelés a strandon

  A nénit és a bácsit is három-három hónap börtönre ítélték, mert egy nyilvános, méghozzá gyermekekkel teli strandon szexeltek.

 • Ajándék memóriakártyákkal fürkészik ki a brit üzletemberek titkait Kínában

  A brit belsõelhárítás azzal vádolja Kínát, hogy memóriakártyákba rejtett kémprogramokkal próbál hozzáférni brit üzletemberek számítógépéhez - írta a Sunday Times brit lap.

 • Lufihansa: átléggömbözte magát Angliából Franciaországba

  Átléggömbözte magát Angliából francia földre a La Manche-csatorna felett egy amerikai kalandor.

 • Volt pasija apjával randizgat Demi Moore

  Volt pasija apjával randizgat Demi MooreA színésznő legújabb szerelme az étteremmogul Peter Morton, aki egykori pasijának, Harry Mortonnak az apja. Erre szokták azt mondani, hogy családban marad. Demi Moore néhány hónapja a milliárdos étterem-tulajdonos, Peter Mortonnal szűrte össze a levet. Előtte a színésznő Morton fiával, Harry-vel járt hat hónapig: májusban szakítottak, és éppen az ifjabb Morton mutatta be őket egymásnak. A hírek szerint odavannak egymásért. A 66 éves Morton nagyon karizmatikus személyiség, ez bejön Deminek, de a férfi is sokat tanul a hírességtől.

 • Véget ért a szerelem a Jóban Rosszban színészei között

  Legerszki Krisztina és a kétgyermekes Jánosi Dávid között véget ért a szerelem.

 • Prostituáltaknak adott igazat a kanadai bíróság

  A panaszt tevõ prostituáltaknak adott igazat egy kanadai bíróság, és jogszerûtlennek ítélte a prostitúció korlátozására hozott törvény fontos részleteit.

 • Ryan Reynolds és Scarlett Johansson külön utakon

  Scarlett Johansson és kanadai férje kedden jelentette be a People magazinban megjelent közleményükben, hogy "hosszas és alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, véget vetünk házasságunknak. Szerelemmel kezdtük kapcsolatunkat, és szeretettel, baráti érzelemmel távozunk belõle."

 • Még a forgalom is leállt Angelina Jolie-tól

  Még a forgalom is leállt Angelina Jolie-tólA több ezer rajongó szinte extázisba esett Angelina Jolie látványától. Az sem vont le az értékéből, hogy mellette volt a férje. Angelina Jolie új filmje, a Rendíthetetlen bemutatójára érkezett meg Sydneybe. Alig néhány órával azután, hogy repülőjárata landolt, férjével, Brad Pitt-tel éppen csak átöltözött a szállodában, és már a Sydney Állami Színház előtt mosolyogtak rajongóikra. Akik nem pár százan, de több ezeren gyűltek össze az utcát elzáró kordonok mögött, hogy, ha csak egy pillanatra is, de láthassák a végzet asszonyát és az egyik legamerikaibb szupersztárt, Brad Pittet.

 • Ezer dollár borravalót kapott a pizzafutár az Oscaron

  Ezer dollár borravalót kapott a pizzafutár az OscaronA pizzafutár, aki az most hétvégén tartott 86. Oscar gálára kézbesítette az olasz finomságot, nem csak hogy nem volt beépített ember, de valóban ezer dolláros borravalót kapott a jelen lévő világsztároktól. Az Amerikai Filmakadémia vörös szőnyeges díjátadó ceremóniája közben a háziasszony, Ellen DeGeneres pizzát rendelt az első sorokban helyet foglaló világsztároknak. A pizzéria tulajdonosa volt az, aki kiszállította az ételt a Los Angeles-i Dolby Theatre-be, de fogalma sem volt arról, hogy Brad Pitt, Julia Roberts és Meryl Streep fog enni belőle.

 • Aki sokat beszél a munkahelyen szexrõl, depressziós lehet

  Torino – Általában 25 százalékra tehetõ azoknak a dolgozó embereknek - férfiaknak és nõknek - az aránya, akik szívesen beszélnek a munkahelyen szexrõl. Ugyanakkor általában õk azok, akik a legtöbbet hiányoznak a munkából, ezen felül önértékelési zavaraik vannak és hajlamosak a depresszióra. A torontói és a Brit Columbia-i egyetem kutatói állapították meg a fentieket, amikor a szexuális hátterû különbözõ munkahelyi viselkedések hatását vizsgálták tréfákon, többé-kevésbé nyílt utalásokon, a témába vágó vitákon, flörtökön keresztül.

