2024.04.25. - Márk

Tíz évre visszamenõleg mindenre emlékszik a különleges memóriájú fiú

Tíz évre visszamenõleg mindenre emlékszik a különleges memóriájú fiú
A diák mindenre emlékszik, ami az elmúlt évtizedben történt vele. Adott napon mit evett, mi volt rajta vagy épp, hogy milyen idõ volt.

Sok embernek problémát okoz, hogy szerettei születésnapját el ne felejtse. Nem így van ezzel Aurelien Hayman. A fiatalember különleges adottsággal rendelkezik. Napra pontosan, még a legapróbb részleteket is fel tudja idézni az életébõl. Meg tudja mondani, hogy adott napon mit evett, milyen ruha volt rajta s hogy, milyen volt az idõjárás.
Aurelien egy, abból a tucatnyi emberbõl, akiknek az önéletrajzi memóriája nagyon kifinomult. Ezt a „betegséget" hipermnéziának, vagyis túlemlékezésnek nevezik. A betegek képesek a személyesen átélt emlékeiket rendkívül részletesen elõhívni.

- 14 éves voltam, mikor kezdett bennem tudatosulni, hogy sokkal jobban emlékszem dolgokra, mint a barátaim, vagy mint a környezetemben bárki - mesélte Aurelien.

A fiatalember egyetemre jár, de mint mondja, sajnos a tanulmányaiban nem jelent különösebb elõnyt kiváltsága. A tanulásnál, a vizsgákra való felkészülésben ugyanis memóriájának más részét használja.