rss
 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Jodie Foster fogja szinkronizálni Maggie Simpson-t

  A Simpson család évek óta bébikorú lányát, Maggie-t Jodie Foster fogja szinkronizálni a sorozat egy olyan epizódjában, ahol már felnõtt nõként jelenik meg.

  A Four Great Women and A Manicure címû részt 2009 elején tûzik mûsorra az USA-ban, a sorozat 20. évadjában. Ez lesz az elsõ alkalom a Simpson-család történetében, hogy Maggie valóban beszélni kezd, de nem az elsõ alkalom, hogy híresség adta a hangját neki.

 • Vesztegetni próbált egy szabálytalankodó autós!

  A zalai autópálya-rendõrség járõre az M70-es autóúton, Letenye közelében állította meg a román férfit, mert a tiltó tábla ellenére elõzött.

  Az ellenõrzés során kiderült, hogy a sofõr külföldi rendszámú autójának mûszaki érvényessége lejárt, ezért a járõr bevonta a kocsi rendszámát és forgalmi engedélyét.

 • Megszülettek Angelina Jolie ikrei!

  Egészséges ikreknek adott életet Angelina Jolie a francia riviéra egyik szülészeti klinikáján Nizzában, ahová korábban bevonult - adta hírül a Nice-Matin címû újság vasárnapi száma a sztár nõgyógyászára hivatkozva.

  A gyermekek, egy fiú és egy lány: Knox Leon és Vivienne Marcheline szombaton kora este látták meg a napvilágot. A fiú 2,27 kg-val, a lány 2,28 kg-mal született, császármetszéssel. A lap úgy tudja, hogy a nagy eseményt eredetileg augusztus közepére várták.

 • Megszületett Adele kisfia

  Boldogabb már nem is lehetne Adele.

 • Kalóztömegrekord

  Rekordot döntöttek kalózok Nagy-Britanniában: 1722-en gyûltek össze. Ilyen sok kalóz még sohasem volt egyszerre együtt a világon.

 • Kirakták dominóból a Van Gogh festményt

  11 órányi kemény munka és több elrontott mozdulat elõzte meg azt a dominódöntést, amelynek a végeredménye Van Gogh híres festménye, a Csillagos éj lett.

 • Tizenkilenc perc 21 másodperces lélegzet-visszatartási rekord

  Új lélegzet-visszatartási világrekordot állított fel a svájci Peter Colat, aki 19 percet és 21 másodpercet töltött víz alatt anélkül, hogy levegõt vett volna.

  A 38 éves búvár a kelet-svájci St. Gallenben mindössze 19 másodperccel maradt tovább a víz alatt a korábbi, Guinness-rekordok könyve szerinti csúcseredménynél.

 • Beyonce új mûvésznevet választott magának

  Mindenkinek van valami heppje. Beyoncé most éppen azt találta ki, hogy elege van saját nevébõl.

  A 27 éves sztár megváltoztatta a nevét.

  A következõ albumát már Sasha Fierce néven szeretné kiadni.

  Új, duplaalbumának a címe: "I'm...Sasha Fierce" Azt egyelõre nem tudni, hogy az énekesnõnek miért lett elege a nevébõl...

 • Elhunyt a FINA alelnöke!

  A római vizes vb alatt meghalt Furuhasi Hironasin, a FINA, a nemzetközi szövetség japán alelnöke, az ázsiai ország sportági szövetségének elsõ embere.

  Az elmúlt éjszaka, 81 éves korában, álmában érte a halál hotelszobájában - adta hírül vasárnap a swimnews.com internetes szakportál.

 • Elhunyt Harry Potter nagymamája

  Meghalt Daniel Radcliffe imádott nagymamája. Az észak-ír származású Elsie Radcliffe hosszú betegség után csütörtökön aludt el örökre.

  A 79 éves asszony volt Daniel legnagyobb rajongója, a kezdetektõl fogva támogatta a fiatal színész karrierjét. Tavaly például idõs kora és betegsége ellenére Londonba utazott, hogy színpadon is megnézze unokáját az Equus címû darabban.

  Radcliffe is rendszeresen látogatta nagymamáját, akivel nagyon közeli és szeretetteljes volt a kapcsolata.

 • Elvis Presley lánya ikreket vár

  Elvis Presley lánya ikreket vár, jelentette be Lisa Marie Presley szóvivõje kedden.

  A 40 éves Presley még márciusban erõsítette meg, hogy terhes, miután egyre nagyobb hasáról lesifotósok felvételeket jelentettek meg, az azonban csak most derült ki, hogy ikreket vár.

