rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  loading...

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Magas áron kelt el az elsõ Apple-gép

  Bár processzora ezerszer lassabb az iPad készülékénél, az elsõ Apple-számítógép mégis a táblagép árának több százszorosáért kelt el egy Londonban rendezett árverésen.

 • Máris fõszerepet ajánlottak Csobot Adélnak

  Nyáron kezdik el forgatni azt a filmet, amely Szikora Róbert életét dolgozza fel, a készítõk pedig az X-Faktor sztárjának, Csobot Adélnak szánják a nõi fõszerepet.

 • Menet közben oktatta az orosz rulettet - azonnal szörnyethalt

  Alaposan ráfaragott egy román férfi arra, hogy elmagyarázta társának, mi is az orosz rulett. A férfi épp az általa vezetett autó volánja mögött kezdte el lelkesen mesélni a vele együtt utazónak, hogy õ is kipróbálta a vérre menõ játékot.

 • Színészeket bérelt fel bankrablásra a rendõrség

  Színészeket bérelt fel bankrablásra a rendõrség két vezetõje egy kínai városban - de csak gyakorlatozás végett.

  A rablás mûvi voltát csak Csencsu (Zhenzhou) város rendõrfõnöke és a helyettese tudta, meg a négy színész. Utóbbiak egy postabankot támadtak meg, lefegyverezték a biztonsági személyzetet, mindenkit a padlóra parancsoltak és elrabolták egy ügyfél táskáját, benne 4 millió frontnyi összeggel.

 • Utolsó nap beváltott nyertes lottó

  Az utolsó napra hagyta csaknem 70 millió forintnyi nyereménye felvételét egy lottózó Új-Zélandon.

 • Szabad Fucking Hell néven sört forgalomba hozni

  Szabad Fucking Hell néven sört forgalomba hozni - mondta ki az európai védjegyek engedélyezésében illetékes, spanyolországi székhelyû Belsõ Piaci Harmonizációs Hivatal.

 • Nagy sikert aratott Matthew McConaughey

  Nagy sikert aratott Matthew McConaugheyNagy ovációval, felállva tapsolta meg Matthew McConaughey alakítását a hétvégén a torontói filmfesztivál közönsége. A színész HIV-fertőzött texasi férfit játszott a nyolcvanas években játszódó produkcióban. A Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című filmet Ron Woodroof élettörténete nyomán forgatta Jean-Marc Vallée. A főszerep kedvéért McConaughey több mint 20 kilót fogyott, de mint a sztár kifejtette, nem ez volt a legnehezebb része munkájának. De úgy néz ki megérte a fáradozást, a közönségnek nagyon tetszett a film és a színész alakítása.

 • Madonna lánya alig várja, hogy elköltözhessen otthonról

  A pop mindenható nagyasszonya eddig rövid pórázon tartotta Lourdest. A kamasz lány viszont hamarosan egyetemre megy, lehetõségei szerint minél messzebb az anyjától.

 • Ashlee Simpson bármelyik pillanatban megszülhet

  Több internetes oldalán is felröppent a pletyka, miszerint Ashlee Simpson pénteken kisfiúnak adott életet.

  A hírt azonban ezidáig senki nem erõsítette meg, sõt, az énekesnõ nõvére, Jessica Simpson hétfõn kifejezetten cáfolta, hogy Ashlee túl lenne a szülésen.

  Jessica az Ellen DeGeneres Show hétfõi felvételén beszélt kishúga fájdalmairól. Mint mondta, most már bármelyik pillanatban elindulhat a szülés, sõt, az is lehet, hogy végül elindítják, a baba ugyanis nem sieti el a dolgot, Ashlee pedig egyre rosszabbul viseli a várakozást.

 • Kincsvadászok fulladtak meg a Fülöp-szigeteken

  Aranyrudak után kutatva fulladt meg öt kincsvadász a Fülöp-szigeteken.

 • Jennifer Garner: Kölcsenek ránk Valentin napon

  Elég egy bûvös szó, de azért a pénz sem árt

  Megtudhattuk, hogy Jennifer Garner nem az a fajta nõ, akit drága ajándékokkal lehet levenni a lábáról. Elmondta, hogy õ nem várja el férjétõl, hogy ékszerekkel és egyéb költséges dolgokkal halmozza el az év legromantikusabb napján.

