rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  loading...

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A Loch Ness-i szörnyben egykor még a rendõrkapitány is hitt

  Nessie, vagyis a Loch Ness-i szörny létezésében egykor még a helyi rendõrkapitány is hitt - derül ki a harmincas évekbõl származó dokumentumokból, amelyeket a skót nemzeti archívum hozott nyilvánosságra.

 • Tüzet ütött egy golfozó

  Tûz ütött ki Kaliforniában egy golfpályán, mert tüzet "ütött" egy játékos: véletlenül egy kõre csapott acélütõjével.

 • Tinédzserek szövetkeztek csoportos terhességre - sokkolta az ügy a lakosságot

  A fejetlen közösülés nagy divat amerikában...

  Boston - Különös "egyezség" nyomaira bukkantak az illetékesek egy amerikai kisvárosban: 16 éves vagy annál fiatalabb lányok beszéltek össze a helyi középiskolában, hogy egyszerre lesznek állapotosak, és együtt nevelik fel a gyerekeket.

  Eddig 17 tinilány lett várandós a Massachusetts állambeli Bostonhoz közeli Gloucesterben. Rendesen legfeljebb négy ilyen eset fordul elõ a helyi középiskolában.

 • Hova tûnt a Társulat Emeséje?

  Miközben a Társulat címen megismert és megkedvelt televíziós szereposztó mûsor felfedezettjei rendszeres vidéki vendégszereplésekre járnak, a rajongók tízezrei nem felejtenek, s az internetes oldalakon is folyamatosan érdeklõdnek: hol lehet legközelebb hallani, látni a Társulat "majdnem" Rékáját, aki sokak véleménye szerint gyõzött a versenyben, csak a szerepet nem kapta meg. A döntõt követõ ígéretek még arról szóltak, hogy a Papp László Sportarénában elõször bemutatott István, a király elõadáson ugyan még riválisa, Herczeg Flóra játssza Réka szerepét, a további nagyszínpadi elõadásokon - Székesfehérváron, Szegeden, késõbb Debrecenben és Kaposváron - azonban megosztott szereposztásban lesz hallható a két szereplõ.

 • Eddig ismeretlen nyelvet azonosítottak India eldugott részén

  Korábban nem ismert nyelvet azonosítottak a kihalóban lévõ nyelveket kutatva tudósok India egy eldugott részén, a most megismert korót már csak nyolcszázan beszélik.

 • Ismét Vilmos és Kate "pillanatokon belüli" jegyességét jósolják

  Ismét Vilmos brit trónörökös és kedvese, Kete Middleton jegyességének "pillanatokon belüli" bejelentésére következtetnek bizonyos jelekbõl a herceg környezetében.

 • Adóbecslés mellimplantátum-import alapján

  A mellnagyobbításhoz szükséges implantátumok importja alapján próbálja megbecsülni a plasztikai sebészek jövedelmét az adóhatóság Argentínában.

 • Adrien Brody lett Schwarzenegger predátor-utóda! Tiszta vicc!

  Antal Nimród Adrien Brody-t választotta ki Arnold Schwarzenegger utódaként.

  A színész, aki 2002-ben A zongorista fõszerepéért kapott Oscar-díjat, elsõsorban nem mint akciófilmszínész vált ismertté, de a magyar rendezõ biztos benne, hogy a Ragadozók (Predators, hazai bemutató: 2010 augusztus) bebizonyítja majd: Brody alkalmas rá, hogy folytassa azt, amit Schwarzenegger az elsõ Ragadozó-ban elkezdett.

 • Csavargó lett Bruce Willis-bõl

  Õsz szakáll, napszemüveg, és fejkendõ, póló és farmer.

  Akár David Bellamy-t, a híres botanikusra is illene a személyleírás, vagy akár egy hétköznapi, idõsebb csavargóra is, de õ nem más, mint a Die Hard filmek sztárja, Bruce Willis.

  A hollywoodi csillagot a napokban sikerült lencsevégre kapni New York utcáin, ahogyan lányával Tallulah-al, és barátnõjével Emma Hemminggel indult bevásárló túrára, a Barneys áruházba.

 • Fapados szerelem

  Hongkong - Kórházba kellett szállítani egy hongkongi férfit, hogy el tudják választani éjszakai partnerétõl, egy tornapadtól, "akivel" egy parkban bukott le - jelentették csütörtökön a helyi lapok.

 • Internettel vagy a mobilukkal puskáznak az amerikai fiatalok!

  Mobiltelefonjuk vagy az internet segítségével puskáznak az amerikai kamaszok dolgozatíráskor és a vizsgákon – derül ki egy tanulmányból.

  A megkérdezett serdülõk több mint a fele beismerte, hogy internet segítségével puskázott, míg több mint egyharmaduk maroktelefonját használta ugyanarra a célra.