  Lisa Marie Presley 2006-ban Japánban ment hozzá férjéhez, a zenész-producer Michael Lockwood-hoz.

 • Feláldoztak egy 8 éves kislányt - gyerekeket használnak fel a merénylõk

  Dél-Afganisztánban szombaton a tálibok egy nyolcéves kislányt áldoztak fel egy rendõrállomás elleni támadásban. A kislány életét kioltotta a robbanás, más sérülés nem volt.

 • Max George csak barátként tekint Lindsay Lohanra

  A The Wanted szívtiprója szereti a színésznõt, de csupán barátként tekint rá.

 • Indul a Celeb vagyok ments ki innen második szériája!

  A népszerû kaland-reality elsõ részének hatalmas sikere után az RTL Klub újabb sztárokat repített a dzsungelbe, így mától Janics Natasa olimpiai bajnok kajakozó, Sütõ Enikõ ex-modell, Tóth Gabi énekes, Keleti Andrea táncmûvész, Zimány Linda mûsorvezetõ, Rippel Ferenc artista, Szõke András humorista, Delhusa Gjon énekes.

  Valamint Kinter Oszkárt és Steiner Kristófot mûsorvezetõk küzdenek majd meg a mindennapi táplálékért és a „túlélésért”. Balázs és Vadon Jani nekik sem fog kedvezni, sõt talán még durvább feladatok várnak rájuk, mint elõdeikre…

 • 48 év különélés után újra összeházasodik a 85 éves pár

  Negyvennyolc évvel a válása után ismét összeházasodik egy New York-i pár.

 • Guminõt cipelt és meggyûlt a baja a rendõrséggel

  Guminõt cipelt az utcán fényes nappal egy diáklány Romániában, Constanta városában, amiért meggyûlt a baja a rendõrséggel.

  A hatóság embereinek szeme könnyedén megakadt a szokatlan látványon és megállították, sõt elõállították a diáklányt, aki hiába bizonygatta, hogy a termetes keblû szexmûnõt csupán születésnapi viccnek vásárolta egy szexboltban egy osztálytársnõje számára és most épp a gimnáziumába tart vele.

 • A Másnaposok sztárját 15 évesen letartóztatták

  Bradley Cooper nem volt mintagyerek – amíg a színész Jenkintownban élt a családjával, sokszor tett rossz fát a tûzre.

 • Hat feleség okozta a férfi halálát

  Uroka Onoja gazdag nigériai férfi volt és a gyakorlatilag a pénze vitte a sírba. Megengedhette magának, hogy hat felesége legyen, de a kielégítésükhöz már nem volt energiája.

 • Megtámadták Noel Gallaghert, az Oasis frontemberét a színpadon

  Toronto - Noel Gallaghert, az Oasis frontemberét az együttes hétvégi torontói koncertjén megtámadta egy, a nézõtérrõl a színpadra behatoló személy. Az énekes-gitáros elesett, rázuhant az egyik hangfalra, s valószínûleg eltört a bordája. Gallaghert kórházba szállították.

 • Bírói röhögõgörcs miatti tárgyalási szünet

  Berlin - Röhögõgörcse miatt kellett szünetet elrendelnie egy bírónõnek két haragos szomszéd ügyének tárgyalásán.

  A hölgy egy darabig tisztéhez méltón hallgatta a két férfi vádaskodását, szomszédháborújuk tojásdobálós ütközetétõl a levelekben egymásnak postázott "ürülékváltásokig".

 • Cristiano Ronaldo családja is ikrekkel bővül

  Cristiano Ronaldo családja is ikrekkel bővülCristiano Ronaldo szerelmi élete lassan követhetetlenebb, mint egy brazil szappanopera. Kezdve azzal, hogy mikor 2010-ben világra jött kisfia, Cristiano Ronaldo Jr. nem akarta elárulni, hogy ki az édesanyja, és ezt azóta is titokban tartja. Pletykák szerint egy amerikai pincérnő az anyuka, akivel egyéjszakás kalandja volt a focistának, majd 10 millió fontot fizetett neki, hogy örökre hallgasson a dologról. Most pedig úgy néz ki, majdnem megismétlődik a sztori, legalábbis a hírek szerint ikrekkel bővül Ronaldo családja, de az anyuka nem Georgina Rodriguez, akivel november óta randizik!