 • Hibás címer az Európa bajnokságon

  Komoly zûrzavart okozott a lengyel-ukrán közös rendezésû labdarúgó Európa-bajnokságon, hogy hibás mezben szerepel a címvédõ spanyol válogatott.l válogatott az Európa-bajnokságon.

 • 150 ezer eurót fizetett egy tetoválásért

  Egy német mûgyûjtõ 150 ezer eurót (35 millió forint) fizetett egy svájci férfi hátán lévõ tetoválásért - írja a Független Hírügynökség.

  A megállapodás értelmében a Szûz Máriát ábrázoló képet évente háromszor kiállíthatják, és a férfi halála után a mûalkotás az új tulajdonoshoz kerül.

 • A férjek is a leghaszontalanabb "szerzemények" közé kerültek Oroszországban

  Bárkivel elõfordul, hogy pillanatnyi kísértésnek engedve valamilyen teljesen felesleges dolgot vásárol, ám egy oroszországi felmérés szerint a férjek is a leghaszontalanabb "szerzemények" listájára kerültek.

 • Gyíkürülék miatt pereskedik

  Hét éven át gyûjtögetett gyíkürüléket egy brit egyetemista a diplomamunkájához, ám munkája 35 kilónyi "gyümölcsét" kidobta egyeteme. Daniel Bennett - a gyíkpiszkos - annyira felháborodott, hogy pert indít a Leedsi Egyetem ellen

  Szinte az egész Földön bogarászott székletminták után - egyebek közt a Fülöp-szigeteken -, feltehetõen az õ gyíkürülék-gyûjteménye a leggazdagabb a világon - bár túl sok nem lehet.

 • Az õsember is tudott diót törni!

  A legfrissebb antropológiai kutatások szerint (valószínûsíthetõ) õseink egyikének, az Australopithecus africanusnak már 2,6 millió évvel ezelõtt ment a diótörés, ezzel az ínséges idõkben való túlélés esélye növekedett.

  A Bécsi Egyetem antropológusai egy (csak Mrs. Plesként emlegetett) nõi Australopithecus africanus koponyáját rekonstruálva, majd azt egy három dimenziós modellbe átültetve jutottak a felfedezésre - amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertettek.

 • Bronzba öntötték a kebelcsodát!

  Marc Quinn szobrász, aki korábban 18 karátos aranyba öntötte Kate Moss medencéjét most bronzból formálta meg Pamela Andersont. Kétszer is. Marc Quinn szobrász, aki korábban 18 karátos aranyba öntötte Kate Moss medencéjét most bronzból formálta meg Pamela Andersont. Kétszer is.

 • Fejjel lefelé néz televíziót az alpesi sí-világbajnokság tinisztárja

  Fejjel lefelé néz televíziót Lara Gut, a franciaországi Val d,Isere-ben zajló alpesi sí-világbajnokság tinisztárja.

  A 17 éves svájci tehetség családjában szokás így nézni a mûsorokat: lábak fenn a kanapé háttámláján, a fej pedig lóg lefelé.

  A sportoktató szülõk, Pauli és Gabriela hiszik úgy, hogy ez a módszer fejleszti az egyensúlyérzéket.

 • Megitta a lakását egy görög férfi

  Megitta a lakását egy férfi Görögországban, bár csak részben, az ivászatnak meg egy kocsmáros "itta meg a levét". Az alkoholista illetõ évekkel ezelõtt megállapodott törzskocsmárosával, hogy élete végéig ihat nála, cserében a kocsmárosé lesz a lakása, miután meghal, õ viszont addig ingyen lakhat benne.

 • Több mint 230 ezer agg hiányzik Japánból

  A közelmúlt botrányai nyomán megindult kormányzati vizsgálat döbbenetes eredményre jutott: a Japánban számon tartott száz éven felüliek közül 230 ezer embernek nincsen nyoma, valószínûleg már régen halottak lehetnek.

