rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megtalálták a rák valódi okát

  Megtalálták a rák valódi okátLenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai klinikavezető orvosa volt, ahol többi kollégájával együtt a daganatos betegeket a hagyományos módon kezelte, mely többé-kevésbé eredményesnek bizonyult. 1978-ban dr. Hamer élete radikálisan megváltozott, mikor tudomást szerzett 19 éves fia haláláról (meglőtték). Nem sokkal fia halála után felesége is távozott az élők sorából. És mindezen szörnyű eseményeket tetézte a felfedezése, miszerint heredaganata van.

 • Gyalogosok közé hajtott egy részeg Pécsen!

  Felhajtott a járdára, és kis híján elgázolta a gyalogosokat egy részeg autós Pécsett éppen egy sörözõ elõtt.

  Az ötvenhárom éves férfi a rosszul sikerült manõver után annyira elhagyta magát, hogy magatehetetlen állapotában csak hárman tudták kiemelni az autóból.

 • Õsi városra bukkantak Peruban

  Régészek az Andok hegyoldalába vájt eltûnt városra bukkantak, amelyet a titokzatos Chachapoya perui törzsnek tulajdonítanak.

  Peru északi részén, az õserdõben 12 hektáros területre bukkantak, amelyen a feltételezések szerint a Chachapoya nevû õsi perui törzs élt.

 • Ismét Szombathelyen az Arsenal!

  Ahogy tavaly, úgy idén is játszik Szombathelyen felkészülési mérkõzést a helyi Haladással az Arsenal labdarúgócsapata.

  A londoni klub honlapja szerint az Ágyúsok július 27-én, 19 órától mérkõznek meg a bajnoki harmadik helye által Európa Liga-selejtezõben is érdekelt magyar gárdával.

 • Jessica Simpson énekesnõ készen áll az újabb házasságra

  Jessica Simpson énekesnõ készen áll az újabb házasságra: az elvált sztár eljegyezte magát Eric Johnson amerikaifutball-játékossal.

 • Bányarémfesztivált rendeznek Salgótarjánban!

  Bányarémfesztivált rendeznek szeptember 4-e és 6-a között a nógrádi Salgótarjánban. A palóc hiedelemvilágban létezõ bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett mûvészeti pályázatot az önkormányzat.

  Az alkotóknak azt kellett elképzelniük és kitalálniuk, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, hiszen az irodalmi források tanúsága szerint néhány évtizeddel ezelõtt az itt élõ bányamunkások még hittek különös lényekben, a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberekben.

 • Megdobta a Glee nézettségét Britney Spears vendégjátéka

  Magasba tornászta a Glee - Sztárok leszünk! címû musicalsorozat nézettségét Britney Spears vendégszereplése.

 • Daniel Radcliffe

  A Harry Potter sztárja 4,3 millió dollárért vásárolt magának luxusapartmant New Yorkban!

 • Közel 2 millió dollárt követel Axl Rose-tól menedzsercége

  Közel 2 millió dollárra (400 millió forintra) pereli Axl Rose amerikai rockénekest menedzsercége, mivel a vállalat állítása szerint a sztár elmulasztotta megfizetni részesedésüket.

 • Nemi szerveiknél voltak összenõve az ikrek

  Egyiptomi orvosok sikeresen szétválasztottak egy sziámi ikerpárt. A nyolc hónapos fiúgyerekek gerincüknél és nemi szerveiknél voltak összenõve. A kisfiúknak egy péniszük és három heréjük volt.

 • Családi okok miatt elmarad Bebéék esküvõje

  Elhalasztotta esküvõjét a Back II Black frontembere!

  Bebe elhalasztotta az esküvõjét! A Back II Black frontembere augusztus 9-én egy, a Mátrában lévõ kis kápolnában akarta elvenni kedvesét, a pár azonban az új tervek szerint csak jövõ tavasszal mondja ki a boldogító igent. Vajon mi történt?