 • Cher lánya hivatalosan is férfivá válna

  Cher lánya bírósági úton kérelmezte, hogy hivatalosan is változtassák meg nemét és nevét.

 • Lekéste az iskolabuszt ezért autóval ment tovább egy hatéves kisfiú!

  Egy amerikai kisfiú lemaradt az iskolabuszról, és mivel nem akart elkésni, visszarohant a házba, felkapta a slusszkulcsot, bepattant szülei autójába, és elszántan elindult az iskola felé.

  Bármennyire megtett minden tõle telhetõt, hogy szülei autójával eljusson az iskolába, a hatéves kisfiúnak nem sikerült megtartania uralmát a jármû felett, és nekihajtott egy villanypóznának.

  Édesanyja közben az igazak álmát aludta, édesapja pedig már nem volt otthon.

 • Puzzle rekord!!!

  Hat hónap alatt 537 órányi munkával rakta ki a világ legnagyobb, 24 ezer darabból álló kirakós játékát (puzzle) egy brit nyugdíjas.

  A 73 éves Eric Smith-nek ki kellett ürítenie bútorokkal teli szobáját és egy speciális asztalt kellett felállítania ahhoz, hogy elkészülhessen a 365 centi hosszú, 183 centi széles, delfineket és csónakokat ábrázoló kép.

  "Ez a legaprólékosabb puzzle, amit valaha is kiraktam, igazán büszke vagyok arra, milyen gyorsan sikerült megcsinálni."

 • Pókembert utánozta a kisfiú és életét vesztette

  Belehalt sérüléseibe egy kilencéves spanyol kisfiú, aki Pókember-álarccal a fején kiugrott negyedik emeleti otthona ablakából.

  "Valószínûleg megnézte nemrég valamelyik Pókember-filmet és utánozni akarta a hõst" - mondta egy rendõrségi szóvivõ.

  A baleset a Spanyolország keleti részén fekvõ Albacetében történt vasárnap. A kisfiú a zuhanástól olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a mentõk kiérkezése után nem sokkal életét vesztette.

 • Altatót szedett a megfagyott alvajáró

  Hayward (Wisconsin állam) - Megfagyott egy alvajáró az Egyesült Államokban, aki ráadásul altatót szedett.

  A holdkóros férfi egy hideg államban, Wisconsinban élt, és mezítláb vágott neki a mínusz 26 Celsius-fokos éjszakának. Ruházata alsónadrágból és pólóból állt.

 • A mindennapi fürdés szennyezi a környezetet

  Egyre több vegyszer kerül ki a környezetbe, vissza a vízkészletekbe a fürdéskor használt samponokból, testápolókból és gélekbõl - állapította meg egy amerikai kutatás.

 • Eva Mendes a futásnak köszönheti bombaalakját

  Eva nem tud ellenállni a finom falatoknak, de a rendszeres testmozgásra mégsem tudja rászánni magát.

  A hollywoodi sztárok közül sem mindenki fitnesz rajongó. A szexi díva kondizik, de hetente csak egyszer.

  Eva szerint ugyanis unalmasak a konditermek.

  "Hányinger fog el, ha arra gondolok, hogy valami borzalmas techno zenére ugráljak egy taposómalomban" - indokolta a fitnesz iránti ellenszenvét a sztár.

 • Közel 3 milliárd forint a fõnyeremény a szlovák lottón!

  Továbbra sem vitték el a jackpotot a szlovák lottón, a nyeremény összege így 10,62 millió euróra (2,87 milliárd forint) nõtt.

  Az óriási összeg miatt a szokásosnál jóval többen töltik ki a lottószelvényeket Szlovákiában. A legtöbb látogató a szerdai és a vasárnapi számsorsolások elõtt keresi fel a fogadóirodákat, és hosszú perceket vár arra, hogy sorra kerüljön.

 • Egy kínai asszony anyatejben fürdeti gyermekét!

  Egy kínai asszonynak olyan sok az anyateje, hogy ebben fürdeti gyermekét.

  A Csungcsing városában élõ kínai nõnek rengeteg a teje, a férje és még az anyósa is fogyasztja, de már olyan sok van belõle, hogy jobb híján azt találták ki: az anyatejben fürdetik a picit.

 • Egyetemen tanul zenét a Red Hot Chili gitárosa

  A legendás zenekar basszusgitárosa úgy döntött, hogy beiratkozik a Dél-Kaliforniai Egyetemre mivel úgy érzi, hogy van még mit tanulnia a zenérõl – írja a DigitalSpy.

  Flea egy interjúban elmondta, hiába játszott több iskolai zenekarban is, ami az elméletet illeti, szerinte még vannak hiányosságai.

  Hozzátette, a Red Hot Chili Peppers tagjai ösztönösen és az érzelmeikre hallgatva szereznek zenét. Ami a banda jövõjét illeti, a fiúk egyelõre visszavonulnak, hogy egy kicsit kipihenjék magukat.