 • Tom Cruise lezuhant egy szikláról és szörnyethalt?

  Csütörtökön valóságos futótûzként kezdett el terjengeni az interneten a tragikus hír, miszerint Tom Cruise meghalt.

  A bizonytalan forrásból származó híresztelés szerint a színész Új-Zélandon lezuhant egy szikláról és szörnyethalt.

  Hamarosan kiderült, ugyanarról a szikláról van szó most is, amely néhány évvel ezelõtt már bekerült a híradásokba.

  Akkor az a hír kapott szárnyra, hogy Tom Hanks veszítette életét, onnan lezuhanva.

 • Nicolas Cage balesetet szenvedett Romániában

  A színész új filmjének, a Ghost Rider 2-nek a forgatására tért vissza Romániába.

 • Húsz hektárnyi terület égett le Heves megyében!

  Húsz hektárnyi száraz füvel borított bozótos terület égett le a Heves megyei Tiszanána határában.

  Az oltásban a hevesi, illetve a tiszafüredi önkéntes tûzoltók is részt vettek, a tûz már-már veszélyeztette a faluszéli ingatlanokat. A lángokat, mintegy másfél óra alatt eloltották.

 • A BBC vitte el a tévés BAFTA-díjak oroszlánrészét

  A BBC munkái vitték el a televíziós BAFTA-díjak oroszlánrészét a londoni West Enden megrendezett ceremónián.

 • Nem tartják elég menõnek a gyerekei Jude Law-t

  Jude Law egy szerep kedvéért hosszú, borzas szakállat növesztett, de a gyerkõcei nem nézik ezt jó szemmel. Addig nem is mutatkoznak vele nyilvánosan, amíg meg nem borotválkozik.

 • Robotrepülõgépekkel az illegális fakitermelések ellen!

  A katonai célokra használt robotrepülõgépek hamarosan az illegális fakitermelések és szemétlerakások ellenõrzésére is alkalmazható lesz.

  A „Magas Intelligenciájú, Nagy Megbízhatóságú Elektronikai Felderítõ Rendszer Katonai és Polgári Védelmi Célokra” címû Nemzeti Kulturális és Technológiai Hivatal (NKTH) által támogatott robotrepülõgép-fejlesztõ projekt, résztvevõi között szerepel a Budapesti Mûszaki Fõiskola Neumann János Informatikai Kara (NIK).

 • Lesmárolta Jude Law Zimány Lindát

  Lesmárolta Jude Law Zimány LindátEgy belvárosi szórakozóhelyen lazított a forgatási nap végén a Budapesten tartózkodó Jude Law. A színészről köztudott, hogy testőrök nélkül, lazán mászkál a számára idegen városban és örömmel fotózkodik rajongóival. Tegnap azonban egy hazai celeb társaságában lazított. Zimány Linda annyira megtetszett a tökrészeg színésznek, hogy ölelgette és csókolgatta a modellt. Az esetről videó is készült. A Youtube-ra feltöltött videó alatt hozzászólók szerint azonban nem biztos, hogy véletlen találkozásról van szó.

 • Vass Péter a HVG új fõszerkesztõje!

  Vass Pétert választották a HVG fõszerkesztõjévé a munkatársak szerdán – értesült a döntéshozatal több résztvevõjétõl az MTI.

 • Ittasan ment a KRESZ-vizsgára!

  Ittassága miatt nem engedtek vizsgázni egy növendéket Romániában egy autóiskolában - elméletbõl.

  A 20 éves nõ pár perccel a vizsga megkezdése után kuncogni kezdett, hangosan beszélt a többi vizsgázóhoz, kikiáltotta a - szerinte - helyes megoldásokat és boldogan újságolta, hogy mindent tud.

 • Több haláleset is történt a hétvégi olaszországi viharokban!

  Legkevesebb öt ember életét vesztette a hét végén Olaszországban a szélviharok és a heves esõzés következtében, egy személy eltûnt a viharos tengerben.

  Az ország déli részén fekvõ Lecce városában olyan hirtelen árasztott el a víz vasárnap egy aluljárót, hogy egy 81 éves férfi, aki éppen át akart haladni nyitott sportkocsijával az aluljárón, benn rekedt és megfulladt. Puglia körzet Cavallino településén egy 63 éves nõ fulladt meg vasárnap egy felvonóban.