  "Családi okok miatt máshol és máshogyan fogjuk megtartani, valószínûleg csak jövõ tavasszal" - erõsítette meg a hírt a Popdarálóban táncosként dolgozó Ági a Blikknek. Az énekes nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

 • Autólopásgátló könyörgõcetli

  Rio de Janeiro - Annyira rossz állapotú egy brazil nõ autója, hogy a tolvajok inkább el se lopták, sõt, szánakozva némi pénzt tettek bele.

 • David Beckham a táncparketten egy semmire kellõ

  David Beckhamet mindenki a legjobb és legtaktikásabb focistának tartja, de ami a lábát illeti, saját bevallása szerint a tánc parketten semmire kellõ.

  Amikor a minap 4 esztendõs fia, Cruz, Spice Girl koncertes fergeteges tánc alakítása kapcsán megkérdezték tõle, hogy a bringázás és break tánc szeretetét vajon tõle örökölte-e.

  David azonnal rávágta: “Azt aztán semmiképp! Ha én tanítottam volna breakelni csúnyán lebõgött volna!

 • Felhagyott a színészettel Macaulay Culkin

  A Reszkessetek, betörők! egykori gyereksztárja elhagyta hazáját és Párizsba költözött barátjához, Pete Doherty-hez. Macaulay Culkin, a Reszkessetek, betörők! egykori gyereksztárja, aki az utóbbi években már egyáltalán nem dolgozott a filmvászonra.

 • Földrengés volt Horvátországban!

  A Richter-skála szerinti 4-5-ös erejû földrengések rázták meg kora délután Horvátország déli részét és Bosznia-Herecegovinát.

  Az elsõ rengést 12.54 perckor észlelték, epicentruma a horvátországi Selina és Nin település közé esett. A Richter-skála szerint 4-es erõsségû rengés a középpontjában a Mercalli-skála szerinti 6-os fokozatú volt. Ezt elsõsorban Zára (Zadar) térségében lehetett érezni.

 • Füstbe ment kalóztámadás!

  Indiai hadihajó mentett meg csütörtökön egy szlovén teherhajót a szomáliai kalózoktól. A kalóztámadás az Ádeni-öbölben érte a szlovén teherhajót, amely egy közelben tartózkodó indiai hadihajó segítségét kérte.

  A három motorcsónakkal támadó kalózokra a gyorsan a helyszínen termett hadihajó figyelmeztetõ lövéseket adott le, mire a kalózok elmenekültek - számolt be a szlovén közszolgálati RTVSlo adó.

 • Kivégeztek egy ötszörös gyilkost az amerikai Texas államban!

  Kivégeztek kedden egy ötszörös gyilkost az amerikai Texas államban. A halálraítélt - egy 34 éves férfi, bizonyos Terry Lee Hankins - közvetlenül a kivégzés elõtt azt mondta, sajnálja tettét.

  Hankins 2001-ben agyonlõtte elvált feleségét és két közös gyereküket, ezután öt órán át tûzharcot folytatott a rendõrökkel. Miután elfogták, bevallotta, hogy egy évvel korábban megölte az apját és a féltestvérét is.

 • Michael Jackson újra túrnézni akar!

  Michael Jacksonról szinte már lemondtak a rajongói, az énekes egészségi állapota egyre csak romlott az utóbbi idõben, olykor csak tolókocsiban volt képes közlekedni és 1996 óta nem indult nagyobb koncertkörútra.

  A popkirály azonban bejelentette, hogy jövõre egy harminc állomásos indul készül és jelenleg új lemezéhez gyûjt anyagot Las Vegasban.

  Jacko jövõ héten készül véglegesíteni a turné részleteit.

 • Fényes nappal, egy parkolóban öltözött át Paz de La Huerta

  Nem a szégyenlõs celebek közé tartozik Paz de La Huerta, sõt. Ezt a minapi produkciója is bizonyította, ugyanis fényes nappal vetkõzött le egy parkolóban, így bárki megnézhette pucér melleit.