 • Laura Prepon Tom Cruise új választottja

  Laura Prepon Tom Cruise új választottjaTom Cruise megoldotta (egy)házon belülről az asszonyszerzést, és szorosabbra fűzte a kapcsolatát Laura Prepon színésznővel. Az elmúlt bő egy évben kisebb-nagyobb lelkesedéssel próbált új párt találni maga mellé Tom Cruise, de senkivel nem volt komolyabb románca. Most viszont úgy tűnik, hogy megtalálta azt a hölgyet, akiből talán a negyedik Mrs. Cruise lehet. A szerencsés az Azok a 70-es évek show-ból ismert Laura Prepon, akivel már évek óta ismerik egymást. A színésznő ugyanis szintén a Szcientológiai egyház hű tagja.

 • Megsérült három nézõ Székesfehérváron a gokart pályán!

  Megsérült három, a gumifal mögött szabálytalanul várakozó nézõ vasárnap Székesfehérváron, az egyik parkolóban felállított, közforgalom elõl elzárt gokartpályán.

  A balesetet az okozta, hogy egy 9 éves várpalotai fiú az elindulást követõ elsõ kanyarban túl gyorsan ment, s a pálya szélét szegélyzõ gumifalnak ütközött - mondta el a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • 'Már nem csupán sci-fi az emlékezet célzott kitörlése'

  Washington - Amerikai kutatóknak sikerült kitörölniük kísérleti állatok egyes meghatározott emlékeit. "Az emlékezet célzott kitörlése már nem csupán a sci-fi történetek része" - olvasható a georgiai (USA) orvosi fõiskola kutatóinak tanulmányában, amely a Neuron címû szaklapban jelent meg. Joe Tsien és kollégáinak reményei szerint az eljárással a jövõben segíteni lehet majd olyan embereken, akiket traumás emlékek kínoznak.

 • Ricky Martin kétszeres apa lett - béranya segítségével!

  "Néhány hete Ricky Martin két ikerfiú büszke apja lett" - közölte a Grammy- és Latin Grammy-díjas popsztár szóvivõje.

  A béranyától született kisbabák már Martinnál vannak, aki az év végéig kizárólag velük fog foglalkozni és nem mutatkozik nyilvánosan - áll a People címû amerikai magazinnak eljutatott közleményben.

  A gyerekek nevét és születési helyét a szóvivõ nem árulta el.

 • A kis megasztárosra egy japán producer is felfigyelt

  A kis megasztárosra egy japán producer is felfigyeltPatai Anna immár Japánban is sztár: a fiatal énekesnőt ugyanis egy ottani tehetségkutatóba hívták meg, ahol a döntőbe, a legjobb öt közé is bejutott. \"A Japán tv-ben egy műsorba meghívtak énekelni, és képviseltem Magyarországot. Merthogy többen is ott voltunk, csak a világ más-más tájáról... Pontosan rajtam kívül 20 ember volt (Izraelből, Afrikából, Szingapúrból, Filippi szigetekről,Amerikából, stb... Amikor a színpadra léptem, és megszólalt a Himnusz, az nagyon megható érzés volt, pláne amikor a magyar zászló alatt énekelhettem\" - írta élményéről.

 • Extrém magas UV-B sugárzásra kell számítani a héten!

  Extrém magas, akár a 8,3-es értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani a héten az ország területén, ezért riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

  Akár már hétfõn kora délutántól, de keddtõl biztosan extrém értékû, 8,3 körüli UV-B sugárzás várható, amely az egész országra érvényes lesz.

 • Egy siófoki villába teszi át székhelyét a Boros és Bochkor páros

  Egy siófoki villába teszi át székhelyét a Bumeráng stábja. A népszerû rádiós csapat most elõször nyaral majd együtt, valamint egy héten át a Balaton partjáról sugározzák a mûsorukat. Bochkor Gábor ráadásul még bébiszitterkedni is fog.

  "Kibéreltek nekünk egy siófoki nyaralót, és július 21-tõl onnan jelentkezünk. Kellemes napokat ígér ez a munka, hiszen ameddig mi a Bumerángot vezetjük, asszonyaink elkészítik a reggelit, utána irány a Balaton, a fürdés".

 • Gyurcsány Ferenc a hétvégén sportbalesetet szenvedett!

  Gyurcsány Ferenc a hétvégén sportbalesetet szenvedett.

  A volt miniszterelnök a Hármashatárhegyen futott, amikor kificamodott a bokája. Még részt vett egy délutáni pártfórumon, utána azonban az Állami Egészségügyi Intézetben rögzító kötést kapott.

 • Titkos üzenetet rejt Lincoln órája

  Washington - A polgárháború kezdetérõl szóló üzenetet hordoz Abraham Lincoln elnök aranyórája. A legendás elnök soha nem tudott a titkos üzenetrõl, amelyet az amerikai történelmi múzeum leplezett le.

loading...