 • A hír igaz: Angelina Jolie újra babát vár

  A hír igaz: Angelina Jolie újra babát várFelröppent a pletyka, hogy Angelina Jolie újra babát vár. Nos, a hír már biztos.A színésznő állítólag mindenképpen szeretett volna szülni, mielőtt a méhét - a ráktól való félelmében - kiveteti. Egész életében nagy családra vágyott, így érthető, hogy még egyszer szeretett volna életet adni. A baba mesterséges megtermékenyítés során fogant, és a 38 éves színésznő és párja, Brad Pitt rendkívül boldog. A Jolie-Pitt-családban ez a kicsit lesz a hetedik gyerek... de persze az sem kizárt, hogy újra ikrekről van szó, kíváncsian várjuk a fejleményeket!

 • Mikuláshiány van Németországban

  Mikuláshiány van Németországban, legalábbis "profikból", ezért télapótoborzásba kezdett egy állásközvetítõ iroda.

  Olyan mosolygós, pocakos férfiakat várnak, akik büntetlen elõéletûek, lehetõleg fehér szakállúak és készek egy hónapos kemény munkára.

  A jelentkezõknek, miután átmentek az elsõ rostán, még el kell végezniük egy mikulás-gyorstalpalót.

  Hát igen, a mikulások sem a régiek már!

 • Eva Mendes az Egyesült Államok mindegyik államában szexelt!!!

  A csábos színésznõ azonban hamar lehûtötte a kedélyeket: az 50 állam nem azt jelenti, hogy ennyi pasija volt.

  "Amikor fiatal voltam rengeteget jártam az országot a barátommal, és szerettünk mindent kipróbálni" - mesélte az egyik bulvárlapnak.

  És hogy melyik államban volt a legjobb és a legrosszabb szeretkezni? Nos, a színésznõnek erre is megvolt a válasza. "Arizonában és Coloradóban volt a legfantasztikusabb. Talán a tiszta levegõ, a csend, vagy a végtelen horizont tette, de fantasztikus volt" - mondta.

 • 46 évig jogsi nélkül vezetett

  Jogosítvány- és balesetmentes 46 esztendõ után legalább két évig nem vezethet egy 60 éves spanyol férfi, mert lebukott egy közúti rutinellenõrzésen.

  Negyvenhat év hosszú idõ, de messze nem világcsúcs. A rekordot egy holland férfi tartja, akinek autóját szintén csupán rutinszerûen állították meg a rendõrök még 2007-ben. Mint kiderült, a kocsi sohasem volt mûszaki vizsgán, a 85 éves korában lebukott úr meg autóvezetésin, jóllehet 67 éve vezetett balesetmentesen.

 • Sandra Bullock elhízott?

  Sandrát Oscar díjra jelölték, de kijelentette a márciusi díjátadó elõtt mindenképpen zsírleszívásra kell mennie. Persze nem gondolta teljesen komolyan a dolgot a 45 éves színésznõ, azt is mondta, hogy meg tanul addigra külföldi akcentussal beszélni.

 • Gyermekkori barátjához ment hozzá Janet Jackson

  A 46 éves popsztár harmadszorra házasodott. 9 évvel fiatalabb, milliárdos férje állítólag Janet Jackson gyerekkori barátja.

 • Botrány! Fiatalkorúak létesítettek szexuális kapcsolatot, majd mobiltelefonján mutogatta!

  Egy 15 esztendõs nagylaki diák ellen folytat vizsgálatot az Arad Megyei Rendõrség: a vád szerint szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves diáktársával, ezt mobiltelefonon rögzítette, és a felvételeket "közkinccsé" is tette.

  Az eljárás annak nyomán indult meg, hogy a rendõrség tudomására jutott: több diák mobiltelefonja tartalmaz olyan felvételeket, amelyen egy 15 éves diák szexuális kapcsolatot létesít 13 esztendõs társával.

 • Nyolc afganisztáni gyermek megölését ismerte el a NATO

  A NATO vezette afganisztáni biztonsági erõ (ISAF) elismerte szerdán, hogy egy légitámadásban nyolc afgán gyermeket öltek meg a múlt héten a közép-ázsiai ország keleti Kapisza tartományában.

 • Juszt Lászlót tíz nap közmunkára ítélte a bíróság

  Tíz nap közmunkára ítélte a bíróság Juszt Lászlót, amiért mûsorában beszólt a hûtlen kezeléssel, csõdbûntettel és csalással vádolt Baumag-vezérnek, Balázs Lászlónak. A tévé ügyvédje elfogadja a büntetést.

  Senki se lepõdjön meg, ha a közeljövõben egy árokparton vagy egy parkban Juszt Lászlóval találkozik, miközben gereblyével vagy seprûvel a kezében szorgoskodik.

  Elõfordulhat ugyanis, hogy a külföldön már bevett szokásként mûködõ büntetés alapján a televíziós tíz napos kaszálásba kezd.