 • Fegyveres rablás gyanújával tart õrizetben egy kecskét a rendõrség

  Fegyveres rablás gyanújával tart õrizetben egy kecskét a rendõrség Nigériában. Nem rendõrök érték tetten és fogták el az állatot, hanem a polgárõrség, amelynek egy járõrcsapata tanúja voltak az autórablási kísérletnek.

  Elmondásuk szerint a kecske elõször férfi volt, és egy cinkosával együtt próbált elrabolni egy autót. A polgárõrök láttán azonban elfutottak, egyiküknek sikerült meglógnia, a másik viszont átváltoztatta magát kecskévé. Õt elfogták és bevitték a rendõrségre.

 • Síró betörõ

  Norwalk - Elsírta magát egy betörõ az Egyesült Államokban, miután elcsípte betörésének áldozata.

 • Ördög Nóri férjhezmegy

  Augusztus 2-án veszi el Ördög Nórit kedvese Rubin Kristóf a Kész átverés kreatív producere. Nóri és Kristóf már hét éve van együtt. A boldog ara egy Náray Tamás által tervezett menyasszonyi ruhában áll az oltár elé.

  Boldogabb már nem is lehetne Ördög Nóri, az RTL Klub Reggeli címû mûsorának egyik mûsorvezetõje öt hét múlva férjhez megy.

  Nagy volt a meglepetés, amikor kiderül: Nóri és Kristóf összeházasodik, hiszen a pár híres a nagy drámákról.

 • Étvágyölõ tapasz ramadán böjthöz

  Ankara - Étvágycsökkentõ tapaszokkal próbálnak "könnyedebben" böjtölni a ramadán alatt Törökországban.

 • Kirúgták a Twitter-bejegyzés miatt

  Twitteres bejegyzése miatt felmentették a CNN amerikai hírtelevízió közel-keleti híreinek egyik vezetõ szerkesztõjét. Octavia Nasr, aki húsz évig dolgozott az amerikai hírcsatornánál, a Twitter közösségi portálon együtt érzõn nyilatkozott Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláhról, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetõjérõl, aki vasárnap hunyt el egy bejrúti kórházban.

 • Házaspár kettõs telitalálata a lottón

  Barnevald - Két telitalálatot ért el lottón egy házaspár egymástól lényegében függetlenül az Egyesült Államokban: a férj és a feleség külön játszottak.

  Ugyanakkor mindketten a férj szisztémájával. Nyereményük fejenként 50-50 millió forintnyi dollár. A férj könyvelõ és a matematikai feladványok rajongója.

 • Luxusautóba rohant a házmester: élete végéig fizethet

  Mintegy 63 millió forintot kell fizetnie egy orosz házmesternek, mert Moszkvában közlekedési balesete volt, és balszerencséjére épp egy Maybachba, a világ egyik legdrágább autójába rohant bele.

 • Egymillió dolláros tehén

  Washington - Egymillió dolláros leütési árat ért el Apple, a "csodatehén" egy Connecticut állambéli árverésen.

  A példátlan árat egy Iowa, Illinois és Wisconsin államok tenyésztõibõl álló szövetkezet fizette. A connecticuti születésû szarvasmarha genetikai tulajdonságai és különleges fizikai tulajdonságai miatt "ér aranyat": szakértõk szerint Apple "a tökéletes tehén".

 • Hat órán belül kétszer is elütöttek majd megbírságolták

  Hat órán belül kétszer is elütöttek egy biciklist az Egyesült Államokban, ráadásként pedig a rendõrség megbírságolta.

  A 46 éves férfit elõször egy autós gázolta el, aki cserbenhagyta, elhajtott. A biciklist más szállította kórházba, ám miután ott ellátták sebeit és kiderült, hogy nem esett komoly baja, kiengedték. Útban hazafelé egy vasúti hídon baktatott maga mellett tolva biciklijét, amikor egy vonat sodorta el.

 • Elhunyt Ryan Dunn

  Meghalt autóbalesetben Ryan Dunn, a popkultúra "félbolond kaszkadõrtársaságaként" ismert Jackass-sorozat és filmszéria egyik sztárja.

loading...