 • Justin Bieber nem olvassa a neki szóló negatív kritikákat

  Justin Bieber nem hajlandó elolvasni a legnagyobb videómegosztó oldalon található hozzászólásokat, mivel azoktól csak borzalmasan érzi magát.

 • Túlélte a metrós áramütést

  Andy Morris semmire nem emlékszik azután, hogy lelökték a peronról a Broadway egyik megállójánál és ráesett a metró sínpárja melletti vezetékre.

 • Nótaéneklési világrekord Kékcsén

  Több mint hatvankilenc órás magyarnóta- és népdaléneklési világrekordot állítottak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén.

 • Elhunyt Schéner Mihály a festõ-, grafikus- és szobrászmûvész!

  Meghalt Schéner Mihály a festõ-, grafikus- és szobrászmûvész, keramikus 86 évesen hétfõn Budapesten hunyt el.

  A Kossuth- és Munkácsy-díjas festõmûvész, érdemes és kiváló mûvész temetésérõl késõbb intézkednek. Schéner Mihály 1923. január 9-én született a Békés megyei Medgyesegyházán. Schéner a kortárs magyar képzõmûvészet minden ágában maradandót alkotott.

 • 94 évesen született gyermeke

  Kilencvennégy éves a világ legidõsebb "kispapája". Az Indiában élõ aggastyánnak és nejének - aki szintén nem túl fiatal kismama, 52 esztendõs múlt - két hónappal ezelõtt született fia. A férfi nem kapkodta el a házasságot, 90 évesen még agglegény volt.

 • Elhunyt a világ legidõsebb kutyája! 147 éves volt átszámítva emberi életévre!

  Elhunyt a világ legidõsebb kutyája - a New York-i "illetõségû" drótszõrû tacskó 21 éves volt, vagyis 147, átszámítva emberi életévre.

  A Chanel névre hallgató tacskót hathetes korában vette magához egy állatmenhelyrõl gazdája, aki akkor egy németországi katonai támaszponton szolgált. A kutya kilenc évig "állomásozott" Németországban, majd hazatért az Egyesült Államokba.

 • Jessica Simpson kisbabát vár?

  Jessica Simpson legjobb barátjával, Ken Pavessal indult bulizni tegnap este, és a fotósok furcsa dolgokra lettek figyelmesek.

  Ugyanis az énekesnõ igencsak kigömbölyödött, látványosan megnõttek a mellei, megvastagodott a combja, kikerekedett az arca és a hasa is igen nagynak látszik.

  Minden jel arra utal, hogy Simpson kisasszony kisbabát vár, hiszen ezek a legfõbb jelei a terhességnek.

  Jessica több mint egy éve jár együtt a Dallas Cowboys focistájával, Tony Romoval.

 • Robert Pattinson belga csokoládéból

  Belga csokoládéból formázta meg Robert Pattinson színész életnagyságú mellszobrát egy élelmiszerszobrász.

 • Drogellenes medve

  Medve csatlakozott a rendõrség kábítószerellenes osztályához az Egyesült Államokban, Utah egyik megyéjében: rendre elkergette egy vadkenderültetvény gondozóit.

  A mackó társadalmi munkában végzi a rendõrségit, de a helyi sheriff azt mondta, hogy ha találkozik vele, kinevezi helyettesének.

 • Egymillió után kettõt nyert

  Egymillió dollár után kettõt nyert, mármint 2 milliót egy férfi az Egyesült Államokban lottókon mindössze három hónap elteltével.

 • Mischa Barton véletlenül megmutatta mellét - képpel!

  Mischa Barton a londoni divathéten mutatta meg - véletlenül - mellét.

  A sztároktól megszokott módon kellemetlen helyzetbe került, ami a szemfüles fotósok figyelmét nem kerülte el.

  Mischa Barton színésznõ játszott többek között a Nothing Hill és a Hatodik érzék címû filmekben.

  De az igazi sikert számára a Narancsvidék címû sorozat hozta.